Kultúra

2009.06.28. 16:33

53 országból érkeznek egyetemisták

Az előzetesen beharangozott angol Coldcut ugyan nem jön Pécsre, fellép azonban a 13. Pécsi Nemzetközi Kultúrhéten a Mitsoura, a Besh o droM és a Neo.

Mészáros B. Endre

Az idei büdzsé (25 millió forint) is extra méretű, ahhoz képest, hogy az első találkozót még pár százezer forintból rendezték, ezt az összeget pedig jövőre 10 millióval feljebb srófolják – a pénz közel felét mindkét esztendőben EKF-keretből állják. A 2010-es csúcs ICWiP-en a tudományos és a kultúrprogram is a Balkánról fog szólni, például egy népszerű isztambuli rockbandával, a Cilekesszel szóban már meg is egyeztek a jövő nyári pécsi fellépésről.

Maradjunk azonban az idei, július 18–26. között zajló 13. Pécsi Nemzetközi Kultúrhétnél, mely húsz koncertet, fotótárlatokat, táncesteket, gyermek- és családi műsorokat, folkos felvonulást hoz a belvárosba. Továbbá egy „válságprogramot”, a globális válságot elemző, a PTE Közgazdaság-tudományi Kar kapcsolatain keresztül megvalósuló konferenciát, valamint az ifjúsági turizmus fejlesztési lehetőségeit vizsgáló nyári egyetemet. Az események nyolc pécsi (a központi bázis ezúttal is a Barbakán várárok lesz), és egy siklósi helyszínen zajlanak.

– Mi teljes mellszélességgel a kultúrhét mellett vagyunk – fogalmaz Szalay Tamás, a Pécs2010 Kht. kulturális igazgatója. – Hiszen egy olyan civil kezdeményezésről van szó, mely több mint tíz esztendeje megáll a saját lábán, és legfontosabb jellemzője, hogy az ifjúságra támaszkodik. A Pécs2010 Menedzsmentközpont számára is mintaértékű, ahogy itt a fiatalokat megszólítják, másrészt ebből a műhelyből indult a Pécs2010 EKF gondolata.

Eddig 3500 külföldi diákot látott vendégül a tucatnyi pécsi találkozó, jövőre viszont az a terv, hogy az ünnepi esztendőnek megfelelően 2010 egyetemistát hívnak meg egyszerre a világ minden tájáról. Persze idén sem kell majd a vendéglátást illetően szégyenkezni, tudtuk meg Tarrósy István főszervezőtől, hiszen 53 országból érkeznek diákok.

A mostani szakmai találkozó ugyancsak kínál érdekességeket: az Európai Ifjúsági Fórum képviselője tart majd előadást, továbbá beszámolót kapnak a résztvevők Európa első ifjúsági fővárosának, Rotterdamnak az EYC-programjából, miután a távlati cél az, hogy Pécs is megpályázza 2015-ben az EYC-titulust. Érdekesnek ígérkezik Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet workshopja is, melyet Obamánia címen hirdetett meg.

Ha pedig a kultúrcsomagban böngészünk, a húsz koncertből a kiemelkedő magyar bulikat a Mitsoura, a Besh o droM és a Neo adja, de jön a francia Les Touffes Kretiennes és az ukrán Marakech is, viszont nem lesz itt az előzetesen beharangozott angol Coldcut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!