Kultúra

2009.12.25. 01:09

PEN, Fishing On Orfű, Rockmaraton - szavazzon az év fesztiváljára!

Rockmaraton? PEN? ICWIP? Fishing On Orfű? Az év legjei közül olvasóink ezúttal 2009 legemlékezetesebb baranyai zenei és kulturális fesztiváljaira szavazhatnak.

BAMA

Az év legjeit kiválasztani kötelező feladat a médiában. A bama.hu fordít a képleten, és nem megmondja a tutit, hanem napról napra megkérdezi olvasóitól, szerintük mi volt 2009-ben a legfontosabb. Most azt kérdezzük: Ön szerint melyik volt az év fesztiválja? A cikk melletti középső hasábban szavazzon!

Április - Pécsi Egyetemi Napok

Rekordbevételt és nézőszámot hozott az idei Pécsi Egyetemi Napok, melyet idén a Bőrgyár területén tartottak. Az utolsó napon 4200-an voltak, összességében pedig 15 ezren szórakoztak a rendezvényen. Volt egy kis balhé is a végén: a zárónapon a nagyszínpad utolsó koncertjét a sok lakossági bejelentés miatt leállította a rendőrség. Főbb fellépők voltak: Transglobal Underground, Firewater, Bauchklang, EZ3kiel, Disciplin A kitschme, The Inspector Cluzo, 30y, PASO, Belga, Kiscsillag, Irie Maffia, stb.

Június - Fishing On Orfű

Aki alter, Orfűre tartott, immár másodszor. Június 18-19-20-án ugyanis felpörgött a festői Orfű, és három napig, hat színpadon több mint hatvan zenekar – az ígéretes fiataloktól az alternatív zászlóshajókig – tépte a gitárokat a Fishing On Orfű névre keresztelt fesztiválon. 2009-ben megduplázódott a közönség és a színpadok száma is. Főbb fellépők voltak: Washington Dead Cats, Titty Twisters Orchestra, Eat More Plastic, Péterfy Bori, HS7, Kispál és a BOrz, stb.

Július - Rockmaraton

Minden eddiginél több látogatója volt az idei Rockmaratonnak, a tavalyi, alig kevesebb mint húszezer fős csúcsot is túlszárnyalták: több mint 23 ezer látogatót regisztráltak. Néhány horvát fiatal mellett mintegy négyszáz határon túli magyar látogató léphetett be fizetés nélkül a Malomvölgyi Arborétumba egy új idei akció révén. A két legsikeresebb nap a péntek és a szombat volt, a Tankcsapda, illetve Deák Bill Gyula és Hobo koncertjével. Főbb fellépők voltak: Amon Amarth, GBH, UK Subs, Korpiklaani, My Dying Bride, stb.

Július - ICWIP

Globális válság – Szép új világ? – tették fel a kérdést a Pécsi Nemzetközi Kultúrhét rendezői. Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválja 13. alkalommal tárta szélesre kapuit. Nem az a klasszikus rockfesztivál, mégcsak nem is kifejezetten zenei fesztivál az ICWIP, ám mégis van zenei vonatkozása. Idén például elhozták a Coldcutot (igaz álnéven). De volt még Les Touffes Kretiennes, Mitsoura, Besh o droM és Neo is.

Augusztus - Ördögkatlan

Na az ötödik, s egyben utolsó jelöltünk, aztán végképp nem egy Woodstock. Egy igazi, hamisítatlan összművészeti összerezdülés, amolyan kapolcsos hangulatban. Amiért mégis ebbe a felsorolásba került, azt annak köszönheti, hogy az Ördögkatlan is egy fesztivál. Sok-sok zenével és rajongóval persze. A 2009-es rendezvényt beárnyékolta az a tény, hogy a fesztivál egyik fővédnöke épp akkor hunyt el. Cseh Tamás Ördögkatlanban is tovább él. Főbb fellépők: Balanescu, Quimby, Lajkó Félix, 30Y, Péterfy Bori, Kiscsillag, stb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!