Közélet

2012.01.19. 09:44

Közgyűlés: Magasház, adó, mélygarázs

Az építményadó tekintetében egyszerűsödik a kedvezmények igénylése – döntött tegnap a pécsi közgyűlés.

N.F.

Jelentés a Magasházról

A közgyűlés úgy határozott, hogy csak szakértői jelentés birtokában dönt a Magasház és a Megyeri térre tervezett mélygarázsok ügyében. A városvezetés az évtizedekre szóló kötelezettségvállalás előtt részletekbe menően, egy tanulmány segítségével vizsgálja meg, hogy mi módon építhető fel a mai épület helyén egy kisebb, közigazgatási központként működő ingatlan. Csizi Péter alpolgármester szerint a felügyelői jelentés tavaszra készülhet el, így akkor dőlhet el végleg a beruházás sorsa.

13:55 - Az élőzés vége, hamarosan Magasházról

Délutánra egy fontosabb napirendi pont maradt: a Magasház helyére tervezett közigazgatási központ és a hozzá kapcsolódó mélygarázsok ügye. Erről a vitát követően összefoglalót adunk, az élő közvetítést ezzel zárjuk.

12:00 - Szünet, a közgyűlés negyed háromkor folytatódik, addig: ebéd.

11:36 - Indulhat a vizsgálat

A következő téma a város eladósításának felelősségét vizsgáló ideiglenes bizottság létrehozása. Hoppál Péter (Fidesz) azt javasolja, hogy minden politikai erő delegáljon egy tagot a bizottságba. Azt javasolja, hogy 1990-től 2011-ig tekintsék át a hitelfelvételek körülményeit. Tóth Bertalan (MSZP) először azt kérdezte, hogy Nagy Csaba alpolgármester visszafizette-e már a város kasszájába a jogosulatlanul felvett jutalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fideszes városvezetés is jelentős hiteleket vett fel. "Önök nem tudják, milyen hitelei vannak a városnak? Mit akarnak vizsgálni?" - tette fel a kérdést a képviselő.

"Önök 2010-ben ünepeltették magukat, vagdosták át a szalagokat a hitelből épült beruházásoknál, most meg vizsgálnák a hiteleket"- fogalmazott Tóth Bertalan. Nagy Csaba alpolgármester szerint volt olyan korábbi, szocialista alpolgármester, aki huszonnyolcszor vett fel jutalmat. Leszögezte, jótékonysági célra fizette be a korábban neki kiutalt jutalmat, és ő volt az, aki indítványozta a polgármesternél a politikusi jutalmazások leállítását. Nagy Csaba szerint az MSZP kis híján szakadékba taszította a várost.

----------------------------------------------------------------------------
Ajánljuk figyelmébe cikkgyűjteményünket a pécsi jutalombotrányról.
----------------------------------------------------------------------------

Schmuck Roland (MSZP) nem érti, miért a múlttal foglalkoznak, miért nem a jövővel. Keresztes László Lóránt (LMP) azt javasolta, hogy a megalakuló bizottságban ne a városvezető koalíció adja az elnököt és a többséget, szerinte az elnököt a két új erőnek, az LMP-nek vagy a Jobbiknak kéne adnia. Nagy Csaba a személyeskedéstől sem mentes vita során elmondta, hosszú folyamat lesz, amíg úrrá lesz a város a pénzügyi, gazdálkodási problémákon. A bizottság vizsgálata arra is jó lesz szerinte, hogy kiderüljön, milyen hibákat követtek el a korábbi városvezetések a gazdálkodás során.

Keresztes képviselőnek válaszolva Moór Eszter (Fidesz) elmondta, a közgyűlési erőviszonyok ismeretében méltányos, hogy a testületbe három koalíciós és három ellenzéki jelölt delegálását javasolják. Elnöknek Hoppál Pétert javasolta (Ő lenne a hetedik a bizottságban). Keresztes László Lóránt azt javasolta, hogy az elnök ellenzéki képviselő legyen, így a városvezető koalíciónak nem lenne töbsége. Végül az MSZP nem delegált tagot a bizottságba, amelynek Hoppál Péter lett az elnöke.

10:25 - Elutasították az MSZP indítványait

Az MSZP azt indítványozta, hogy a 2011-es összeget (tehát a tervezett 11 miliárd helyett csak 8,8 milliádot) szedje be a város helyi adóként 2012-ben is, ezzel gyakorlatilag az adórendelet visszavonását kezdeményezték. A testület elutasította ezt a javaslatot, miként azt is, hogy jöjjön létre  egy foglalkoztatási krízishelyzetet kezelő bizottság kizárólag civil és szakmai résztvevőkkel.

10:19 - Módosul a helyiadó-rendelet

A közgyűlés az alábbiak szerint módosította a helyiadó-rendeletet. Az építményadó tekintetében a kedvezmények igénylése egyszerűsödik. A szociális, egészségügyi, nevelési-oktatási intézmények a korábban bevezetett 1000 forint helyett egy kedvezményes 200 forintos négyzetméterenkénti adót fizetnek így. A telekadóról kapcsán egy új II. számú körzetet alakítottak ki az Ipari Park területére vonatkozóan.

Az Ipari Park területén így kedvezményes adómértéket állapítottak meg, így itt csak 1500 négyzetméter felett és négyzetméterenként csak 10 forintot kell fizetni. Az egyik fideszes indítvány pedig a 80 négyzetméternél kisebb lakásban élő egyedülálló, 62 éves kor feletti nyugdíjasoknak adott mentességet, ha nyugdíjuk nem haladja meg a mindenkori minimálnyugdíj háromszorosát. 

09:44 - Magasház, adó, mélygarázs

A megszokotthoz képest jóval kevesebb témáról tárgyal ma a pécsi közgyűlés. Csak az áfaemelkedés mértékével emelkedik a szemétdíj, erről már döntöttek. Jelenleg a az őszi helyiadó-emelésről vitáznak a képviselők.

Fontos napirendi pont lesz a Magasház helyére tervezett közigazgatási központ és a hozzá kapcsolódó mélygarázsok ügye, valamint a város eladósodottságának okait vizsgáló bizottság felállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!