Ukrán válság

2024.02.03. 07:08

A lengyel elnök szerint kétséges a Krím félsziget visszatérése Ukrajnához

710. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/Ukrán tüzérek az orosz állásokat készülnek lőni egy Bohdana önjáró löveggel a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton 2024. január 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Többen meghaltak egy lisicsanszki pékséget ért ukrán légicsapásban

Tizenöt ember halálát okozta egy ukrán rakétatámadás az orosz ellenőrzés alatt álló, kelet-ukrajnai Lisicsanszk egyik pékségében szombaton – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. 

A tárca tájékoztatása szerint már tizenöt holttestet emeltek ki a romba dőlt épület alól, és tíz embert sikerült élve kimenekíteni.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, több tucat civil volt az épületben a légicsapás pillanatában, és a tüzérségi támadáshoz nyugati fegyvereket használtak.

A luhanszki hatóságok szerint a pékségre az Egyesült Államoktól származó HIMARS rakétavetővel mértek csapást az ukrán erők.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közzétett, videófelvételről készített képen túlélők és áldozatok után kutatnak egy ukrán légicsapásban találatot kapott pékség épületromjai között az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai Luhanszk megyében fekvő Lisicsanszk településen 2024. február 3-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

Az első hírek még öt halálos áldozatról szóltak. Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt „Luhanszki Népköztársaság” vezetője a Telegramon korábban jelezte, hogy még sokan a romok alatt rekedhettek. Azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy szándékosan a nagy forgalmú pékséget vették célba.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint akár 40 ember is a romok alá szorulhatott.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az esetről.

A lengyel elnök szerint kétséges a Krím félsziget visszatérése Ukrajnához

A lengyel államfő kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e visszaszerezni az irányítást az oroszok által megszállt Krím félsziget felett, viszont kifejezte abbéli reményét, hogy a Donyecket és Luhanszkot visszafoglalhatják az ukrán erők.

DUDA, Andrzej
Andrzej Duda lengyel elnök
Fotó: Piotr Nowak / Forrás: MTI/EPA/PAP

Andrzej Duda, a Kanal Zero tévé YouTube-csatornáján pénteken azt mondta: nem tudom, hogy Ukrajna vissza tudja-e szerezni a Krímet, de úgy gondolom, hogy Donyeck és Luhanszk visszakerül – idézte a PAP lengyel hírügynökség az államfőt. A lengyel elnök azzal érvelt, hogy a Krím „különleges” térség, amely ha „történelmi szemszögből nézzük, az idő nagy részében Oroszország ellenőrzése alatt állt.”

A félszigetet 2014-ben foglalta el, majd annektálta Oroszország, amit a világ legtöbb országa nem ismer el.

Vaszil Zvarics, Ukrajna varsói nagykövete Andrzej Duda kijelentésére az X közösség felületen szombaton úgy reagált, hogy „a Krím Ukrajna: ez van és ez így is marad. Ez nemzetközi jogon alapul”.

Megjegyezte továbbá, hogy „a Krím ideiglenes orosz megszállása háborús bűn, amiért meg kell büntetni (Oroszországot).”

Andrej Babis: Egyetértek Orbán Viktorral, tudnunk kellene, hová kerülnek az Ukrajnába küldött pénzek

Andrej Babis, volt cseh kormányfő, a jelenleg legnépszerűbb csehországi politikai tömörülés, az ANO - Elégedetlen Polgárok Akciója nevű ellenzéki mozgalom elnöke egyetért azzal, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát, de tudni szeretné, hová kerülnek az Ukrajnának küldött pénzek.

Egyetértek Orbán Viktorral, hogy tudnunk kellene, hová kerülnek az Ukrajnába küldött pénzek

– jelentette ki Andrej Babis abban az interjúban, amely szombaton jelent meg a Právo című független baloldali napilapban.

ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt, a fő ellenzéki erő, az ANO párt elnökét a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A riporter kérdésére, egyetért-e azzal, hogy a magyar kormányfő az európai uniós csúcson blokkolta az Ukrajnának szánt pénzeket, a cseh politikus azt mondta:

Ellenőriztem ezt, ő (Orbán Viktor) csak azt akarta tudni, hová kerülnek azok a pénzek. Ez legitim. Orbán semmit sem blokkolt, csak tárgyalt. Ez a politika. Szerencsére ezt keresztülvitte, és jó, hogy tudni fogjuk, hová kerülnek ezek a pénzek.

Andrej Babis szerint az ANO egyetért Ukrajna támogatásával, de a mozgalmat is érdekli, hová kerülnek „ezek a hatalmas pénzek”.

Az interjúban Andrej Babis kifejezte reményét, hogy az őszi amerikai elnökválasztásból Donald Trump kerül ki győztesen, aki véget vethet az ukrajnai háborúnak.

Bízom abban, hogy (Donald) Trump elnök lesz, és a háború Ukrajnában véget ér

– fejtette ki a volt kormányfő. Arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy Donald Trump végül nem akarja megoldani az ukrajnai háború kérdését és feláldozza Európát, Andrej Babis leszögezte, 

Nem. Ő (Donald Trump) a szövetségesünk. Bízom abban, hogy képes lesz a háború befejezésére. Ezt ígéri.

A volt cseh kormányfő a beszélgetésben általánosságban bírálta az európai politikusokat, hogy közülük senki sem beszél a békéről. 

Úgy tűnik, mintha mindenki háborút akarna

– jegyezte meg Andrej Babis a Právoban szombaton megjelent interjúban.

Az orosz dróntámadás következtében több ezer ember maradt áram nélkül Ukrajnában

A szombat hajnali orosz dróntámadás energetikai létesítményekben okozott kárt, több ezer ember maradt áram nélkül – közölte Olekszandr Vilkul, a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih polgármestere.

Hozzátette, hogy áram hiányában a város egyes körzeteiben leállt a vízellátás és a fűtés, miközben fagypont alatti a külső hőmérséklet. Több kórházban generátorok biztosítják az áramot.

Oroszország második napja támadta drónokkal Krivij Rih városát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosát; az ukrán légvédelem a 14 orosz drónból kilencet megsemmisített – közölték ukrán katonai illetékesek.

Az orosz fegyverek jobbak a NATO fegyvereinél (videó)

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi Tulában a „Mindent a győzelemért!” fórumon beszélt többek között az orosz védelmi ipar munkájáról, a háború menetéről és az önkéntesek szerepéről is. 

Mint az államfő elmondta, az orosz hadiipar termékei külföldön keresettek, és felülmúlják az észak-atlanti szövetség országainak fegyvereit. Ha összehasonlítjuk a modern NATO-fegyvereket és a szovjet idők utolsó időszakának fegyvereit, akkor ezek bizonyos szempontból gyengébbek lehettek, de nem mindig. 

De ha a legújabb fegyvereinket vesszük, akkor azok egyértelműen mindenki fegyvereinél jobbak

− mondta az elnök. 

Kiemelte, hogy a rakétatechnológiáról, páncélozott járművekről és minden olyan fegyverről szó van, amelyet a csatatéren használnak.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Az ukrán férfiak várható élettartama tíz évet csökkent

Az orosz–ukrán háború előtt a szakértők 66-67 év körülire becsülték az ukrán férfiak várható élettartamát, de ez mára 57-58 évre zuhant – jelentette az osztrák Exxpress.

Ezzel a riasztó csökkenéssel Ukrajna a világ legalacsonyabb várható élettartamú országai közé került, szorosan követve olyan nemzeteket, mint Csád (54), Nigéria (54), Lesotho (55) és a Közép-afrikai Köztársaság (55)

– hívja fel rá a figyelmet a V4NA

Az egyik áldozat holttestét viszik a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június elsején
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Az aggasztó demográfiai tendenciákat tetézi, hogy Ukrajna küzd a világ legalacsonyabb születési rátájával. Egy kormányzati tanulmány szerint egy szülőképes korú nőre átlagosan csak 0,7 gyermek jut.

Ráadásul a folyamatos konfliktus miatt több mint hatmillió ember hagyta el az országot Európa felé, négymillió ukrán pedig az oroszok által megszállt területeken rekedt.

Mint ismert, a katonaköteles korú férfiakra korlátozások is vonatkoznak, hogy elhagyhatják-e az országot, ami hozzájárul a nemek szerint szegregált népességhez. E tényezők együttes hatása komor képet fest Ukrajna demográfiai kihívásairól a geopolitikai zavarok közepette.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Az ukrán fegyveres erők tömegesen sorozzák be a szolgálatra alkalmatlanokat – közölték a foglyok

Az ukrán fegyveres erők tömegesen soroznak be olyan embereket a hadseregbe, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt alkalmatlanok a szolgálatra – közölték ukrán hadifoglyok a RIA Novosztyival.

Mozgósítottak. Munkahelyen kiadták az idézést, az ötödik már. Egészségi okokból fitt voltam. Előtte nem voltam alkalmas

- mondta az egyik .

Egy másik ember, Viktor Tkacsenko elmondta, hogy immár ötödik alkalommal mozgósították a katonai szolgálatot kizáró számos igazolt betegség ellenére.

Csaknem tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 4604-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5322-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.
A pénteki eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában