postabontás

2019.06.04. 13:10

Halálos is lehet a lódarázs csípése – írja olvasónk

Sokan élünk egymás mellett Pécs különböző területein, a családi házas övezetekben – kezdi levelét olvasónk.

bama.hu

Többek között összeköt minket, hogy az enyhe tavaszias időben – kivéve a viharos tavaszt – mindnyájan megtapasztaltuk azt a rovartani ismeretet, miszerint a tél elmúltával a túlélő lódarázsanya világra hozta az utódai felderítő seregét, amik új és új nyári fészekrakó helyeket keresnek. Ennek a folyamatnak bizony időről időre több kárvallottja is lehet.

Pécsett több családi házas környék is található, az én családom is ilyen környezetben lakik, illetve lakunk. De lehetnénk Kertvárosban, a keleti, avagy az uránvárosi, illetőleg a mecsekoldali városrészben egyaránt.

Maga a lódarázs mindaddig egy repülő rovar, amíg nem támad. Étlapján a nyers hús, az egyéb repülő rovar és az édesség is szerepel. A lódarázs a továbbiakban az ellene támadásnak hitt hessegetés miatt keményen ellent támad és figyelemmel arra, hogy szúró fullánkja nem tövises, mint a méheké, hanem újrahasznosítható, több szúrást ejthet az általa ellenségnek vélt ember, állat, rovar testén. A lódarázs mérge allergiás reakciót vált ki az általa megtámadott szervezetben. Egy lódarázsszúrás során beinjektált méreg szinte azonnali halálos eredménnyel járó eredményt produkál, különösen, ha az közvetlenül a véráramba jut. Baranyában is volt már példa erre.

Magam és családom a Ledina környékén lakunk. Idén 3 „felderítő” lódarazsat fogtunk csapdával, a negyediket kijáró macskánk kapta el olyan ügyesen, hogy nem kapott halálos szúrást.

Mind a lódarazsak, mind a kisebb testű darazsak ellen már több éve védekezünk úgynevezett sörcsapdával, illetőleg körültekintéssel. Mi is az a sörcsapda? Egy félliteres műanyag flakon felakasztva egy fára. Benne kb. 1 dl sör, 2 dl víz és 2-3 dkg cukor. Ha van benne elpusztult rovar, akkor a tartalma időközönként cserélendő.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a családi házban lakók ez idő tájt vizsgálják át az általuk nem lakott tetőteret és melléképületeket, ha vannak ilyenek. Amennyiben észlelnek ránézésre (!) papiruszanyagú fészket, ami olykor-olykor akár kosárlabda-nagyságú is lehet, akkor ahhoz semmilyen körülmények közt se nyúljanak hozzá, ne álljanak a kijárati nyílással szemben, hanem értesítsék a katasztrófavédelmet. A lódarazsak, a darazsak, illetve a méhek befogása nem ugyanazt a technikát, technológiát követeli meg. A befogott lódarazsakat és darazsakat el kell égetni, míg a méheket a szakember munkára tudja fogni, és ők hálásan adják a nyalánkságot, azaz a mézet.

Egy utolsó, de nem elhanyagolható figyelemfelhívás! Abban az esetben, ha valaki a háza kertjében észleli a darazsakat, akkor azt tudni kell, hogy a kiinduló előzetes, avagy végleges fészkük várhatóan 200 méteres körzetben van. Ezért érdemes kommunikálni a környéken élő szomszédokkal a saját otthonuk átvizsgálása után!

Dr. D. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!