postabontás

2020.07.06. 14:32

A fél utca szenved a randalírozóktól – panaszkodik olvasónk

Pécs egyik csendes utcáját, a Felsőbalokány utcát érintő, sajnos jó ideje fennálló problémával fordultam több hónapja Pécs jegyzőjéhez – kezdi levélírónk.

Forrás: Shutterstock

A gond nem csak a társasházunkban lakókat érinti, hanem a szomszédainkat is – szinte a fél utca szenved a kialakult helyzettől. Az utca egyik családi házáról van szó, amely teljesen romos állapotú, ép nyílászáró már nincs rajta, udvarában irdatlan mennyiségű a szemét és lom. A ház tulajdonosa, úgy tudjuk, otthonba került – azóta az emberi együttélés alapvető szabályait sem ismerő emberek gyűjtőhelye lett az ingatlan. Teljesen lakhatatlanná tették, leamortizálták. Ami értékkel bírt, azt eladták. Minden mást tönkretettek. Kikapcsolták a szolgáltatók az áramot, vizet, gázt. Nem volt olyan hetünk, hogy ordítozásaik, fenyegető viselkedésük miatt ne kellett volna kihívni a rendőrséget. A legváratlanabb időben – hétköznap, hétvégén mindegy volt nekik – zömmel hajnali órákban kezdtek egymással ordítozni, törni-zúzni.

Tavaly az őszi hónapokban eltűntek az utcából, és végre fellélegezhettünk. Az állapot azonban csak átmeneti volt, mert ismételten fel-felbukkannak. Azóta már két alkalommal gyújtották fel a házat. Kivonultak a tűzoltók is. Napjában többször, visszatérően ellenőriznek errefelé a rendőrök, de azon kívül, hogy elzavarják ezeket az embereket, sok mást nem tudnak tenni. Fél óra múlva megint itt vannak.

Az utcában több eladó lakás, ingatlan is található, de jó érzésű vevő azonnal hátat fordít a helynek, amint meglátja ezt a házat és az udvart. Mindenkit elriaszt a látvány.

A jegyző úrtól azt kértük, hogy hivatalból keresse meg a lakás tulajdonosát, akit szólítson fel arra, hogy gondoskodjon a ház lezárásáról, ha kell, az ablakok, ajtók befalazásáról, az utcai kapu helyreállításáról, megnyugtató módon való lezárásáról és az udvarban összegyűlt szemét elszállításáról. Mert nem csak bűzös a rengeteg hulladék miatt a környék, de félő, hogy idővel a rágcsálók is megjelennek.

Mi, itt élők már félve megyünk ki este az utcára és napközben, világosban is azt kémleljük, hogy nincs-e valamelyik nem kívánatos lakó a közelben. Amikor be vannak lőve, tántorognak csak, mint a zombik, de van amikor igencsak agresszívak, kötekedőek. Durva, közönséges beszólásokkal zaklatják az itt lakó hölgyeket. Egy fél utca nevében kértem a jegyző közbenjárását, intézkedését.

Választ a levelemre sajnos az elmúlt hónapokban nem kaptam. Időközben a házat a benne lakók felgyújtották. Az utcafronti rész teljesen kiégett, lakhatatlanná vált. A szemét ugyanúgy itt van, csak halmozódik. A kiégett házat lassan felveri és benövi a gaz. A Zsolnay Negyedbe tartó turisták fotózzák a házat. Nem hiszem, hogy ez jó reklám. Az udvari részén rendszeresen felbukkannak drogosok és szexmunkások egy-egy alkalmi liezonra. Mikor fognak már érdemben intézkedni és az utca ezen szégyenfoltját eltüntetni?!

Név és cím a szerkesztőségben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!