Közélet

2014.10.23. 17:47

Már nem posztolnak, csak ellenőriznek a zsaruk a zebráknál

A baleset-megelőzési program idénre lejárt. A családok aggódnak, az önkormányzat nagyszülőket keres.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Nem felügyelnek már rendőrök, közterület-felügyelők, polgárőrök a pécsi iskolák közelében lévő zebráknál a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban, e panasszal keresték lapunkat aggódó szülők, akiknek csemetéi a város különböző intézményeiben tanulnak. Szerintük pedig elkelne a segítség, aminek sajnálatos és szerencsétlen bizonyítéka volt az egy hónappal ezelőtti kettős gyermekgázolás a Bártfa utcai iskola közelében. Akkor egy diák súlyos, egy könnyebb sérülést szenvedett, mert – az alapos gyanú szerint – a vétkes autós a gyalogátkelőhely előtt járművet előzve-kikerülve ütötte el a tanulókat a zebrán.

A rendőrségnél kérdéseinkre azt mondták, hogy az idei tanévkezdéshez kapcsolódóan végzett fokozott ellenőrzést a Pécsi Rendőrkapitányság a Pécsi Közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség. Az elsődleges cél a gyalogosok (elsősorban a gyermekek) közlekedésének segítése volt, az ellenőrzés a szeptember 1-30. közötti iskolakezdési időszakra vonatkozott. Mindemellett továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogos átkelőhelyeken, és azok környékén történő biztonságos közlekedésre, a jövőben visszatérő jelleggel ellenőrzik az iskolák környezetét.

A pécsi önkormányzattól azt írták, tavaly indították a „Vigyázz a gyerekekre” programot, hogy a kisiskolások biztonságosan tudjanak eljutni az iskolákhoz a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban. A lebonyolításhoz a nagyszülők önkéntes segítségére számítottak, de mint írták: „sajnos kevesen jelentkeztek”. Nem tettek le ugyanakkor tervükről, továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, őket „táblákkal és egyéb eszközökkel” tudják felszerelni. Emellett nyáron, messziről is jól látható piros festékkel elkezdték felfesteni azokat a kereszteződéseket, amelyek veszélyesek lehetnek. 

Veszélyes a gyerekeknek?

Egy pécsi iskolaközpont igazgatója azt mondta, gondolkodnak azon, hogy STOP-táblákkal, láthatósági mellénnyel felszerelt tanulókat állítanak a zebrák mellé, szülő vagy tanár felügyeletével. Juhászné Devecseri Valéria, a Bártfa utcai iskola igazgatója arra emlékeztetett, hogy náluk volt korábban ilyen rendszer, de a baleset is mutatta: vétlen gyerekeket is elüthetnek – ennek pedig nem teszi ki a tanulókat. Nekik kifejezetten ígérték a polgárőrök, hogy visszatérnek. A református iskolában a szülőket kérik arra, ha van lehetőségük, segítsenek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!