Közélet

2013.02.21. 16:23

Pécsi egyetemi fórum: Orbánék érvelése bullshit

Már semmilyen kormányzati ígéretnek nem hisz a HÖOK elnöke addig, amíg azt nem látja papíron, aláírva. Nagy Dávid egy pécsi hallgatói fórumon azt is megpedzette, hogy ha a tárgyalások továbbra is eredménytelenek lesznek a kormánnyal, újra az utcára viszik a diákokat.

HVG.hu/ Magyar Narancs

Újra kemény, kormányellenes hangot ütött meg Nagy Dávid, a HÖOK elnöke, aki szerint az ország vezetését egyszerűen nem érdekli a fiatalok sorsa - írja a Magyar Narancs online kiadása.

Ha a kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek lesznek, a HÖOK az Európai Unióhoz fordul, és újra utcára viszi a diákokat - a lap beszámolója szerint ez hangzott el szerdán a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK) által szervezett hallgatói fórumon.

Nagy Dávid azt mondta: immár semmiféle kormányzati ígéretnek nem hajlandó hinni, csak annak, amit papíron, aláírva lát. Az a kormányzati érvelés, miszerint az adófizetők joggal várják el, hogy a külföldre távozó diplomások visszafizessék képzésük költségét, egyszerűen „bullshit” - mondta Nagy.

A mintegy 80-100 embert megmozgató rendezvényen dr. Bódis József pécsi rektor és Pintért Mihály, a PTE EHÖK alelnöke is beszélt.

Noha nemrég részmegállapodást írtak alá a Balog Zoltán vezette Emmivel - ahogy Nagy fogalmazott -, a HÖOK és a kormány között óvatosan meginduló tárgyalásoknak az vetett véget, hogy az előzetes egyeztetések ellenére a kormány kezdeményezte az alaptörvény-ellenesnek minősített röghöz kötés beemelését az Alaptörvénybe.

Bódis József három felsőoktatási koncepciót számolt össze az elmúlt évek során, ebből egy talán jó is lett volna. Pintér Mihály EHÖK-alelnök pedig azon tréfálkozott, hogy a felsőoktatás és a tandíj kapcsán csupán egyetlen tény ismert: az, hogy recesszió van. Így lehetséges Nagy Dávid szerint, hogy a felsőoktatás valódi problémáiról, az oktatás minőségéről, a fővárosi és vidéki intézmények viszonyáról és a felsőoktatás szerkezetéről évek óta egy szó sem esik, az egyetlen állandó dolog: a forráskivonás. A helyzet mostanra odáig fajult, hogy az idén a felsőoktatásra szánt 130 milliárd már a vegetáláshoz sem elég.

Ahogy Bódis József megfogalmazta, a bonni egyetem költségvetése önmagában nagyobb, mint a Magyarországon erre a területre szánt pénz. A rektor szerint némi könnyebbséget jelent, hogy ígéret van 47 milliárd további támogatásra, ám ezeket az intézmények nem fordíthatják napi működésre, márpedig Nagy Dávid szerint már az a kérdés, hogy lesz-e világítás, és állnak-e még év végén az egyetemek, főiskolák falai. Ezen a téren Bódis József óvatosan optimista volt: elmondása szerint szó van – az említetten kívül – egy újabb, tízmilliárd körüli keretről, amit ilyen célokra fordíthatnak az intézmények, ám arról még semmit sem tudni, hogy ez mikor milyen forrásból, hogyan valósulhat meg, mivel „senki sem látja, hogy hol van a pénz”.

 A korábban a Magyar Rektori Konferencia elnökségét is betöltő egyetemvezető egy kérdésre válaszolva elmondta: Pécsett is várhatók oktatói elbocsátások, ám abban bízik, hogy a kötelező nyugdíjazás – ami egyben újabb csapást jelent az intézményekre – miatt ezek nem lesznek tömegesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!