Kultúra

2008.10.12. 14:46

PNSZ: földre szállt boszorkányok

Az évad első premierjén a PNSZ-ben Arthur Miller drámáját A salemi boszorkányokat az országos sikert aratott A képzelt beteg színészcsapata és rendezője viszi színre.

Mészáros B. Endre

– Nem írtuk át Moliére A képzelt betegéhez hasonlóan Arthur Miller művét, de nagyon erőteljesen belenyúltam az első és a harmadik felvonásba, nem véletlen, hogy Istenítéletre változott a cím. Mi ugyanis az íróval ellentétben megjelenítjük a falu közösségét, reakcióit is – mondja Mohácsi János.

Hozzátéve, hogy rengetegen lesznek a színpadon, olykort több mint harmincan játszanak egy-egy jelenetben. – Ígérhetem, hogy nem lesz egysíkú a darab – kiemeljük a tragédia abszurd momentumait is, jegyzi meg a rendező. Megmarad az erős drámaisága, ám nem kényszerítjük arra a nézőket, hogy végig szomorkodjanak.


Miller felkiáltásként írta ezt művét az amerikai demokrácia ostoba korszakában, a McCarthy-időszakban, ahol maga is üldözött volt. – Direkt áthallásokat nem vittünk bele – vall erről Mohácsi –, ahhoz ezt úgy 1983 körül kellett volna megcsinálni. – Ám, hogy miként hiszterizálódik egy közösség, és mi módon válik az utca egyik fele a másik ellenségévé, az nagyon is aktuális. Ezt a darabot rendeztem már pár éve Kaposváron, ott legalább hetven színművész játszott egyszerre. Ehhez képest a pécsi bemutató kisebb, de így is be kellett vonni a JESZ színjátszóit, hogy a faluközösség kialakuljon.

A pécsi előadás szerkezete ugyanaz, mint a kaposvárié volt, a díszlet azonban jelentősen átalakult, és a nyelvezet is erősen megváltozott. Az én gondolkodásmódom is sokat formálódott azóta, szerteágazóbb, sokkal szatirikusabb ennek köszönhetően az előadás, másrészt az is hozott változásokat, hogy az itteni színészekre igazítottuk a jeleneteket, mert kiemelném, hogy a pécsi egy nagyon jó állapotban lévő fiatal társulat.

Ezek is érdekelhetik