Ködösítés

2024.04.21. 11:08

Terézváros pénzeli Soros György kedvenceit

A terézvárosi önkormányzat sorra kötötte az elmúlt években a megállapodásokat Soros György hálózatához tartozó szervezetekkel.

MW

Pikó András, Józsefváros polgármestere, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, Karácsony Gergely fõpolgármester, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Nagykörút megújításáról szóló együttmûködési megállapodás aláírásán

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Amikor 2023-ban kiderült, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózta kivonul az Európai Unióból, vagy legalábbis a háttérbe húzódik, a Transparency International (TI) azt közölte az Euronews-zal, hogy „az éves költségvetésének 15-20 százalékát kapta eddig a Soros-alapítványtól.”

Felkarolták az „OSF-árvákat”

Bár az amerikai spekuláns által biztosított összegekhez képest aprópénz, mégis azt mondhatjuk: kész szerencse, hogy a baloldali önkormányzatok nem hagyják az út szélén az „OSF-árvákat” – írja a Magyar Nemzet.

Kiderült ugyanis, hogy a Soproni Tamás (Momentum) vezette Terézváros önkormányzata például öt szerződést kötött a fent idézett nem-kormányzati szervezettel.

Ráadásul ez nem minden, hiszen a polgármester egyik 2023-as Facebook-posztjában egy helyi oldal szerint azt írta: „Megállapodást kötött az önkormányzat a Transparency International Magyarországgal (TI) egy magas értékű, a közétkeztetésről szóló közbeszerzésre. A TI gyakorlatilag egy külsős könyvvizsgálóként minden dokumentumot, adatot megkap a folyamatban azokat áttekinti, észrevételezi, és ha szükséges, javaslatokat tesz” – írta a polgármester a Facebook-oldalán. Az együttműködést pedig bővíteni szeretnék: már elkezdték az egyeztetéseket arról, hogy a számtalan közterület-fejlesztési projektért felelős Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt.-vel is hasonló, úgynevezett integritási megállapodást kössön a TI. 

Soproni szemfényvesztő mutatványa

Az első látásra is szokatlan ügylettel kapcsolatban a május 25-i testületi ülésre beterjesztett határozati javaslatában az ex-MSZP-s Bálint György azt írta: 

(a) probléma ezzel a megállapodással az, hogy ez csupán egy közbeszerzésre vonatkozik, melyet ráadásul az önkormányzat maga bonyolít. Ez szemfényvesztés csupán, hiszen egy olyan közbeszerzés kapcsán született ez a megállapodás a Transparencyvel, amely eddig is a képviselő-testület előtt zajlott. Itt is tetten érthető a Soproni-féle látványpolitizálás: egy feltehetően »sima« eljárás kapcsán kér átvilágítást, melyre hivatkozva máris az átláthatóságra tud hivatkozni.

Egyébként tényleg ez történt. Soproni és a pártja is büszkén hirdeti, hogy Terézváros az ország egyik legátláthatóbb kerülete. Az öndicséret hitelességét erősen rontja, hogy a kijelentését az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország értékelésére hivatkozva tette a polgármester. Elég arra utalni, hogy a K-Monitor is szerződéses partnere az önkormányzatnak. 

Hiányzó adatok

Visszatérve a kezdeti megállapításokhoz, tehát a TI öt szerződést kötött Soproniékkal, az elsőt 2020. január 13-án. Erről azt tudni, hogy a keretösszege négymillió forint volt, a tárgya pedig „közbeszerzési eljárás (közétkeztetés) lefolytatásában közreműködés integritási szempontú vizsgálat kapcsán”.

A Bálint György által is említett megbízást 2023. március 23-án kötötték meg harmincezer forintos óradíjjal, de legfeljebb 4,5 millió forint értékben.

A bronzfokozatú átláthatósági „díjjal” kitüntetett önkormányzat honlapján fellelhető táblázatból sajnos nem derül ki, ténylegesen mennyit fizettek ki az NGO-nak. A harmadik szerződés vonatkozásában pedig még a keretösszeget sem jelölték meg, csak annyit írtak, hogy 25 ezer forintos óradíj; 2022. június 30.

Ködösítés a szerződésekben

Fontos hozzátenni, az NGO és Terézváros 2023. május 5-én is aláírt egy intézményi étkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárásra vonatkozó integritási megállapodást, e mellé viszont azt jegyezték fel, hogy „ellenszolgáltatást nem érint”. Majdnem pontosan ugyanez szerepel egy 2021 novemberétől 2022 augusztusáig hatályos megállapodás mellett is. Itt még a pontos dátumokat sem adták meg, viszont a tárgya érdekes: 

[együttműködés] „az Önkormányzatuk területén az állampolgári részvétel elősegítésében, melynek során módszertant és joggyakorlatokat osztanak meg egymással”.

Bármit takarjon is ez, nehéz elképzelni, hogy nem került semmibe. A TI 2021-es beszámolója alapján azonban feltételezhetjük, hogy ezért a projektért harmadik féltől – talán az Európai Bizottságtól, vagy az OSF-től – kaptak pénzt.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában