Közélet

2012.02.23. 09:06

Az állam építtetheti az új Leőwey gimit?

A Bőrklinika mai területén épül meg az új Leőwey gimnázium.

BA (Dunántúli Napló)

Jóváhagyta a közgyűlés a csütörtöki ülésen, hogy a Tüke Busz Zrt. szervezhesse áprilistól a közösségi közlekedést a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. helyett. Az ellenzéki képviselők tudni szerették volna, hogy kerülnek a Tüke rendelkezésébe a buszok, de nem kaptak választ.
Lapunk Csizi Pétert kérdezte arról, mely cég, s miből fizeti a PK Zrt. milliárdos adóhiányát.

Az alpolgármester közölte, nem döntik be a céget, több javaslatot is kidolgoznak, és tárgyalnak az adóhatósággal. Nem zárta ki, hogy részben olyan ingatlanokat ajánlanak fel, amelyek nem szükségesek a közlekedés-szervezéshez. Megerősítette információnkat, miszerint áttételesen a Tüke Busz juttatott korábban mintegy 200 millió forintot a PK Zrt.-nek, s a tartozásért fontos ingatlanokat kaphat.

Az is véglegessé vált, hogy a Bőrklinika mai területén épül meg az új Leőwey gimnázium. Meixner András (MSZP) szerint a másfél milliárdos keretből az új iskolaépületre félmilliárd jut, ami kevés lesz. Ezt senki sem cáfolta, sőt Hoppál Péter (Fidesz) kiemelte: lehetséges, hogy az építkezést majd az állam veszi át a várostól.

Már a nyártól új szereplő biztosíthatja a közétkeztetést Pécsett az óvodákban, általános és középiskolákban, kollégiumokban, szociális intézményekben: kiírják ugyanis az ezt célzó pályázatot. Az oktatási intézmények esetében tíz, a szociális szférában öt plusz öt évre kap a majdani nyertes jogosultságot. Az ellenzék a tegnapi ülésen azt is támadta, hogy a múlt évi sikertelen pályázatnál 1,2, most mintegy 1,5 milliárdos keretet adna a város a közétkeztetésre. Nagy Csaba alpolgármester hangsúlyozta, a minőségi változást megkövetelik majd.

16:40 - Nyáron már új cég étkeztethet Pécsett
 
Nagy Csaba alpolgármester vezette fel a mai 14-es napirendi pont, a közétkeztetési pályázatról szóló előterjesztés vitáját. Azt emelte ki, hogy több olyan változást is beleírtak a korábbiakhoz képest a pályázatba, amelyek mind a pécsiek és a pécsi önkormányzat érdekeit szolgálják, különböző kötbéreket például. A minőséget kiemelten kezelik, az étlap folyamatos és szigorú kontrolljában dietetikus szakemberek is részt vesznek. A kollégiumokban napi kétszeri meleg ételt fognak biztosítani.
 
A felhasznált alapanyagok legalább 60 százalékának magyarnak kell lennie, és legalább tíz százaléknak helyi termelők alapanyagainak, termékeinek. Ez utóbbit üdvözölte Kővári János (ÖPE) is.
 
Meixner András (MSZP) azt nem érti, hogy miért kell most erről a pályázatról dönteni, amikor jövőre az állam veszi át a közoktatási intézményeket. A kiírandó pályázat az önkormányzat által működtetett  pécsi óvodák, általános és középiskolák, szociális intézmények, táborok ellátására vonatkozik majd. A bölcsődék és gyermekotthonok nincsenek benne.
 
Nyőgéri Lajos (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezetés jobb és olcsóbb menzát ígért. A jobb szubjektív, nyilván mindenki jobb kosztot szeretne, de hogy nem lesz olcsóbb az már bizonyos, mert a tavalyi sikertelen pályázat után idén 15 százalékos díjemelés történt.
 
Nyőgéri szerette volna, ha 1,3 milliárdban maximálták volna a menzára költendő városi keretet (a tavalyi eredménytelen kiírásnál 1,2 milliárd forint volt a keretösszeg). Ezt a javaslatot nem szavazták meg. Azt felrótta még, hogy egy ilyen horderejű napirendi pontot ne az utolsó percben, a közgyűlés napján ismerjenek meg a képviselők. Páva Zsolt polgármester elfogadta a kritikát, de azt is mondta, hogy alapos volt az előkészítés. Félelme volt még az, hogy előre elkészített ételeket szállítanak be.
 
Trombitás Károly (Fidesz) szerint elképzelhetetlen, hogy egy budapesti cég szállítsa be az ételt Budapestről, mert a pályázat szerint az elkészült ételt két órán belül Pécsett tálalni kell (Nyőgéri Lajos beszélt arról, hogy reméli, nem Budapestről vagy Kaposvárról hozzák majd az ételt Pécsre.)
 
Nagy Csaba azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi konyhákat üzemeltetnie kell az új cégnek, de olyat nem írhatnak elő, hogy Pécsett kell főzniük az ételt.
 
A pályázatról döntő bizottságba mind a négy ellenzéki párt, mind a kormánypártiak küldhetnek képviselőt.
 
Az előterjesztést a többség megszavazta, kiírják a mintegy másfél milliárdos menzapályázatot, amelynek következtében egy cég kezébe kerülhet majd a pécsi közétkeztetés, és már a nyáron ők vehetik át a megyeszékhelyen a szolgáltatást.
 
Mai közgyűlési közvetítésünket berekesztjük, a későbbiekben elfogadott napirendekről a következő napokban számolunk majd be. Köszönjük egész napos figyelmüket!

16:04 - Bőrklinika helyett iskola
 
Hosszas vita után elfogadták az előterjesztést, a Bőrklinika mai területén építik meg az új Leőwey Klára Gimnáziumot.
 
A pécsi közétkeztetéssel kapcsolatos pályázatról szavaznak hamarosan.

15:57 - Érdemes tervpályázatokra költeni, mert az hatékony!
 
Még mindig a Leőwey, de kicsit már más is. Most épp az EKF-érdemeit méltatja Nagy Csaba. Az EKF-program arra is jó volt, hogy kiderüljön, érdemes nagyszabású tervpályázatokat kiírni, és végigvinni, mert akkor építészetileg valóban nagyobb érték jöhet létre, ami ráadásul kifizetődő is, mert a verseny árversenyt is jelent. Azt kevesen tudják talán, hangsúlyozta az alpolgármester, hogy az EKF mintegy 35 milliárdjából nagyságrendileg 2 milliárd forintot költöttek tervpályázatokra.

15:48 - Nyőgéri nagyon szeretne aggódni
 
"Hadd aggódjak, képviselőtársam lehet bizakodó, de én hadd aggódjak" - szólt hozzá újra a Leőwey elkölteztetéséről szóló vitához Nyőgéri Lajos (MSZP). Hoppál Péter hozzászólására reagált, Nyőgéri nem bízik feltétlenül a kormányban, és abban, hogy majd jövőre átveszi az építkezést, és kipótolja az építkezés hiányzó költségvetését.
 
Erb József (Fidesz) szerint viszont Meixneréknek kellett volna annak idején a kormánnyal kapcsolatos tárgyalásokon jobb pozíciót kihasználni (itt arra utalhatott, hogy több pénzt is kialkudhattak volna a Leőwey átadásáért), avagy még korábban komolyabban venni a vatikáni szerződést.
 
Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint viszont az alapvető baj, hogy a jelenlegi, és az előző kormányok elszegényítették az önkormányzatokat.

15:39 - Lehet, hogy az állam építi meg végül a Leőweyt
 
Hoppál Péter (Fidesz) a Leőwey-vel kapcsolatos vitában azt mondta, hogy jogos több ellenzéki felvetés is, amelyeket a tervezés során figyelembe vesznek majd. Ő sem, ahogy nagyon más sem cáfolta azt, hogy magára a gimnáziumi épületre sokkal több pénz juthatna mint félmilliárd forint. Az állami szerepvállalásról szólva hozzátette azonban, hogy maga az építkezés 2013-ban kezdődhet csak meg, amikor már talán tényleg az állam lesz a fenntartó, és akkor valószínűleg az állam fogja az építkezést folytatni, és az építkezés esetlegesen szükséges pluszköltségeit is ők biztosítják majd, ezzel is újabb tervet levéve a pécsi önkormányzat válláról.  

