Szembesítés

2023.09.24. 07:30

Semmitől sem riad vissza Karácsony Gergely, hogy mentse magát

Friss interjúja alapján nyolc pontban szembesítette a valósággal Budapest főpolgármesterét a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Karácsony Gergely körül egyre szorul a hurok. A nap nap után kibukó fővárosi botrányokat követően az adóhatóság immár nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt. Karácsony a napokban több interjút is adott, a felmerülő kérdésekre azonban nemegyszer mellébeszéléssel, mi több, valótlanságokkal válaszolt – írja a Magyar Nemzet. A Hírklikken pénteken megjelent interjúból a lap összeszedte Karácsony legfontosabb védekező állításait és összevetette a valósággal.

Karácsony Gergely 1. állítása: „Az elmúlt négy évben nem sikerült egyetlen egy hibát sem találni abban, hogy mi hogyan gazdálkodunk a közpénzzel. […] S hogy a pénzt nem ellopjuk, hanem felhasználjuk, azt senki nem kérdőjelezte meg.”

A valóság: Tarlós István előző főpolgármester több mint 200 milliárdos plusszal adta át a város és a kassza kulcsát, amikor távozott a 2019-es önkormányzati választások eredménye nyomán. Ehhez képest már néhány hónappal később, 2020 elején kezdődött Karácsony Gergely azóta is népszerű műsora, amely szerint „Budapest koldusszegény” és csődközeli állapotban van.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes idénre már csődöt is vizionált. Mindeközben három-négy tucatnyi tanácsadó segíti Karácsony munkáját milliós fizetésekért, és a közbeszerzések egy része is a haveroknál landol. (Például a Covid alatt vásárolt tesztek, védőeszközök esetében.)

Karácsony Gergely 2. állítása: „Mi megpróbálunk az egyre kevesebb pénzből egyre többet csinálni.”

A valóság: A főváros bevételei és kiadási évről évre változnak, újabb tételek megjelenhetnek, mások elmaradhatnak. Az iparűzésiadó-bevétel ugyanakkor mindig jelentkezik. Az adónem 2019-ben 164 milliárd forintot hozott Budapestnek, idén ugyanakkor várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot. Több mint százmilliárdos pluszról van szó.

Karácsony Gergely 3. állítása: „Mintha el akarnám adni a Városházát, amit éppen milliárdokért felújítunk, tehát nyilvánvalóan az egész egy nagy kamu. […] Semmi nem igaz ebből. Egy év kellett, mire ez kiderült, s ezek az ügyek tisztázódtak.”

A valóság: Ekkor Karácsony a Városháza-gate néven elhíresült ügyre utalt. Csakhogy szavai sehogyan sem stimmelnek. Miközben Karácsonyék hevesen tagadták, hogy el akarnák adni az épületegyüttest, aközben nyilvánosságra kerültek olyan hangfelvételek, amelyeken Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője a Városháza eladásáról tárgyalt befektetőkkel. Ezek a tárgyalások megtörténtek, ezt Karácsony sem tagadta, sőt, még fegyelmit is kapott ezért Barts. Ez utóbbi döntés azért különösen cinikus, mivel egy olyan hierarchizált rendszerben, mint amilyenben a fővárosi önkormányzat működik, elképzelhetetlen, hogy egy hivatalvezető ilyen horderejű kérdésről tárgyaljon a legfelsőbb szintről érkező jóváhagyás nélkül, ráadásul előkészített fővárosi terveket bemutatva.

Az sem igaz, hogy tisztázódtak volna ezek az ügyek. A nyomozás folyamatban van, jelenleg három gyanúsítottról tudunk, kettejük neve ismert a nyilvánosság előtt. Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet befolyással üzérkedéssel gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda. Berki József egyébként a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott éppen akkor, amikor a tárcavezető titkárságát Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes vezette.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában