Közélet

2015.10.24. 14:58

A cigány értékek őrzője: Dr. Kosztics István jogász Nemzetiségekért Díjat kapott

Nemzetiségekért Díjat adományozott a cigányság értékeinek megőrzése, fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a megyei közgyűlés Dr. Kosztics Istvánnak, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnökének. (x)

Baranya Megyei Önkormányzat

Dr. Kosztics István jogász, szociális munkás, a cigány kulturális értékek elkötelezett gyűjtője, őrzője. 1989-ben hozta létre Pécsett a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesületet, melynek mai napig elnöke. A harminchat fővel alakuló kisebbségi, társadalmi szervezet mára nyolcszáz főt számláló egyesületté vált. Nevéhez fűződik a pécsi, Baranya megyei, később a dél-dunántúli régió cigányságának kulturális, érdek-képviseleti megszervezése.

Nyári gyermektáborokat szervezett, ifjúsági és kulturális programokat bonyolított le, nemzetközi kiállításokat, fesztiválokat, oktatási – tudományos konferenciákat rendezett. 1995-ben a Phare Program támogatásával létrehozta a Cigányok Jog- és Érdekérvényesítő Irodáját, megszervezte a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Baranya Megyei Szövetségét és irányítása alatt elkészül a Pécs Városi Cigány Válságkezelő Program is. 1998-ban vezetésével újjáépült a pécsi Rácz Aladár Közösségi Ház. Jogvédő Irodát alapított, amelyben az elesettek jogi, szociális érdekképviseletét látja el. 2001-től több romákat érintő EU-s projektben szakmai szakértőként vett részt. Számos könyv, verseskötet kiadója, ösztönzője, Kovács József Hontalan költő köteteinek folyamatos kiadói tevékenységét látja el.

Több évtizeden átívelő közéleti, kulturális, érdek-képviseleti tevékenységével érdemelte ki az elnöki különdíjat 2015-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!