15:35 - Ötszázmillió jutna csak a Leőwey építésére?
 
Érdemes lenne várni még legalább egy kört Meixner András (MSZP) szerint a Leőwey Klára Gimnázium elköltöztetésével kapcsolatosan, és most nem megszavazni az előterjesztést. Ismeretes, hogy a tervek szerint a Leőweyt a Bőrklinika területére költöztetnék azzal, hogy a ciszterci rendnek visszaadnák a jelenlegi iskolaépületet, és a költözést a vatikáni szerződésnek megfelelően megkapott másfél milliárd forintból oldanák meg . Meixner úgy számol ugyanis, hogy a másfél milliárd forintból nagyjából csak 500 millió jutna magának az új iskolaépületnek a felépítésére (a Bőrklinika jelenlegi épületeit lebontatnák).
 
A számítás a következő (hétköznapi algebra következik)
- az egyetem 150 milliót kap
- marad 1,35 milliárd
- az előkészítés (tervek stb.) 350 millióba kerül
- egymilliárd maradt
- a Leőwey új sportcsarnokot is kapna, ami nagyjából  300 millióba is kerülhet
- 700 millió
- a vatikáni szerződésnek megfelelően a Leőweyt bútorzattal együtt kell visszaadni, azaz bútorokat is vásárolni kell, egy ekkora iskolánál ez akár 200 millióba is kerülhet
- így marad Meixner matekja szerint 500 millió forint, ami viszont szinte biztosan nem elég az épület megépítésére
 
Keresztes László Lóránt (LMP) szerint Meixner András fontos kérdésre mutatott rá, a pénzügyi terv hiányára, úgy kellene ugyanis ma szavazni a Leőwey elköltöztetéséről, hogy nincs az előterjesztéshez mellékelve pénzügyi terv, ami később számonkérhető is lenne.
 
Nyőgéri Lajos (MSZP) hozzászólásának lényege pedig az volt, hogy miért kell most új iskolát építenie a városnak, amikor az állam lesz a közeljövőtől, 2013-tól kezdve az iskolafenntartó.  Az új Leőweyt viszont csak 2014-től laknák be.

15:06 - PKK menni ZSKN
 
 
Nagy Csaba fideszes pécsi alpolgármester azzal érvelt a Pécsi Kulturális Központ (és személyzete) elköltöztetése mellett, hogy gazdaságilag nem lenne reális, hogy egyik oldalról működtetni kellene a súlyos milliárdokért megépített Zsolnay Kulturális Negyedet, másik oldalról viszont fenntartani és működtetni egy olyan kulturális irodát, amelynek nem kötelező a belvárosban működnie. Ráadásul olyan iroda elköltöztetéséről van szó, amelynek munkájához biztosítani tudnak a ZSKN-ben olyan helyet, amelynek dolgozói munkájukat a Zsolnayban is eltudják végezni.
 
Meixner András (MSZP) azt mondta, megérti hogy egyfajta kényszerpályán van a városvezetés e tekintetben, de folytatódik a belváros kulturális kiüresedése,  és egy újabb holdingos ingatlan ürül ki. Nagy Csaba erre azt mondta, a belvárosi üres üzletek többsége nem a városi cég kezében van, a holdingos ingatlanok közül csak néhány kiadatlan - a válság közepette is ki tudták tehát adni ingatlanjaikat.
 
Az előterjesztést megszavazták.
 
A Leőwey Klára Gimnázium elköltöztetéséről döntenek hamarosan.

