Közélet

2011.10.11. 18:41

Az elsőéves orvostanhallgatók kétharmada külföldi

Évről évre egyre több külföldi próbál bejutni a pécsi orvoskarra – ám nincs mindenkinek hely.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán az elsőévesek kétharmada már most is az angol vagy a német nyelvű képzésen kezdte meg tanulmányait, s ez a nagyjából négyszáz külföldi diák ki is meríti a kar lehetőségeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne hova továbblépni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Évről évre egyre több külföldi próbál bejutni a pécsi orvoskarra (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Nyilvánvaló, hogy több külföldi hallgatóból többet profitálhatnánk – mondta el a Dunántúli Naplónak dr. Decsi Tamás gazdasági dékánhelyettes. – Azonban ez is pontosan olyan, mint az általános iskolában, vagy a gimnáziumban: egy új osztály indulásához nem elég, ha van jelentkező, ahhoz termek és tanárok is kellenek, ráadásul az újakat „ki is kell vezetni”, azaz biztosítanunk kell, hogy végeznek is nálunk. A lehetőségeink azonban végesek, így most pontosan annyi diákunk van, amennyinek biztosítani tudjuk a megfelelő színvonalú képzést.

A dékánhelyettes szerint összességében nem bonyolult a képlet: komoly beruházások kellenének, ehhez azonban elengedhetetlen a központi támogatás mind az egyetemnek, mind a karnak.

----------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szívesen látja a Pécsen tanuló külföldieket?
----------------------------------------------------------------------

– Ráadásul sokan hajlamosak elfelejteni azt a tényt, hogy ezek a diákok Pécs gazdasági életére is komoly hatással vannak – tette hozzá Decsi Tamás. – Az egy dolog, hogy tandíjat fizetnek, de itt vesznek ki albérletet, itt taxiznak, itt rendelnek pizzát, itt mennek el bulizni, azaz sok, nagyon sok pénzt költenek el a városban. Még több diák még több pénzt költene – ám ehhez elsőként fejlesztésekre, építkezésekre lenne szükség.


Megkérdeztük a külföldi diákokat: milyen az egyetem, a város?

Elnaz Afra, Irán: – Első éves fogorvoshallgató vagyok, azaz olyan sok élményem még nincsen a képzésről, de amit eddig tapasztaltam, az nagyon tetszik. Szeretem az egyetemet, mindenki nagyon kedves és segítőkész, szóval semmi gond nem volt a beilleszkedéssel. Az egyetlen gond talán, hogy néha magányos vagyok, de hát amikor ide jelentkeztem, tudtam, hogy lesznek majd szomorkás esték is.

Mathias Behling, Németország: – A német nyelvű általános orvos képzésben veszek részt, első éves vagyok. A pécsi egyetem kapcsán két dolgot emelnék ki: egyrészt nagyon jó, hogy minden egy helyen van, azaz nem kell órákat utaznunk egy-egy kurzus miatt, másrészt a képzés harmonizál azzal a rendszerrel, amelyben odahaza tanulunk. Pécs nagyon tetszik, bár nagyjából tizedakkora, mint Hamburg, ahonnan jöttem.

Ponya Khodadadi, Irán: – Kicsit szokatlanok voltak először az órák, de az sohasem baj, ha kemény a képzés, hiszen mi profitálunk ebből. A tanárok amúgy nagyon normálisak, és ezt nem csak azért mondom, mert lehet, hogy olvasni fogják ezt a cikket, hanem tényleg így gondolom. S hogy milyen Pécs? Szerethető, kedves város, teljesen emberléptékű, gyorsan meg lehet szokni. Összességében sokkal jobb, mint Budapest.

Félévente másfél millió

A pécsi orvosi kar idegennyelvű képzései roppant népszerűek a világban: a német nyelvűre ugyanis hétszeres, az angolra négy és félszeres a túljelentkezés – azaz itt is kemény a megmérettetés már a bejutásért is. A 2010-es évben az Általános Orvostudományi Karon 1362 külföldi hallgató tanult – beszédes tény, hogy a Pécsi Tudományegyetemen összesen 1762, azaz nagyjából tízből nyolc külföldi az orvoskarra jár. Egy külföldi diák átlagos tandíja szemeszterenként ötezer euró, azaz körülbelül másfél millió forintot fizet ki az egyetemnek egy-egy félévben.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) Félévente másfél millió A pécsi orvosi kar idegennyelvű képzései roppant népszerűek a világban: a német nyelvűre ugyanis hétszeres, az angolra négy és félszeres a túljelentkezés – azaz itt is kemény a megmérettetés már a bejutásért is. A 2010-es évben az Általános Orvostudományi Karon 1362 külföldi hallgató tanult – beszédes tény, hogy a Pécsi Tudományegyetemen összesen 1762, azaz nagyjából tízből nyolc külföldi az orvoskarra jár. Egy külföldi diák átlagos tandíja szemeszterenként ötezer euró, azaz körülbelül másfél millió forintot fizet ki az egyetemnek egy-egy félévben. Évről évre egyre több külföldi próbál bejutni a pécsi orvoskarra (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!