postabontás

2019.09.27. 18:21

Tradícióvá válhat a rendhagyó érettségi találkozó

Egy több szempontból rendhagyó érettségi találkozót tartottak Pécsen 2019. szeptember 20-án, a maturálók megfogadták, hogy találkoznak 5 év múlva, amit harmadik dátumként felírtak a tablójukra.

Dunántúli Napló

A minapi találkozó rendhagyó volt, mert nem a hagyományoknak megfelelően, a volt iskolában kezdődött, mivel éppen 20 éve az a középiskola bezárt, ma már más célt szolgálnak az akkori épületek. Rendhagyó találkozó, mert az érettségi 50. évfordulóját az öreg diákok iskolájuknak emléket állítva, egy könyv megjelentetésével ünnepelték. Az 1962 szeptemberében alapított Középfokú Vegyipari Gépészeti Technikum 1965–1969 IV. A osztályának diákjai a felsőoktatásban hagyománnyá vált „aranykönyvet” alapul véve írták és szerkesztették meg iskolájuk „aranykönyvét”, a suli 37 éves történetét. Emléket állítottak az oktatási intézménynek, az iskolát vezető három igazgatónak, dr. Kisbán Lászlónak, Mányó Mihálynak és Ronczyk Tibornak. Meséltek egy akkor helyét kereső új műszaki középiskola életéről, a Vegyipari Gépészeti Technikum 1962–1972-ig terjedő időszakáról, mindennapjaikról, a csoportból csapattá válásról, a megalakult színjátszó csoportról, a sportéletről, diákcsíny­jeikről. Riportok készültek az őket tanító tanárokkal, és vallottak életútjukról. Összegyűjtöttek az iskolába járt 130 osztály tablóiból 126-ot, tanári arcképcsarnokot készítettek a 186 tanár eddig összegyűjtött 127 fotójából, nem feladva a reményt, hogy sikerül a hiányzó négy tabló és 59 tanár fényképét beszerezni. Újdonságként arany oklevelet kapott minden 1969-ben végzett osztálytárs.

Új tradíció születése volt pénteken? A városi legenda szerint a lakatfalat éppen ennek az iskolának egyik oktatója kezdte el, fiatalemberként az első lakatot rákattintva a vaspálcára. Az osztálytalálkozó tartalmát tekintve egy 37 évet megélt iskola híradása volt, egy olyan jó iskoláé, amelyik a bezárása után 20 évvel is képes üzenetet küldeni a diákjainak. Egy olyan jó műszaki iskoláé, ahonnan színészek, zenészek nőttek ki, ahol olyan szilárd alapokat adtak, amire lehetett építeni, a műszaki pálya mellett, pályamódosítás esetén humán irányba is sikeresen tovább lépni. Van köztünk, aki a tudományos élet területén, van, aki oktatási intézményeknél állta meg a helyét. Intézetvezetők, főmérnökök és igazgatók, sikeres vállalkozók, megbecsült technikusok, laboránsok, fejlesztők és számos más munkakörben dolgozók.

A következő nagyszabású találkozóra az iskola alapításának 60. évfordulóján, 2022-ben kerül sor, amire egy újabb meglepetéssel készülnek az öreg diákok.

Az ünneplő osztályközösség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!