Növekvő támogatási összegek

2023.06.29. 09:00

Hornung Ágnes: kiemelt cél, hogy minden vágyott gyermek megszülessen

Jelentősen megemelik a falusi csokot – közölte a lapunknak adott interjúban Hornung Ágnes. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára elmondta, hogy a piaci környezet változásának függvényében alakul át az otthonteremtési rendszer.

Balázs D. Attila

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár

Forrás: MW

Fotó: Teknős Miklós

Nemrég jelentették be a kormányinfón, hogy változások jönnek a hazai családtámogatási rendszerben. Melyek ezek az intézkedések, és mik a céljaik? 

Tizenhárom éve épül a magyarországi családbarát rendszer, amelynek egyik kiemelt célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen. Az elmúlt években garantáltuk azt, hogy több mint harminc családtámogatási forma legyen elérhető, emellett a lehetőségekhez mérten bővítettük is őket.

 Célunk, hogy a családok anyagi biztonságának biztosítása mellett támogassuk, hogy az édesanya minél fiatalabb korban adjon életet első gyermekének, hiszen akkor sokkal nagyobb az esély, hogy a családba testvérek is érkezzenek.

 Emellett pedig fontosnak tartjuk, hogy minőségi kapcsolat jöjjön létre a család és a munka világa között. Ezen pillérek mentén folyamatosan monitorozzuk a családtámogatási rendszert, az egyes intézkedéseket, és úgy alakítjuk őket, hogy megfeleljenek az adott céloknak. Ezek alapján most két ponton módosult a családtámogatási rendszer. Az egyik a babaváró támogatáshoz kapcsolódik. Ennek lényege, hogy 2024. január 1-jétől azok a házaspárok tudják igénybe venni a babaváró támogatást, amelyekben a feleség 30 év alatti, viszont immáron 10 százalékkal magasabb összeggel, tehát 10 millió forintról 11 millióra növekszik a támogatás mértéke. 

A 30 év feletti, igazoltan várandós nők is jogosultak még babaváró kölcsönre? 

Igen, a 2024. év végéig azok az édesanyák is igénybe tudják venni az emelt összegű támogatást, akik még nem töltötték be a negyvenedik évüket és igazolják várandósságukat. 

A másik változás az otthon­teremtési rendszert érinti. 

Folyamatosan egyeztettünk piaci szereplőkkel, bankokkal, családszervezetekkel is, és azt láttuk, hogy a háború okozta gazdasági környezet és az infláció hatására a nagyobb városokban ezek a támogatások elértéktelenedtek. A jelenlegi csoktámogatások itt már nem jelentettek érdemi segítséget a családoknak, hiszen nagy önrészt kellett hozzátenniük, és/vagy banki hitelt is fel kellett venniük ahhoz, hogy vágyott otthonukat megszerezzék. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatták, hogy 

az ötezer fő alatti kistelepüléseken az ingatlanárak olyan szinten tudtak maradni, hogy a jelenlegi falusi csok továbbra is érdemi segítséget nyújt.

 A kormány ezért úgy döntött, hogy a falusi csok összegét használt lakás vásárlása és annak egyidejű korszerűsítése, bővítése esetén 50 százalékkal megemeli. Ez gyermekszám függvényében akár tizenötmillió forintot is jelenthet, hiszen egy gyermek esetén egymillió, két gyermek esetén négymillió, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint a támogatás. Fontos, hogy a konstrukció egyéb feltételei, például az igénylés módja és a jogosultsági kritériumok változatlanok maradnak. 

Hogyan kalkuláljanak azok, akik a meglévő lakásukat korszerűsítenék? 

Meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén ugyancsak 50 százalékkal magasabb összeggel vehető igénybe a falusi csok,

 azaz 500 ezer, 2 millió és 7,5 millió forintot tudnak igényelni a családok egy, kettő, illetve három gyermekre. 

Van változás új lakás vásárlása esetén? 

Új építésű családi ház vásárlására vagy építésére a falusi csok keretében – az eddigiekhez hasonlóan – gyermekszám alapján 600 ezer, 2,6 millió vagy 10 millió forintot tudnak igényelni a családok. Szintén jó hír, hogy a falusi csok valamennyi variációjában továbbra is elérhető a háromszázalékos, államilag támogatott hitel. 

Ha változik a piaci környezet, újraindulhat a városi csok? 

A kormány felkérte a családügyi ágazatot, év végéig dolgozzon ki egy új otthon­teremtési rendszert, melynek célja, hogy a nagytelepüléseken is érdemi segítséget nyújtson a magyar családoknak. 

Jelenleg hányféle állami támogatást vehetnek igénybe a családok, és módosul-e más is? 

Továbbra is több mint 30 családtámogatási elem érhető el, tehát a komplex rendszeren nem változtattunk. 

A fiatal párok, a gyermekvállalás előtt állók, a gyermeket nevelők és az idősek valamennyien továbbra is célcsoportjai az intézkedéseknek, amelyek minden generáció számára kiszámíthatóak, tervezhetőek. Hisszük ugyanis, hogy ez vezet legfőbb célunk eléréséhez, ahhoz, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában