Döntött az IFAB

2018.03.03. 15:37

Jöhet a videobíró a nyári vb-re

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) egyhangúlag igent mondott a videobírós technológia (VAR) használatára, így a játékvezetők munkáját segítő új rendszert akár már a nyári, oroszországi világbajnokságon alkalmazhatják.

(FILES) In this file photo taken on January 9, 2018 French refeere Amaury Delerue (front) takes part in a presentation of video assisted refereeing (VAR) before the French League Cup football match between Nice and Monaco at the Allianz Riviera Stadium in Nice, southern France. The management of the 32 teams qualified for the World Cup-2018 in Russia were rather confident February 28 about the video assistance to the arbitration (VAR), whose Fifa must decide March 3 of the use during the competition. / AFP PHOTO / VALERY HACHE

Az IFAB szombati ülésén szavazott a reform mellett, amelynek bevezetéséről véglegesen és részleteiben a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA vezérkara határozhat március közepi, kolumbiai összejövetelén.

A FIFA mind a hat kontinentális elnököt meghívta a zürichi ülésre, amelyen a világszövetség négy képviselője mellett ott voltak az IFAB további tagjai: az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség elnökei is.

A FIFA delegáltjai általában elnöküket, Gianni Infantinót támogatják szabálykérdésekben, a svájci-olasz sportdiplomata pedig régóta azt szorgalmazza, hogy használják a vb-n a VAR-t.

A videobírót eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették. Aleksander Ceferin, az európai szövetség elnöke ugyanakkor hétfőn leszögezte, hogy a Bajnokok Ligájában még nem vezetik be a következő szezonban.

Borítókép: AFP PHOTO / VALERY HACHE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában