Közélet

2014.09.25. 08:59

Kitiltották a hajléktalanokat Pécs belvárosából

Pontosabban: járhatnak-kelhetnek, mint mindenki más, de "életvitelszerűen" nem használhatják a közterületet.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

16:14 - A slusszpoént a végére hagytuk: Kővári megszavazta a hajléktalanokat kitiltó rendeletet

Vége a közgyűlésnek, minden napirendet elfogadtak. A végén még Keresztes László Lóránt kérdezett a Magasházról, majd Meixner András érzékenyült el, nem is kicsit, aki húsz év képviselői munka után köszönte meg a választók bizalmát, és kívánta azt a képviselőknek, hogy az érdemi munkára és a jobbító szándékú vitára helyezzék a hangsúlyt a jövbőben. Majd átadott egy irományt a polgármesternek, amiről szavaztak is, de akkor még nem lehetett tudni, hogy miről. A következő, immár az új testület idején majd kiderül, mi volt a levélben.

Páva Zsolt is megköszönte a munkát, a jogos és a nem jogos kritikákat is. Azt mondta, hogy egy ilyen városért, mint Pécs, öröm dolgozni.

A slusszpoén pedig ekkor jött, az egyik ellenzéki képviselő átküldte a „hajléktalanok kitiltásáról" szóló előterjesztési szavazást lapunknak, amiből kiderült, hogy Kővári János és Lengvárszky Attila (ÖPE) is megszavazták azt. Megjegyezzük, nélkülük is elfogadták volna a rendelet-módosítást.

Kővári János egyébként a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megszavazták a hajléktalanok kitiltásáról szóló javaslatot, de csak amiatt, mert azzal egyetértettek, hogy a közterületeken legyen rend.

Kiváltaná a szuper MFB-s hitelt a Tüke Busz Zrt.

Jelentősen felgyorsult a szavazás a szünet után, több hozzászólás csak az integrált településfejlesztési stratégia elfogadása előtt volt, de ezek inkább méltatók voltak, és a jövőbeni feladatokról szóltak. Utána több napirendet is bárminemű hozzászólás vagy vita nélkül fogadtak el. Egyebek mellett felhatalmazták Barna Bélát, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját arra, hogy a már meglévő (megörökölt) hitelek kiváltására folytathasson tárgyalásokat, mert a jelen gazdasági helyzetben elképzelhető, hogy ma már lehetséges sokkal jobb feltételekkel is hitelt felvenni. Ezt szeretné elérni a Pécs Holding, és ehhez kaptak felhatalmazást.

Elképzelhető, hogy valamelyik bank komoly ajánlattal kereste meg előzetesen a pécsi önkormányzatot, mert most a képviselők döntöttek arról is, hogy ugyanilyen indokból (jobb kölcsönszerződés is elérhető) a pécsi tömegközlekedést üzemeltető Tüke Busz Zrt. egymilliárdos MFB-hitelét is kiváltanák. Ezügyben Árki Sándor vezérigazgatónak adták meg a felhatalmazást a tárgyalásokra. Olvasónk talán nem felejtették még el, a korábban szupernek minősített, kifejezetten buszbeszerzést támogató MFB-s  hitel akarják most kiváltani.

15:28 - Három párt is szólt a szünetben

Három sajtótájékoztató is volt a közgyűlési ülés szünetében.
A sort a Jobbik kezdte, ahol Gyimesi Gábor azt mondta, a Fidesz már a választás előtt becsapta a választóit, korábban ilyet csak a választás után csinált. A bizonyos pécsi közterületeken az életvitelszerű tartózkodást megtiltó rendeletmódosítás elfogadása előtt félrevezető kérdéseket tett fel a közvélemény-kutatásban, és a problémát nem oldotta meg, csupán más területre terelte. Máérpedig minden pécsi egyforma, nem lehetne A és B minőségű polgárokra osztani a várost, ahogyan szerinte ezt a Fidesz tette ezzel a rendelettel.

