olvasói levél

2019.10.31. 09:01

A felminősítés várat magára

Gazdaságilag elmaradottak biztosan nem vagyunk, viszont a további felminősítés a fejlettek csoportjához még várat magára – vélekedik olvasónk.

DN

A Világbank szerint hazánk a gazdasági értelemben vett versenyképességet tekintve egy hellyel lépett előre egyetlen év alatt – erről számolt be a múlt héten a DN. Ez szép eredmény, ám a többi között továbbra is olyan országok előznek meg bennünket, mint például Azerbajdzsán, azután Horvátország, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia.

Országunk az 52. helyen található a Világbank szerint. Az első 51-ben előttünk van húsz európai uniós ország, kivéve Romániát, Bulgáriát, Olaszországot, Görögországot, Máltát és Ciprust.

A világbanki besorolással szinte egyidejűleg egy másik tekintélyes és nagy hatalmú szervezet, a Nemzetközi Valutalap (IWF) közzétette az őszi gazdasági előrejelzését, amely Magyarországot és Lengyelországot egyaránt „gazdaságilag felemelkedő” országként szerepelteti a jelentésében. Az IWF értékelése szerint a nagyvilágban 39 magasan fejlett ország létezik, amely közül 23 Európában található. A Cseh Köztársaság hosszú évek óta a 39-ek közé tartozik Szlovákiával és Szlovéniával együtt. Magyarország és Lengyelország viszont nincsen az előző csoportban.

A világbanki jelentésről beszámoló svájci napilap szerint Magyarországnak és Lengyelországnak a fejlettek között lenne a helye – ahogy erre az újságcikk címe is utal –, mivel az egy főre jutó nemzeti jövedelmet tekintve alig valamivel marad el ez a két ország például Portugáliától, ahol az egy főre jutó éves BIP (bruttó hazai termék) 32.412 dollár, míg hazánké 31.914 dollár, a lengyel számadat pedig 32.005 dollár. Ezek múlt évi adatok.

Máskülönben az IWF három kategóriába sorol be országokat: a fejlettek, azután a felemelkedők, végül a gazdaságilag elmaradottak csoportjába. Gazdaságilag elmaradottak biztosan nem vagyunk, viszont a további felminősítés a fejlettek csoportjához még várat magára, amit a Nemzetközi Valutalap állítólag soha nem ad meg olyan könnyen – áll az általam olvasott német nyelvű cikkben. A felminősítés mostani elmaradását csak találgatni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!