Kultúra

2012.07.19. 16:08

Pécsi diák párizsi győzelem után, újabb nagy versenyek előtt

Az sem akármi, hogy egy 22 éves srác nemzetközi klasszikus zenei versenyt nyerjen. De Bencze Csaba olyan vetélkedésen győzött, melyet 25 éven át mindössze két európainak sikerült megnyerni.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Már a versenykiírás is meglehetősen különleges.

– Video- és hanganyagot kellett küldeni neten a Robert Marsteller harsonaverseny amerikai szervezőinek, s több mint félszáz felvétel futott be végül. Aztán kiválasztották a három legjobbat, akiket Párizsban hallgatott meg a zsűri. Korábban egyébként ezt a döntőt mindig az Egyesült Államokban tartották, s Európából eddig csak egy kazahsztáni és egy másik magyar győztese volt. Megjegyzem, többek között annak köszönhetem a sikerem, hogy Párizsban egy olyan kortárs francia művet kellett bemutatni, melynek a szerzője, Jean-Michel Defaye ott ült a zsűriben. S neki az én játékom tetszett a legjobban.

– Harsonában ilyen erős az amerikai vonal?

– A harsona szólóhangszerként sokkal elismertebb Nyugaton, mint Magyarországon. Az meg igen kevésen múlt, hogy én most nem az USA-ban építem a karrierem, hiszen meghívtak a világ legjobb művészeti
egyetemére, a New York-i Juilliardra, de az amerikai történelmet nem tudtam angolul a megfelelő szinten felmondani a felvételin.

– Ez már a harmadik nagy versenye volt, amit megnyert. Mit ér mindez itthon?

– Hogy huszonkét évesen első harsonaszólamot játszhattam a Pannon Filharmonikusoknál több közismert darabban, szeptembertől pedig hivatalosan is a zenekar tagja leszek, sőt, az egyik koncerten jövő tavasszal szólistaként is bemutatkozhatom.


– Harsonaszólistaként meg lehet élni a pályán?

– Igen, bár nagyon nehezen, és inkább külföldön. Nem titkolom, ez a távlati célom, de addig még szeretnék jó néhány nemzetközi versenyen elindulni. Emellett kacérkodom a jazzel is, de egyelőre csak otthon, magamnak játszom.

Jön a nagyzenekar

Bencze Csaba 1989-ben született Bonyhádon. A harsona művészetének alapjaival a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában ismerkedett meg. 2009-től egy évet a Bécsi Zeneakadémián tanult, majd a New York-i Juilliardra kapott meghívást, végül a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében folytatta tanulmányait. Több nemzetközi versenyt nyert már.

Címkék#Pécs#video

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!