14:50 - Július elsejétől áll munkába Révész Mária
 
Folytatódik a szünet után a pécsi közgyűlési ülés, a 11. napirendi pontot tárgyalják, a POSZT-tal kapcsolatos előterjesztésen vitáznak. Ha megszavazzák, Révész Mária, a Fidesz korábbi pécsi városházi frakcióvezetője lesz a POSZT második ügyvezetője, Stenczer Béla mellett. Az előterjesztő Páva Zsolt polgármester elmondta, hogy július elsejétől kezdene ügyvezetőként a volt képviselő asszony, aki egyébként a kulturális bizottság elnöke is volt egyébként.
 
Meixner András (MSZP) nem érti, miért Révész Mária az ügyvezető-jelölt, és miért tűnik úgy, mintha a Magyar Teátrumi Társaság Egyesület (a POSZT-ot működtető cégbe új tulajdonostársként belépő egyesület) jelöltje lenne. És miért kell ilyen szakmai pozícióba egy politikust jelölni, akkor is, ha közismerten kultúra- és színházszerető és értő politikusról van szó. Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester azonban azt nem értette, hogy miért tételezi fel egyáltalán azt  Meixner, hogy az egyesület Révész Máriát
 
Hozzátesszük, hogy sokan beszélnek arról szakmai körökben, hogy a POSZT-tal kapcsolatos szakmai viták abból is fakadhatnak, hogy vita, és egyfajta szakmai verseny van a különböző szakmai  szervezetek közt.
 
Talán Hoppál Péter (Fidesz) is erre utalhatott, amikor azt hangsúlyozta, hogy pont most támadják ezt az előterjesztést, amikor az országban egyre inkább eluralkodik egyfajta "kulturkampf", a pécsi tervezet ugyanis egy országosan is mintaértékű megállapodás lehet.
 
Az előterjesztést elfogadták, Révész Mária a megújuló, kettős ügyvezetésű POSZT egyik ügyvezetője lesz.
 
A következő napirendben a Pécsi Kulturális Központról szavaznak.

13:01 - Zöld lámpa a Tüke Busznak
 
Schmuck Roland (MSZP) kérte, hogy napolják el a szavazást, de ezt elutasították. Gyimesi Gábor (Jobbik) javaslatát viszont megszavazták, hogy kerüljön be az előterjesztésbe a PK Zrt. dolgozóinak tüke buszos átvételét biztosító határozat. Ezt is elfogadták, ahogyan magát az előterjesztést is. Áprilistól tehát a Tüke Busz fog szolgáltatni Pécsett. Egy órás szünet következik!

12:50 - Tüke Busz vs. PK Zrt.
 
Hogyan fognak átkerülni a buszok a Tüke Busz Zrt. tulajdonába, kezelésébe, tette fel a kérdést Schmuck Roland (MSZP) a közgyűlésen a közösségi közlekedéssel kapcsolatos napirend vitája első megszólalójaként. Gyimesi Gábor (Jobbik) azt kérdezte, mi lesz a dolgozókkal, és javasolta, hogy kerüljön be a határozati javaslatba, hogy a dolgozók jogai ne sérüljenek. Egyelőre ugyanis ez nincs benne az előterjesztésben, hiába ígérte ezt tegnap előre is a pénzügyi bizottság ülésén a jövő lépéseiről szólva Csizi Péter alpolgármester. A megszólított hangsúlyozta, hogy munkajogi jogutódlással kerülnek át a Tüke Buszhoz a PK Zrt. dolgozói, méghozzá minden dolgozó. Arra is rámutatott, hogy nem lényegtelen, hogy a NAV adóhiány miért is alakult ki. Szerinte a NAV nem akarja bedönteni a pécsi közlekedést, de a pallos akkor is ott lebeg a cég feje felett a kialakult helyzetre való tekintettel. Arról egyelőre még mindig nem esett szó, hogy mi is lesz a buszokkal.

12:40 - Kisebb változások a helyi parkolásban
 
Elfogadták a képviselők a helyi parkolást szabályozó rendelet módosítását. Kisebb, de nem érdemtelen változtatásokat fogalmaztak meg. Ilyen, hogy nem kell a jövőben ezer forintos eljárási díjat fizetniük azoknak az autósoknak, akik elfelejtik kihelyezni az arra jogosító közterületen való parkolásuk során az egyébként már jogszerűen meglévő, parkolásra jogosító bérletüket.

