postabontás

2021.03.07. 08:23

A víztoronyig épült volna a meszesi lakótelep

Dunántúli Napló

A Dunántúli Naplóban olvashattunk érdekes írást a meszesi lakótelep száz évvel ezelőtt kezdődött építésének körülményeiről. Szeretném néhány gondolattal kiegészíteni a cikkben leírtakat.

A Meszes elnevezés nem a területen folyó mészkőfejtéssel és égetéssel foglalkozóktól származik, hanem a Meszes patak mellett már volt egy falu az Árpád-korban, amelynek Mecesz nevű földbirtokosától eredeztethető az elnevezés. Ez a falu a török hódoltság alatt szűnt meg. A Fehérhegy név pedig a víztoronytól a Május 1. utcáig tartó szurdok völgy – ma Fehérhegyi úti szerpentin – két oldalán található ún. budai földtől kapta a nevét, amelyet mészhez keverve annak jobb tapadást biztosított. Az Öreg-Meszesnek nevezett lakótelep pedig nem a filoxérától kipusztult, egyházi tulajdonban lévő szőlőbirtokon létesült, hanem a város tulajdonát képező Meszespuszta kukoricaföldjein.

Az egyházi tulajdonban lévő föld- és szőlőbirtokok ugyanis nem voltak megvásárolhatók, csak kisajátíthatók, mint történt ez az ötvenes években az itt lévő szőlővel. Hasonlóan István aknához, amely szintén az egyházi birtokon épült fel és ezért minden kitermelt tonna szén után tizedet kellett fizetnie a vállalatnak a püspökség számára.

A lakótelep eredetileg a víztoronyig épült volna meg, csak közbejött a harmincas évek gazdasági válsága és az építkezés abbamaradt. Jól emlékszem arra, hogy a volt Meszesi óvoda előtti téren – ami ma a Máltai Szeretetszolgálat játszótere – Virág Ferenc megyés püspök lerakta egy templom és egy iskola alapkövét. A lakóteleptől délre eső, szintén Meszespusztához tartozó mezőgazdasági hasznosítású területen elkezdődött egy lakótelep építése, az ONCSA (Országos Nagycsaládos Anyák) számára, amelynek a II. világháború vetett véget, majd később az Áper laktanya tisztjei részére fejeződött be. Ennek tükörképe a ma Erzsébet-telepnek nevezett Horthy-telep, amelyet sikerült befejezni. Az itt született minden gyereknek a szülők keresztapának a kormányzót kérték fel, aki ugyan személyesen nem jelent meg, de gazdag ajándékkal lepte meg az újszülöttet.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!