Kővári János (ÖPE) arról beszélt, hogy a városvezetés nem talált megoldást vagy nem jó megoldást a város problémáira. Az Európa Zöld Fővárosa címre való pályázat egy politikai lózung, ez szerinte az előterjesztés kidolgozatlanságán is látszik. Bírálta ő is a hajléktalanok kitiltását, és főleg az általuk felvetett rehabilitációs központ felépítésének, a szakma álláspontjának a leszavazását. Amiatt pedig végképp csak politikai lózungokat hangoztat szerinte a városvezetés, hogy a csütörtökön elfogadandó több pályázat után is jórészt budapesti vállalkozókat hoztak helyzetbe a pécsiek helyett.

Schmuck Roland, az MSZP pécsi frakcióvezetője a reggel, a közgyűlés kezdetén leszavazott, illetve napirendre sem engedett előterjesztési javaslatukról beszélt, amely a Pécs Holding azon villamossági munkákra kiírt pályázatáról szólt volna, amelyet most a hatóságok vizsgálnak, és amelyet korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság is egymilliós büntetéssel sújtott a szabálytalanság miatt. A szocialisták vizsgálóbizottságot szerettek volna felállítani, de néhány fideszes képviselő nemmel szavazott a napirendre vétel ellen.  

15:05 - Csizi: kiegyensúlyozott az önkormányzati média

Keresztes László Lóránt (LMP) ismét a Dunántúli Naplóban megjelent, a pécsi önkormányzat által támogatott, városi hírekről szóló cikksorozatot, illetve a pécsi önkormányzati média működését bírálta. Utóbbiról úgy vélekedett, hogy nem kiagyensúlyozott. Csizi Péter alpolgámester szerint viszont kifejezettenm az, szerinte számos interjú megjelent ott az ellenzékiekkel, köztük Keresztessel is, és a Pécs Televízióban is van lehetősége megjelenni, beszélni közügyekről. A reakciót látva Keresztesnek egészen más lehet erről a véleménye. A DN sorozatával kapcsolatban pedig azt mondta az alpolgármester, hogy az elmúlt ötven önkormányzati oldalból csak most, a választások előttiekkel van baja, korábban sosem reklamált az ellenzéki képviselő. 

15:01 - Továbbra sem fizet rendesen a vendéglátós

Fogarasi Gábor (Jobbik) az egyik Király utcai étterem működtetőjéről kérdezett, akiről lapunk is megírta korábban, hogy a közvetlenül az önkormányzatnak fizetendő bérleti díjjal jelentős, többmilliós elmaradása van. Azt kérdezte Páva Zsolt polgármestertől, hogy befizette-e, fizetett-e büntetőkamatot, és hogy azóta nincs-e fizetési probléma.
Ő kimondta azt is, hogy a Murphy''s Pub bérlőjéről van szó konkrétan. A vállalkozót látta, hogy Audi A8-assal közlekedik, szerinte aki ilyen autóval jár, az a bérleti díjat is fizethetné. 

Páva Zsolt annyit mondott, hogy a fizetési hajlandósággal kapcsolatos probléma sajnos továbbra is fennáll. A képviselő kérdéseire pedig írásban kíván válaszolni.
Fogarasi Gábor ezek után nem éretett, hogy miért üzemelhet még a továbbiakban is ez az üzlet Pécsett, arra is célzott, hogy más átlagos embert a hatóságok jóval kisebb ügyek miatt is vegzálnak, de szerinte itt egy Fidesz-közeli vállalkozóról van szó. A jobbikos képviselő nem akarta elfogadni a választ, de erre nincs lehetősége. Dr. Lovász István pécsi jegyző felolvasta számára a közgyűlés működési szabályzatát, miszerint a polgármesternek (a megkérdezettnek) van lehetősége később, tizenöt napon belül írásban válaszolni.

13:15 - Pécs pályázik a Zöld főváros-címre 2017-re

Pécs büszke lehet arra, hogy olyan programok indultak el, amelyek a város zöld arculatát erősítik, ideértve a hulladékgazdálkodási programot, az állatkert felújítását, a biogáz erőmű beindítását, a buszcsereprogramot is, közölte felvezetőjében Páva Zsolt polgármester. A pályázatot október közepéig kell beadni, de már jól állnak az előkészítéssel, amely során egyebek mellett azt is megnézték, eddig kik nyertek, milyen pályázatokkal, egyebek mellett egyébként korábbi EKF-városok is nyertek.

Kővári János (ÖPE) ezúttal egyetért a polgármesterrel, ő is fontosnak tartja ezeket a fejlesztéseket, és a Zöld főváros-cím elnyerését is. Szerinte azonban nem tudnak minden szükséges fejlesztést felmutatni, és nem is tudnak minden adatot közölni, mert nincs például egy olyan mérőrendszer a városban, amellyel bizonyítani lehet, hogy honnan hová jutottak el, emiatt sajnos nem lehet sikeres a pécsi pályázat. Ő egyébként korábban ajánlott Pávának egy olyan uniós pályázati lehetőséget, amely egy ilyen monitoring-rendszer kialakítását célozza, de a polgármester ennek megpályázását elutasította.

Kóbor József nem csak LMP-s képviselőként, de zöld aktivistaként is felszólalt, szerinte ha el is nyerjük a címet, az nem jelenti azt, hogy Pécs valóban Európa Zöld Fővárosa lesz, mert Pécs esetében sok esetben a víziót támogathatják, és nem zöld város lesz, hanem zöldre festett. Márpedig a zöldre festés és a valódi zöldpolitikai közt óriási különbség van, A pályázat beadását azonban ezzel együtt is támogatja. A pályázat benyújtását elfogadta egyhangúlag a képviselő-testület.

Fél háromig a közgyűlés ebédszünetet tart.

13:05 - Fél évvel tovább tart a György-telepi program

Arról szavazott most a közgyűlés, hogy fél évvel meghosszabbítják a György-telep rehabilitációját célzó uniós programot, amely novemberben járt volna le, de így jövő májusig tarthat.
Kóbor József (LMP) azt emelte ki, hogy kiemelkedően fontos, hogy a program ne bukjon meg, mert akkor a jövőbeni, hasonlóak is veszélybe kerülnek. Ugyanakkor az a tény, hogy meg kell hosszabbítani a programot, mert nem sikerült elegendő embernek munkát találni, olyan részlet, amelyre oda kell figyelni.

Páva Zsolt polgármester a felvezetőjében azt emelte ki, hogy a programra már felfigyelt az unió is, mert nagyon pozitív, példa- és modellértékű program a pécsi.
Kővári János hangsúlyozta, hogy az általa vezetett Természeti és Emberi Erőfőrrás-fejlesztési Bizottság kezdeménezte a rehabilitációs programot, amely szerinte az elmúlt másfél évben megmutatta, hogy a kétkedőknek nem volt igazuk. A program átlátható gazdaságilag és emberközpontú tartalmilag, és az ott élő emberek közül mindenki dolgozik, értékteremtő munkát végez, egy részük még közmunkában és nem az elsődleges munakerőpiacon.
Decsi István (Fidesz) azt közölte, hogy amiatt nem siokerült még minden, a munkaügyi központon keresztül elérhető foglalkoztatási támogatást kihelyezni a programban, mert a központnak szerencsére voltak más hasonló foglalkoztatási támogatási forrásaik, és ezeket is igényelték a pécsi vállalkozások.
Moór Eszter, a Népjóléti és Szociális Bizottság fideszes elnöke szerint ugyan voltak problémák, és a programban résztvevők közt is szakmai viták, de a program jó, jó úton halad, jó irányba megy.

Gyimesi Gábor (Jobbik) örült annak, amit Moór Eszter és Kővári János is említett, hogy száz százalékos a programba bevont emberek foglalkoztatási aránya. Gyimesi Gábor is elkalandozott, arról beszélt, hogy a szakmunkások elhagyják az országot
Páva Zsolt ezek után le is zárta a vitát, a napirendet elfogadták.

12:48 - Kővári János keménykedik, őt emiatt az ellenzék ostorozza

Az utolsó közgyűlésen folyik egy kis cicaharc az ellenzék között a ki a nagyobb ellenzéki és mióta témakörben, főleg a Jobbik és az LMP piszkálja Kővári János ÖPE-polgármesterjelöltet, felemlegetve, hogy korábban nem volt ilyen kritikus a pécsi városvezetéssel szemben. Ha ettől a manírtól eltekintünk, Kővári valóban fontos kérdéseket tesz fel, például több pályázatnál is arról, hogy miért kellenek külső szakértők például egy közbeszerzés lebonyolítására, vagy miért nem pécsi cégekezt bíznak meg.

Utalt arra is, hogy a zárt ajtók mögött eldöntött közvilágítási pályázatnál is volt ilyen felvetése. Az állatkert felújításánál is felszólalt, Nagy Csaba azonban azzal lohasztotta le, hogy a pályázat nyilvános volt, pécsiek is indulhattak, sőt egy olyan konzorcium nyert, amelynek egyik tagja egy pécsi cég.

12:20 - Felállítják a felújított Angster-emlékművet

Több éves előkészítés után szavazhattak csütörtökön arról a pécsi képviselők (és egyhangúlag el is fogadták azt), hogy felállítják az új pécsi Angster-emlékművet, a megyeszékhely egyik leghíresebb polgára, Angster József orgonaépítő tiszteletére. Az Élőkép Művészeti Közhasznú Egyesület, Bérczi Zsófia, Angster József unokája vezetésével készítette el 2010 júniusában a „Tisztelet az orgonaépítőknek” című interaktív installációt, amely jelenleg is Pécsett, az Északi Várfalsétányon található. Az alkotás azonban az elmúlt években jelentősen megrongálódott, ezért Pécs pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz az eredeti emlékművel egyező művészeti koncepciójú, de méretében másfélszer nagyobb és tartósabb anyagból történő elkészítésére és kihelyezésére.

Az emlékmű 7,6 millió forintba került, amit az NKA hárommilliós támogatásban részesített. Az alkotást új helyszínen, a Barbakánhoz közeli Esze Tamás utcában állítják fel.

A jövőben is Vincze János vezetheti a Harmadikat

A pécsi önkormányzat pályázatot hirdetett a Pécsi Harmadik Színház ügyvezetői posztjának 2015. január 1. napjától történő ellátására. A beadási határidőig egy érvényes pályázat érkezett, a jelenlegi igazgató, Vincze János pályázat. Pályázatában a mai magyar színház világában a bulvárjellegű közönség-szórakoztatással és a kötelezően formabontó „l’ art pour l’ art” irányzatokkal szemben társadalmi érzékenységű színházként határozza meg a Harmadikat.
Vincze János öt évre történő igazgatói kinevezését a közgyűlés egyhangúlag támogatta.

12:10 - Elfogadták a közterületi tartózkodásról szóló rendeletet

Páva Zsolt a bizonyos pécsi közterületeken az életvitelszerű tartózkodést megtiltó rendelet-módosításról szóló szavazás előtt azt mondta, hogy nem is érti az ellenzéki képviselőket, amikor nyegle módon támadják a fideszes közvélemény-kutatást, ami pedig konkrét volt, és a pécsieket érintette.

Kővári János (ÖPE) módosító indítványát leszavazta a közgyűlés, amely arról szólt, hogy építsenek fel Pécsett egy szenvedélybetegeknek és pszichiátriai betegeknek szóló kis, bentlakásos rehabilitációs központot, ahol egyebek mellett a problémás hajléktalanokon is. A rendeletmódosítást elfogadták, tizenheten támogatták, a fideszesek és a KDNP-sek. Páva Zsolt azt mondta a szavazás előtt, hogy Kővári javaslatát a későbbiekben megvizsgálják.  

11:45 - A választás előtti hirdetések és a városi lap is téma volt

Még mindig a (tévesen) hajléktalanok belvárosból történő kitiltásaként elhíresült rendelet-módosítási tervezet vitája zajlik, de várhatóan végül az előterjesztést a fideszesek és a kdnp-sek el fogják fogadni.

Napirend előtt az egyik legélesebb vita a Dunántúli Naplóban a közelmúltban megkezdett többrészes önkormányzati hirdetés-sorozat ügyében merült fel. Az ellenzéki képviselők szerint nem elegáns az, hogy az elmúlt négy év eredményeit bemutatni szándékozó, közpénzből fizetett városházi hirdetéseket a választás előtt, közpénzből, szerintük egyértelműen politikai célokra használták fel, egyoldalúan a városvezetést dícsérve. Ugyanígy bírálták a PécsMa és a Pécsi Hírek elmúlt négy éves működését is, ahol szerintük nem kaptak megfelelő megjelenési lehetőséget.  Csizi Péter alpolgármestert viszont arra emlékeztetett, hogy a pécsi önkormányzatnak az elmúlt két évtizedben is volt  hasonló együttműködése lapunkkal, ahogyan például a Baranya Megyei Önkormányzatnak is,

10:30 - Jobbik: vannak a hajléktalanok közt is nagyon rendes emberek

Amint azt várni lehetett, a zárt ülés utáni első fontosabbnak mondható napirendi pont, a közterületeken való életvitelszerű tartózkodást megtiltani szándékozó rendelet-tervezet hozza az első nagyobb vitát. Az LMP szerint sajnálatos, hogy a választási kampány hajrájában hozta fel a Fidesz ezt az ügyet, amúgy a problémafelvetésben egyetértenek, a megoldási javaslattal nem, rosszabb, hogy a szakemberek sem értenek egyet a megoldási javaslattal. Keresztes László Lóránt mellett a jobbikos Gyimesi Gábor is bírálta a közvéleménykutatás kérdésfeltevését, biztosak benne ugyanis, hogy túl egyoldalúan tették fel a kérdést, úgy, hogy az emberek többsége támogassa a javaslatot. Gyimesi kifejtette, hogy itt pszichiátriai és szenvedélybetegségi problémáról van szó, a hajléktalanok egy részéről, miközben a fedél nélküliek közt is vannak olyan rendes, a köznyugalmat nem zargató emberek, akik nem is biztos, hogy csak saját maguknak köszönhetik mostani helyzetüket. 

Pécsi közgyűlés: az utolsó csörte jön

Az október 12-i helyhatósági választás előtti utolsó pécsi közgyűlési ülését tartják csütörtökön reggel kilentől a Széchenyi téri városházán, ahol az előzetes napifrend szerint negyvenkilenc pontot tárgyalnak, ebből négyet zárt ajtók mögött. A személyes ügyeken túl így szavaznak a tervezett pécsi közvilágítás-korszerűsítésről is. Arról a Dunántúli Napló korábban megírta, hogy a leköszönő képviselő-testület egyik utolsó döntése lehet az, hogy mintegy egymilliárdos fejlesztéssel, saját forrásból (azaz pályázati segítség nélkül), hitelből finanszírozva a teljes fejlesztést, korszerűsítené a pécsi utak, közterek lámpáit.

Mivel a közelgő választáson sokan érdekeltek a mostani testületi ülésről is, így arra lehet számítani, hogy az érintett városatyák, és az egyébként is szószóló képviselők kihasználják még az utolsó nyilvános „fellépési” lehetőséget, és éles viták lesznek néhány napirendnél. Abban is biztosak vagyunk, hogy a közelmúlt, és talán a négy év botrányait, vagy botrányosnak tartott ügyeit is felemlegetik majd.

Ma dönthetnek az új buszok bezserzéséhez szükséges hitelről is, és – mint megírtuk – elfogadhatják a történelmi belvárosra és környékére, illetve a 2010-es EKF-programban másutt átadott új közterekre vonatkozó, az életvitelszerű közterületi tartózkodást megtiltó rendelet-módosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!