Közélet

2012.04.22. 20:34

Jóval kevesebb a felvételiző Baranyában

Valóban visszaesett az egyetemi-főiskolai jelentkezők száma, ezt mutatják a minap nyilvánosságra hozott részletes adatok. Három kistérség van, ahol nem akadt száz jelentkező.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Alig több mint négyezer diák – ennyien igyekeznek Baranyából egyetemre, főiskolára az idén. Ez a durva kerekítéssel négyszázezres lélekszámú megyéből nem túl sok. Főleg, ha tudjuk, hogy tavaly ilyenkor még több mint ezerrel többen felvételiztek a felsőoktatásba (illetve már végzett alapszakosként a mesterképzésekre, mivel ez is benne van a statisztikában), hiszen 2011-ben még 5192 volt a baranyai illetőségű felvételizők száma.

Azonban, ha kissé hátrébb is tekintünk a statisztikákban, kiderül, korántsem most van a mélypont: az idei 4105 jelentkezővel szemben 2007-ben 3961, 2008-ban pedig csak alig több mint 3500 baranyai felvételizőt regisztráltak. A jelentkezők számának visszaesése természetesen minden kistérséget érintett, még a legnagyobbat, a pécsit is – itt is több száz diák „tűnt el”, igaz, 2008-ban kétezernél is kevesebb volt a felvételiző.

A szakemberek szerint komolyabb probléma, hogy egyes kistérségekben alig-alig vágnak bele a „nagy felsőoktatási kalandba” – talán nem okoz meglepetést, hogy az amúgy is hátrányos helyzetű területekről van szó. Tavaly még minden baranyai vidéken száznál magasabb volt a jelentkezők száma, idén már három kistérségben – a sásdiban, a sellyeiben és a szentlőrinciben – is bőven ez alá esett a felvételizők létszáma. Ez viszont hosszú távon a diplomások csökkenését is jelenti e térségekben. S hogy nemcsak népességbeli visszaesésről van szó, jól mutatja: a hasonló vagy éppen kisebb lélekszámú, de fejlettebb pécsváradi kistérségben idén is száz fölötti a felvételizők száma.

A jogi karok helyzetéről és a PTE országos viszonylatban való szerepléséről a Dunántúli Napló hétfői számában olvashat. A baranyai napilapra ITT fizethet elő.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Pécsi Tudományegyetem#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!