Egyébként erre amiatt sem lesz feltétlenül szükség, mert a közterület-felügyelet munkatársai le tudják majd ellenőrizni, hogy egy látszólag jegy és bérlet nélkül parkoló autónak van-e kiváltott parkolási bérlete. A behajtási övezetekben élők tudnak behajtási engedélyt kérni lakcímük alapján, de nem mindenki tud zárt udvari parkolóban leállni autójával. Emiatt a Király utcában kijelölnek két, ilyen behajtási engedéllyel rendelkezők által időszakosan használható parkolót, illetve az érintett lakosok az övezetükkel határos parkolási szektorokba kedvezményes parkolási bérletet válthatnak majd.
 
A Tüke Buszszal és a PK Zrt.-vel kapcsolatos napirendi pontot kezdték az imént tárgyalni a képviselők.

12:25 - A bizottság támogatja a menzapályázatot
 
A pénzügyi bizottság támogatta az ellenzéki felvetések után egy tartózkodás mellet támogatta a menza-pályázat kiírását. Annak elfogadására ma a közgyűlésen is szükség van ahhoz, hogy  már a nyáron válthassanak szolgáltatót. A bizottsági ülésen az elszámolóház jelenlévő képviselői részéről elhangzott az is, hogy bár az oktatási intézmények esetében tíz évre szól a pályázati kiírás, ott is lesz öt év elteltével egy felülvizsgálat.

12:07 - Az elszámolóház írja ki a pályázatot
 
A közbeszerzést nem az önkormányzat, hanem egyik cége, az elszámolóház írja ki, a pályázati döntőbizottság tagjait ennek igazgatója, Borbás Károly nevezi ki. Trombitás Károly, a pénzügyi bizottság elnöke azonban javasolta, hogy a minimum háromfős bizottságba delegálják Tóth Bertalan szocialista képviselőt is.

12:00 - Másfélmilliárdos a menza-pályázat
 
Tóth Bertalan (MSZP) nem érti, hogy miért úgy akarják kiírni a közbeszerzési pályázatot, hogy több mint 1,6 milliárd forintot biztosítanak a nyertes vállalkozónak, miután ennél mintegy 200 millióval alacsonyabb volt az elmúlt alkalommal a legjobb ajánlat. Ráadásul akkor azt mondták, azért érvényesítik a pályázatot, hogy nincs ennyi pénze a városnak a közétkeztetésre. Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi szolgáltatók összesen kevesebb mint 1,2 milliárdért látják el a közétkeztetést Pécsett. Azt sem érti, miért emelték 10 évre a pályázati tervben a szolgáltatás időtartamát - a tavalyi, érvénytelenített pályázatban 5 plusz 5 évről volt még szó. Azt is felvetette, hogy nem érti, miért lettek a feltételek (4000 adagos konyha megléte Pécsett, és 6000 adagos referencia) így kialakítva.
 
Trombitás Károly (Fidesz) viszont azt mondta, hogy az olcsóbb ajánlat fog nyerni, az, hogy 1,6 milliárd forintos keret van biztosítva, nem jelenti azt, hogy ennyit ki fognak fizetni. Az pedig, hogy tavaly nem volt ennyi pénz a közétkeztetésre, nem jelenti azt szerinte, hogy idén nem lehet több pénz erre a szolgáltatásra.
 
Az elszámolóház képviselője kiemelte, hogy az év elején történt egy nyersanyagnorma-emelés (15 százalék), ezzel indokolták alapvetően azt, hogy miért emelték meg a tavalyi 1,1 milliárdos pályázati keretet félmilliárddal. Szeretnék, hogy azt is, hogy túl magas árajánlat miatt nem szeretnék idén is érvényteleníteni a pályázatot. Az alkalmassági minimum-feltételek szolgáltatókkal kapcsolatos egyeztetések után történtek kialakításra.

11:54 - Révész Mária a POSZT második ügyvezetője lesz?
 
 
Ma a pécsi közgyűlés elé kerül egy, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos előterjesztés.

A POSZT Kft.-ben jelenleg az pécsi önkormányzatnak, és a Magyar Színházi Társaságnak van részesedése. Új tagként lépne be a Magyar Teátrumi Társaság Egyesület. Ennek következtében megváltozna az ügyvezetés szerkezete . A jelenlegi ügyvezető, Stenczer Béla mellé még egy (második) ügyvezető kerülne megválasztásra, a Magyar Teátrumi Társaság Egyesület jelölésével. Úgy tudjuk, az egyesület jelöltje Révész Mária, a Fidesz korábbi pécsi városházi frakcióvezetője. Hivatalosan azonban egyelőre nem ismert a jelölt személye.

11:44 - Dohányzást tiltó táblák a játszótereknél
 
Elfogadták a köztisztasági rendelet módosítását, több ma elővezetett módosító javaslat megszavazásával. Tóth Bertalan (MSZP) azt kérte, hogy a bölcsődék 50 méteres körzetében is rendeljenek el tiltást, míg Kóbor József (LMP) azt terjesztette elő, hogy a játszóterek 50 méteres körzetének határainál helyezzenek ki a dohányzás tilalmáról szóló táblákat. A közgyűlést szavazás után berekesztették, szünet következik, ám hamarosan kezdődik a pénzügyi és gazdasági bizottság rendkívüli ülése, amelyen a közétkeztetési pályázatról szavaznak majd.

11:30 - A dohányzásról mindenkinek van véleménye - Kővári János akár mindenütt tiltana
 
Még mindig a köztisztasági rendelet módosításáról, illetve a közterületi dohányzás nagy és népszerű témakörét tárgyalják a képviselők.
 
Kővári János (ÖPE) felvetette, hogy akár a teljes tiltást is el lehetne érni, vagyis azt, hogy közterületen Pécsett sehol se lehessen dohányozni. Az alkoholfogyasztást hozta fel példaként hozta fel, következetességet kérve, hiszen alkoholt (elvileg, ugye) tilos közterületen fogyasztani. Hangsúlyozta, hogy az ÖPE egyedüliként nem szavazta meg a koldusrendeletet, a koldusok belvárosból való kitiltását. Most azonban úgy néz ki, hogy a dohányosoknak vannak emberi jogaik, a koldusoknak nincsenek.

Schmuck Roland (MSZP) szerint amiatt nem érdemes a dohányzást az alkoholfogyasztással összemosni, mert a dohányzás a mellettem állót is megölheti (passzív dohányzás).
Gyimesi Gábor (Jobbik)  felvetésére egy javaslatot is beterjesztett Kővári János, hogy az önkormányzat keresse meg a dohánygyárat, és kérjenek tőlük pénzt arra, hogy támogassák a pécsi médiában a dohányzás ellenes kampányt.
Páva Zsolt polgármester szerint erre térjenek vissza később, és nézzék meg, hogy egyáltalán van-e módja arra a jogszabályok miatt (reklámozásra vonatkozó szabályok például) a fohánygyárnak, hogy ilyenre adjon pénzt. Kővári János nem teljesen értette, milyen jogszabályi tiltás lehetőségére gondol a polgármester, de elfogadta, hogy később térjenek majd erre vissza.

Kóbor József (LMP) részben a Jobbikkal (a jogszabálynál fontosabb annak betartatása), részben az MSZP-vel is egyetértett (bizonyos helyeken szigorítsanak, a teljes tiltás viccet kreálna a rendeletből).

10:59 - Bezárják a Dominikánus Házat
 
A kulturális bizottság reggeli ülésén tárgyaltak a Pécsi Kulturális Központ elköltöztetéséről a solnay Kulturális Negyedbe, a pécsi városvezetés tervei szerint bezárják a Dominikánus Házat, a belvárosban így a Művészetek Háza marad csak hasonló profillal. Annyi biztos, hogy az EKF-program vállalásai miatt a Dominikánus Házat néhány évig egyelőre nem értékesíthetik

10:49 - Hamutartót a kocsmák elé - és van, amikor a Jobbiknak tetszik az EU
 
Már a negyedik napirendnél tartanak a pécsi képviselők (negyvenötöt tárgyalnak), a helyi köztisztasági rendelet módosításáról vitatkoznak. Pontosabban inkább különféle javaslatokat fogalmaznak meg a közterületi dohányzást szigorító országos jogszabályhoz kapcsolódóan.
 
Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) szerint köztisztasági problémát is hozott magával a szórakozóhelyek, kocsmák vonatkozásában az egyébként üdvözlendő szigorítás. Panaszok szólnak ugyanis arról, hogy kocsmák elé kisereglők egy része hanyagul elhajítja a cigarettáját, aminek az is oka, hogy nincs hová hamuzniuk, ezért a kocsmák öt méteres körzetén belül helyezzenek ki a tulajdonosok, bérlők hamutartókat.
 
Tóth Bertalan (MSZP) szerint vannak helyek, ahol további szigorra lenne szükség, ilyen például az oktatási intézmények vagy a játszóterrk közelsége.
 
Gyimesi Gábornak (Jobbik) elég nagy ívet fogott át beszédében. Neki is  tetszik a szigor, de szerinte az lenne igazán üdvözítő, ha nem tiltani kellene a dohányzást, hanem a dohányosok maguk jutnának el oda, hogy nem dohányoznak bizonyos helyeken. Ebben a tekintetben az EU más országait hozta fel jó példaként (megjegyezve, hogy egyébként személy szerint ő sem, pártja sem nagy barátja az EU-nak, és nagyon rossz irányba is mennek a dolgok azzal, hogy sok tekintetben az EU-t követjük szolgaian), de az tetszik neki, hogy az unióban nem a tiltásra helyezték a hangsúlyt, hanem nagy médiakampányt folytattak a dohányzás ellen, mégpedig a dohánygyárak pénzéből. (A közgyűlési tudósító megjegyzi: tudomása szerint a kettő nagyjából együtt járt sok országban.) Hazánkban is erre lenne szükség, és a kereskedelmi tévék itt bizonyíthatnának, az erkölcsromboló műsorok helyett szemléletformáló, felvilágosító kampányt lehetne folytatni.

10:43 - Zárt ülésen döntöttek a sajtódíjról
 
Az első napirend tárgyalása előtt, a pécsi képviselő-testület zárt ülésen döntött a város 2012. évi sajtódíjának átadásáról. Idén először nem a város napján, szeptember elsején tartott ünnepségen adják át a pécsi sajtódíjat, hanem a március 15-i nemzeti ünnephez, illetve a szabad magyar sajtó napjához kapcsolódóan.

10:30 - Elfogadták a tűzoltóság beszámolóját
 
A mai ülés első napirendjében Kordé Norbert alezredes, pécsi tűzoltó parancsnok számolt be a pécsi tűzoltóság 2011. évben végzett munkájáról. A beszámolót elfogadták, a munkát megköszönték.

10:06 - Bizottsági ülés miatt később kezdtek - a tanácsadói szerződésekről nem tárgyalnak
 
A kulturális bizottság ülésezett csütörtökön reggel még, a mai közgyűlési ülés előtt, s emiatt  fél órás késéssel kezdődött el a mai közgyűlés. Úgy tudjuk, a közgyűlés szünetében, délután még pénzügyi bizottsági ülés is lesz, ezen tárgyalják meg a közétkeztetési közbeszerzési pályázat kiírását, amelyről a tegnapi bizottsági ülésen, az előterjesztés és határozati javaslat elkészítésének csúszása miatt nem esett szó.
 
Keresztes László Lóránt (LMP) azt szerette volna, ha bizottsági ülésen tárgyalnak még a város tanácsadói szerződéseiről, de ezt végül nem szavazták meg.

Kilenctől ülésezik a közgyűlés, tárgyalnak többek között a helyi busztársaság átalakításáról, a helyi adókról, a Leőwey gimnázium elköltöztetéséről, az önkormányzati ingatlanhasznosításról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!