Közélet

2006.10.02. 10:00

Baranya a Fideszé lett, Pécs az MSZP-é maradt

Magyarország | Az elemzők szerint egyértelmű vereséget szenvedett az önkormányzati választáson tegnap az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció. Amíg 2002-ben a megyék többségét az MSZP szerezte meg, most a jobboldal alaposan visszavágott: a vasárnap éjjel háromnegyed tizenkettes adatok alapján a 19 megyéből 18-at szerzett meg a Fidesz-KDNP, Hevesben és a budapesti közgyűlésben pedig döntetlenre állt a mandátumok megoszlása. Baranyában a Fidesz többséget szerzett a megyei kögyűlésben, a városokban egy kivétellel maradtak a régi polgármesterek, Pécsett pedig fél százalék különbséggel nyert az MSZP jelöltje.

Cs. L. - M. B. - K. E. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Baranyában rendben, különösebb események nélkül zajlott a szavazás (fotó: Löffler P.)
[/caption]Budapesten kevesebb mint 2 százalékkal nyert Demszky Gábor, az MSZP-SZDSZ közös polgármester-jelöltje, Tarlós István független, de a Fidesz és a KDNP által támogatott jelölt azonban az eddigiekhez képest nagyon megszorította. A jobboldal azonban itt is jól szerepelt, a baloldal a kerületi polgármesterek számát tekintve szerzett több helyet, a fővárosi közgyűlésben azonban egyensúly-közeli helyzet alakult ki.
A megyei jogú és a kisebb városok között is fordított a Fidesz. Jobboldali polgármester váltja a koalícióst például Veszprémben, Győrben, Békéscsabán, Nagykanizsán, Salgótarjánban, Egerben, Szolnokon, Szekszárdon. Megőrizte a baloldal Miskolcot, Szegedet, Szombathelyt, Nyíregyházát, Székesfehérvárt, míg a Fidesz fellegvára maradt Debrecen, Kaposvár, Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely.

Fél százalékos különbség Pécsett
Baranyában is érvényesült az országos helyzet: a tegnap háromnegyed tizenkettes állapot szerint a Fidesz egyedül többséget szerzett a 40 fős megyei közgyűlésben, 21 képviselője lesz.
A megye városai közül szinte minden településen az eddigi polgármester kapott újra bizalmat, az egyedüli kivétel Sásd: ott Fodor István eddigi független városvezetőt Székely Szilárd (MSZP) váltja. Komlón Páva Zoltán (MSZP), Mohácson Szekó József (Fidesz), Szigetváron Paizs József (MSZP), Siklóson Marenics János (független) folytathatja a munkát.
Érdekes a helyzet viszont Pécsett, ahol mindössze fél százalék alatti különbség mutatkozott Tasnádi Péter (MSZP) és Páva Zsolt (Fidesz) között. Ez önmagában nem lehet oka az újraszámlálásnak, mondta Papp Judit főjegyző. Ma délig állapítja meg a városi választási bizottság a hivatalos végeredményt, ezt három napig bárki megtámadhatja, akinek valamiféle jogsértésről van tudomása. A területi választási iroda hoz ekkor döntést, amely ellen a bíróságnál lehet fellebbezni.

Kisebb ügyek voltak
Rendben zajlott le az önkormányzati választás Baranyában, közölte Lászlóné dr. Kovács Ilona, a Területi Választási Iroda vezetője. Egy ügyben hozott határozatot a pécsi választási bizottság.
Érdekesség, hogy nem az MSZP, hanem a Fidesz  sérelmezte beadványában, hogy valakik a Kertvárosban a szocialisták polgármester-jelöltjét, Tasnádi Pétert rágalmazzák szórólapokon. A jogszabálysértést a testület megállapította, de érdemben nem tudott intézkedni, mert a terjesztők ismeretlenek.
Két pécsi kampánycsendsértés-gyanút (egyet a Fidesz, egyet az MSZP nyújtott be) elutasítottak, hasonlóképpen egy sásdi ügyet is, ahol az egyik kisebbségi jelölt ellen érkezett bejelentés, hogy szervezetten szállítaná szavazni a polgárokat.

Október közepére feláll az új testület
Tasnádi Péter (MSZP) valamivel jobb eredményt várt, bár meglepetés nem érte. Az egyértelmű, hívta fel a figyelmet, hogy a megyénél, mint ahogyan másutt is, begyűrűztek az országos politikai események. Azért is várt jobb eredményt a város esetében, mert programja az elmúlt időszakban csak az értékekkel foglalkozott.
A másik oldalon ugyanakkor voltak sajnálatos lejárató lépések, röpcédulák terjesztése, még a kampánycsend alatt is, hiszen őt többek között a bűnöző Tasnádi unokaöccsének titulálták. Ennek ellenére 13 egyéni körzetben nyertek, 7 listás helyet szereztek plusz a polgármesteri címet, így egy fős többségük lesz a testületben; bár azt figyelembe kell venni, hogy mindez még nem hivatalos végeredmény. Úgy gondolja, hogy fegyelmezett munkával lehetséges csak a várost irányítani.
Miként korábban is kijelentette, számít minden helyi szakmai és politikai erőre, s nemcsak a közgyűlésen belül, azon kívül is. Erre szükség is lesz mert az EKF, a versenyképességi pólus és az egészségügyi fejlesztések minden eddiginél jelentősebb forrást biztosítanak a város számára, s mindezek a történelem során példátlan lehetőséget jelentenek.
Ha a fő kérdésekben és a közös célokban meg tudnak állapodni az ellenzékkel a hivatalos eredmények megállapítása után, felajánl részükre egy alpolgármesteri helyet. Ugyancsak az elkövetkezendő napokban megkezdődhetnek a tárgyalások a különböző tisztségekről, s ebben a pillanatban úgy tűnik, az új testület október közepére felállhat, és elkezdheti a munkát.

Újraszámlálást kérnek
Páva Zsolt szerint nem lehet kényelmes a győztesnek a kevesebb mint fél százalékos előnnyel, de ezzel együtt, ugyanilyen hátránnyal ő egyáltalán nem boldog. Hiszen jó volt a kampány, jó volt a választóknak küldött üzenet, s nagyon sajnálja, hogy így alakult. Mindenképpen újraszámlálást kérnek.

Kikerültek az árnyékból
Füredi Péter (MDF) hangsúlyozza: a rendszerváltás óta először indultak önállóan. Csupán két képviselőjük jut be az önkormányzatba, de nem maradtak a Fidesz árnyékában. Sem a jobb, sem a bal oldalra nem állnak, megnézik, mi lesz Tasnádi programja, s döntenek, elfogadható vagy sem számukra.

Gratulálnak az MSZP-nek
Bretter Zoltán (SZDSZ) szerint úgy tűnik, az elmúlt időszak annyira polarizálta a politikát, hogy a választás során nem volt kérdés, ki milyen személyiség, ki milyen várospolitikát hirdetett, a választók voltaképpen pártokra szavaztak. Ezzel együtt gratulálnak Tasnádi Péternek és az MSZP-nek.

Először vezetheti a megyét a Fidesz – akár egyedül is
2002-ben a megyei közgyűlésben 23 szocialista, tizenegy fideszes, két-két az MDF, az SZDSZ, illetve a Civil Szövetség színeiben indult jelölt szerzett mandátumot. Ezzel szemben most megfordultak az arányok. A Fidesz 21, az MSZP 16, az MDF egy, míg a Baranyai Emberek két képviselője jutott a közgyűlésbe. A szabad demokraták egyetlen jelöltje sem került be az önkormányzatba.
Dr. Hargitai János, a tízezer fősnél kisebb települések Fidesz-KDNP-s listavezetője az eredmény ismeretében azt mondta, csak titkon remélték, hogy akár egyedül is irányíthatják a megyei önkormányzatot, ennek ellenére minden bizonnyal felajánlják az együttműködést az MDF-nek, és vélhetően a Baranyai Emberek képviselőinek is. Hozzátette azt is, a rendszerváltás óta először nem szocialista-liberális vezetése lesz a megyének, ezért teljesen világos, hogy Baranyában is megvonták a választók a bizalmat a szocialistáktól.
Gonda Tibor, a tízezer lakosúnál nagyobb települések MSZP-s listavezetője gratulált a Fidesznek. Azt mondta, tiszták az erőviszonyok, nyugodt többsége van az eddig ellenzékben lévő pártnak. Egyben felhívta a figyelmet arra is, óriási a Fidesz felelőssége, hiszen roppant nehéz időszakban irányíthatja a közgyűlést. Az MSZP vereségéről szólva úgy fogalmazott, „ilyen az élet, egyszer az egyik, máskor a másik oldal nyer”.  Gonda Tibor elmondta azt is, megítélése szerint az is hozzájárult az eredményhez, hogy a bal oldali szavazók otthon maradtak, ezért alacsony volt a részvétel.

Polgármester-választás - Pécs

Feldolgozott szavazatszám: 100 százalék

Tasnádi Péter (MSZP) 28 295 - 47,67

Dr. Páva Zsolt (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 28 008 - 47,19

Dr. Füredi Péter (MDF ) 1 667 - 2,81

Dr. Bretter Zoltán (SZDSZ) 1 384 - 2,33

Egyéni választókerületek - Pécs

PÉCS 01.számú választókerület

Huba Csaba (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 966

Tóth Mihályné (MSZP) 870

PÉCS 02.számú választókerület

Hering Gyula (MSZP) 1 078

Molnárné Garai Edit (FIDESZ-KDNP) 824

PÉCS 03.számú választókerület

Molnár Ferenc (MSZP) 1 246

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 041

PÉCS 04.számú választókerület

Sík László Lajos (MSZP) 1 124

Radó Csaba (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 038

PÉCS 05.számú választókerület

Dr. Hoppál Péter (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 453

Pintér János (MSZP) 1 038

PÉCS 06.számú választókerület

Kővári János (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 378

Zsiga István (MSZP) 1 003

PÉCS 07.számú választókerület

Dr. Prof. Mellár Tamás (FIDESZ-KDNP) 1 514

Horváth András (MSZP) 745

PÉCS 08.számú választókerület

Dr. Gáspár Gabriella (FIDESZ-KDNP) 1 717

Németh Balázs (MSZP) 975

PÉCS 09.számú választókerület

Lengvárszky Attila (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 385

Dr. Hudvágner Sándor (MSZP) 1 288

PÉCS 10.számú választókerület

Nagy Csaba (FIDESZ-KDNP) 1 398

Rankasz Ernő (MSZP) 1 148

PÉCS 11.számú választókerület

Trombitás Károly (FIDESZ-KDNP) 1046

Horváth Zoltán (független) 850

PÉCS 12.számú választókerület

Dr. Révész Mária (FIDESZ-KDNP) 1 172

Krémer Krisztina (MSZP) 749

PÉCS 13.számú választókerület

Kablár János (MSZP) 997

Szalai Csaba (FIDESZ-KDNP) 666

PÉCS 14.számú választókerület

Nyögéri Lajos (MSZP) 1 008

Nácsa János (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 740

PÉCS 15.számú választókerület

Dr. Kunszt Márta (MSZP) 1 030

Erb József (FIDESZ-KDNP) 974

PÉCS 16.számú választókerület

Bognár László (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 533

Dr. Schmidt József (MSZP) 1 243

PÉCS 17.számú választókerület

Majdik Miklós (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 280

Kukai András (MSZP) 1 186

PÉCS 18.számú választókerület

Meixner András (MSZP) 882

Csizi Péter (FIDESZ-KDNP) 738

PÉCS 19.számú választókerület

Fuchs Gábor (MSZP) 924

Osztermayer Manga (FIDESZ-KDNP) 634

PÉCS 20.számú választókerület

Sarkadi Gábor (MSZP) 1 291

Gergely Attila (FIDESZ-KDNP) 833

PÉCS 21.számú választókerület

Hódosi Vera (MSZP) 1 230

Dávid Zsuzsanna (FIDESZ-KDNP) 873

PÉCS 22.számú választókerület

Kőhegyi István (MSZP) 1 114

Bánkuti Ferenc (FIDESZ-KDNP) 731

PÉCS 23.számú választókerület

Soó László (MSZP) 1 192

Moór Eszter (FIDESZ-KDNP) 1 046

PÉCS 24.számú választókerület

Juhász István (MSZP) 1 440

Füleki Jolán (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 170

Cs. L. - M. B. - K. E. (Dunántúli Napló) Polgármester-választás - Pécs Feldolgozott szavazatszám: 100 százalék

Tasnádi Péter (MSZP) 28 295 - 47,67

Dr. Páva Zsolt (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 28 008 - 47,19

Dr. Füredi Péter (MDF ) 1 667 - 2,81

Dr. Bretter Zoltán (SZDSZ) 1 384 - 2,33 Egyéni választókerületek - Pécs PÉCS 01.számú választókerület

Huba Csaba (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 966

Tóth Mihályné (MSZP) 870

PÉCS 02.számú választókerület

Hering Gyula (MSZP) 1 078

Molnárné Garai Edit (FIDESZ-KDNP) 824

PÉCS 03.számú választókerület

Molnár Ferenc (MSZP) 1 246

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 041

PÉCS 04.számú választókerület

Sík László Lajos (MSZP) 1 124

Radó Csaba (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 038

PÉCS 05.számú választókerület

Dr. Hoppál Péter (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 453

Pintér János (MSZP) 1 038

PÉCS 06.számú választókerület

Kővári János (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 378

Zsiga István (MSZP) 1 003

PÉCS 07.számú választókerület

Dr. Prof. Mellár Tamás (FIDESZ-KDNP) 1 514

Horváth András (MSZP) 745

PÉCS 08.számú választókerület

Dr. Gáspár Gabriella (FIDESZ-KDNP) 1 717

Németh Balázs (MSZP) 975

PÉCS 09.számú választókerület

Lengvárszky Attila (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 385

Dr. Hudvágner Sándor (MSZP) 1 288

PÉCS 10.számú választókerület

Nagy Csaba (FIDESZ-KDNP) 1 398

Rankasz Ernő (MSZP) 1 148

PÉCS 11.számú választókerület

Trombitás Károly (FIDESZ-KDNP) 1046

Horváth Zoltán (független) 850

PÉCS 12.számú választókerület

Dr. Révész Mária (FIDESZ-KDNP) 1 172

Krémer Krisztina (MSZP) 749

PÉCS 13.számú választókerület

Kablár János (MSZP) 997

Szalai Csaba (FIDESZ-KDNP) 666

PÉCS 14.számú választókerület

Nyögéri Lajos (MSZP) 1 008

Nácsa János (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 740

PÉCS 15.számú választókerület

Dr. Kunszt Márta (MSZP) 1 030

Erb József (FIDESZ-KDNP) 974

PÉCS 16.számú választókerület

Bognár László (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 533

Dr. Schmidt József (MSZP) 1 243

PÉCS 17.számú választókerület

Majdik Miklós (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 280

Kukai András (MSZP) 1 186

PÉCS 18.számú választókerület

Meixner András (MSZP) 882

Csizi Péter (FIDESZ-KDNP) 738

PÉCS 19.számú választókerület

Fuchs Gábor (MSZP) 924

Osztermayer Manga (FIDESZ-KDNP) 634

PÉCS 20.számú választókerület

Sarkadi Gábor (MSZP) 1 291

Gergely Attila (FIDESZ-KDNP) 833

PÉCS 21.számú választókerület

Hódosi Vera (MSZP) 1 230

Dávid Zsuzsanna (FIDESZ-KDNP) 873

PÉCS 22.számú választókerület

Kőhegyi István (MSZP) 1 114

Bánkuti Ferenc (FIDESZ-KDNP) 731

PÉCS 23.számú választókerület

Soó László (MSZP) 1 192

Moór Eszter (FIDESZ-KDNP) 1 046

PÉCS 24.számú választókerület

Juhász István (MSZP) 1 440

Füleki Jolán (FIDESZ-KDNP-ÖPÉE) 1 170

Baranyában rendben, különösebb események nélkül zajlott a szavazás (fotó: Löffler P.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!