Eltérő vélemény

2023.07.24. 18:02

A migráció az oka annak, hogy Brüsszelben félnek a magyar uniós elnökségtől

Igencsak sarkos véleményt fogalmazott meg a várható magyar uniós elnökségről John Morijn, az EU mellett dolgozó tanácsadó testület, a Meijers Bizottság tagja. Morijn véleménye szerint el kellene tolni Magyarország elnökségét, mivel a kormány a brüsszeli állásponttól eltérő véleményt képvisel a migrációval kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

MW

Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

John Morijn attól tart, hogy a magyar kormány ellenkező irányba tereli a migrációval kapcsolatos szabályozásokat.

Nem bízhatunk abban, hogy Magyaroroszág nem viszi épp az ellenkező irányba a szabályozást, mint ahogy az Brüsszel érdekében állna. Félő, hogy Magyarország a saját érdekeit tartja szem előtt, nem a közösségi érdekeket. Megengedheti-e magának a tanács és a bizottság, illetve a parlament, hogy a migrációs ügyek hat hónapra teljesen megrekedjenek?

− fogalmazott a tanácsadó.

A hollandiai Meijers Bizottság számos kérdésben, többek között a jogállamisággal, bűntetőjoggal és migrációval kapcsolatban készít tanulmányokat, elemzéseket, nemrég pedig sürgős felkérésre a magyar és a lengyel soros uniós elnökségről készítettek tanulmányt, és azt vizsgálták, hogy a két ország betöltheti-e a pozíciót. Magyarország 2024 július 1-jétől venné át az Európai Tanács soros elnöki posztját, épp az európai parlamenti választásokat követően. Míg Lengyelország utána következne a rotációban, 2025 januárjától.

Nyilván egy adott ország, jelen esetben Magyarország is másképp ül le a tárgyalóasztalhoz, ha tudja, hogy komoly forrásokat vont meg tőle az Európai Tanács a jogállami problémák okán. Ez az alapállás önmagában meghatározza az álláspontját és kihathat a tárgyalások menetére. De ugyanígy felmerül a kérdés, hogyan elnökölhetne Magyarország és Lengyelország a jogállami ügyek napirendi tárgyalásain?

− jelentette ki John Morijn, aki szerint teljesen nyilvánvaló az ilyen helyzetekben fennálló egyfajta összeférhetetlenség. 

 

A teljes cikk ITT olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában