Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.02. 06:13

Hamász-terroristák számoltak be a bevetett módszerekről

Az izraeli–palesztin háború 88. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák Gázában

Forrás: AFP

Az ENSZ segélyszervezetének iskolájánál talált rakétaindító állásokat az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázavárosi iskolájánál is talált olyan rakétaindító állásokat - munícióval és egy gyártó műhellyel együtt -, amelyekből a Hamász és más palesztin radikális szervezetek támadták Izraelt - közölte egy katonai szóvivő kedden, a Gázai övezeti háború nyolcvannyolcadik napján. 

Az utóbbi egy napban a haditengerészet a légierővel és a szárazföldi csapatokkal közösen megölt számos terroristát, és megsemmisített több lőszerraktárt az övezetben 

- tette hozzá. 

Az izraeli biztonsági erők Ciszjordániában is folytatták razziáikat a terroristagyanús palesztinok felkutatására. Kalkília közelében, Kafr Azon településen tűzpárbajban megsebesült egy izraeli tiszt, a katonák viszont négy palesztin fegyverest megöltek. 

Izrael északi határánál a libanoni síita Hezbollah mozgalom rakétái megsebesítettek hétfőn öt izraeli tartalékos katonát, egyet közepesen súlyosan, négyet pedig könnyebben. A közepesen súlyos sebesültet a naharijai kórház intenzív osztályán ápolják, állapota stabil. Hétfőn az IDF megtorlásul a levegőből támadta a Hezbollah észak-libanoni rakétaindító helyét - mondta a szóvivő. 

Az IDF a Hamász elleni háborújában, annak egy újabb szakaszára készülve visszavon öt dandárt - több ezer katonát - az övezetből 

- jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja. 

Palesztin szemtanúk arról számoltak be, hogy kivonuló harckocsikat láttak az övezet több részén - írta a lap. 

"Elkezdődött az átmenet egy olyan szakaszba, amely továbbra is intenzív, de jobban összpontosít egyes helyekre. A katonák egy részét pedig felkészítik arra, hogy a libanoni határnál esetleg intenzívebbé válik a harc. A háború következő szakasza legalább hat hónapig tart majd, és ez a hat hónap az északi fronton kritikus lesz, noha változatlan cél a Hamász felszámolása a Gázai övezetben" - közölte a lappal egy meg nem nevezett izraeli illetékes.

Hamász-terroristák számoltak be a bevetett módszerekről

Egyre több információ lát napvilágot annak kapcsán, milyen módszereket alkalmaznak az Izrael ellen indított háborúban a Hamász palesztin terrorszervezet katonái. Az izraeli hadsereg hétfőn néhány olyan kihallgatásról készült videót tett közzé, amelyben maguk az elfogott terroristák ismerik be, hogy a Hamász élő pajzsként használja a gázai lakosságot a rendkívül zsúfolt enklávéban. Két gyanúsított részletesen számol be a különböző incidensekről és azokról az esetekről, amikor a civileket terrorcselekmények során használta fel a Hamász.

Izrael többször kijelentette, hogy a terrorszervezet hadműveleti bázisokat helyez el kórházak, iskolák, mecsetek és polgári épületek alatt. Számos esetben rakétákat lőttek ki iskolákból, fegyvereket és lőszereket tárolnak az intézményekben és egész alagútrendszereket építettek ki a polgári infrastruktúrával szorosan.

A kihallgatás során a gyanúsítottak elmondják, hogy a Hamász elsősorban azért alkalmazza ezt a technikát, mert a terrorszervezet tisztában vele, hogy ezeket a létesítményeket Izrael nem veszi célba a műveletei során – írja a The Times of Israel.

Muhammad Darvis Amara, a Hamász Shati zászlóaljának egyik ügynöke a kihallgatás során elismerte, hogy a Hamász nem csak megállította a Rafah felé délre menekülő gázaiakat, hanem északra, a Shifa kórházhoz irányította őket. Ott tartották a civileket, miközben a Hamász terroristái a kórház alatt, alagutakban rejtőzve vártak. Mint mondta, ő és más civilek a kórház földszintjén tartózkodtak, majd pedig amikor az izraeli erők elérték az egészségügyi központot, a terroristák kijöttek az alagutakból és elvegyültek a civilek, a betegek és a menedéket keresők közé.

Óvodában rejtett el bombákat a Hamász

A terrorjuk nem ismer határokat, a Hamász bombákat helyezett el egy gázai óvodában – közölte egy X-bejegyzésben az Izraeli Védelmi Erők (IDF).

A Shati külterületén végzett hadműveleti tevékenység során csapataink felderítették és hatástalanították az óvodában elhelyezett robbanószerkezeteket, amelyek készen állnak arra, hogy a csapatok áthaladásakor robbanjanak

– írta az IDF, és egy megdöbbentő videót is megosztott a közösségi felületen, amely bemutatja az izraeli–palesztin háború egyik szörnyűségét.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában