Kultúra

2010.11.07. 11:14

Több mint százhetvenezer látogató

Bár a nagyon várt, minden bizonnyal látogatók sokaságát vonzó, a Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás még hátravan, idén már 174 ezren fordultak meg a megye fenntartásában működő múzeumokban.

DN

Annak dacára, hogy a felújítások miatt a megyei önkormányzat fenntartásában működő múzeumok egy része mintegy fél éven át zárva volt, nagyon sokan voltak kíváncsiak a tárlatokra.

– Idén eddig összesen százhetvennégyezer látogatónk volt – mondta érdeklődésünkre Fabényi Julianna, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója. – Ez a szám roppant magas, különösen, ha a felújítások miatti kényszerű zárva tartások mellett azt is számításba vesszük, hogy az évből még mintegy két hónap hátravan. Máskor egy teljes évben sem voltak ennyien – tette hozzá.

Komoly siker volt a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program egyik zászlóshajójának tekintett Bauhaus-kiállítás, amire több mint tízezren voltak kíváncsiak.
Minden idők legnagyobb pécsi tárlata, a Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás pedig december 10-én nyílik a Nagy Kiállítótérben, a Papnövelde utcában.

A magyar Nyolcak (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstock Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos) művészetét, valamint Cézanne-, Matisse- és Picasso-képeket is bemutató kiállítás, a tengeren túlról érkező alkotások körüli bürokratikus nehézségek miatt decembertől látogatható.

(A képek a Nemzeti Galériától, a pécsi Janus Pannonius Múzeumból, hazai közgyűjteményekből, magángyűjtőktől, ausztráliai és amerikai képtárakból, Bécsből, Franciaországból, a londoni Tate Modernből érkeznek.)

Ez azt is jelenti hogy a tárlat így még húsvétkor is látogatható lesz.
Fabényi Julianna elmondta azt is, a látogatók tájékozódását segítő információs táblák elhelyezésére nagyon nagy szükség lenne, ugyanis sokan nem tudják, mit, hol keressenek, így vannak, akik el sem jutnak azokba a múzeumokba, ahova szeretnének, vagy amelyek létezéséről nem is tudnak.

– Már a Hunyadi úton is látványos irányítótáblákkal kellene útba igazítani a vendégeket. Erre reményeink szerint már nem sokat kell várni, decemberben írják ki az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

– Mindaz, ami az EKF évében eddig történt, sikerként könyvelhetjük el – vélekedett az igazgató. Kérdésünkre, hogy az idén tapasztalt, felfokozott érdeklődés Pécs és a baranyai önkormányzat által fenntartott múzeumok iránt fenntartható lesz-e a jövőben is, azt mondta, megyei összefogással igen: megítélése szerint egyes adottságok ugyanis még kihasználatlanok, s ha nem is olyan széles skála mentén, mint idén, de jól szervezett programokkal jövőre is látogatók tízezrei csalogathatók Pécsre és Baranyába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!