Postabontás

2023.02.20. 18:58

Járjon újra a 44-es helyi járat! - fejezi ki kérését olvasónk

Figyelem!

bama.hu

Fotó: Dunántúli Napló

2023. január 24-én üzemkezdettől a 44-es járatok technikai okok miatt határozatlan ideig nem közlekednek – már közel egy hónapja ezt a tájékoztatást látjuk a Biokom Mobilitási Központ honlapján, és olvassuk a 44-es helyi járat megállóinál, valamint ezt a választ kapjuk a helyi közlekedési cég éjjel-nappalinak hirdetett információs számán is, ha éppen felveszi valaki a telefont. (Többnyire automata válaszuk hangüzenetet kér a telefonálótól.) 

A helyi közlekedésszervezőknek ismerniük kell a pécsi belvárost is, az itt élők korösszetételét és ez utóbbival összefüggésben szükségleteiket is. Így nem kell hosszasan ecsetelni azt, hogy mit jelent a belváros idős, beteges lakosainak a 44-es járat szüneteltetése. A lábuk nem bírja a gyaloglást, a karjuk a csomagjaikat, erszényük pedig a taxi egyre emelkedő tarifáját. Ezzel a busszal jártak a távolsági buszpályaudvarra vagy a vasút­állomásra, a Lánc utcai rendelőintézetbe, az Árkád üzleteibe és a vásárcsarnokba. (Utóbbiba nemcsak vásárolni, hanem találkozgatni barátokkal, ismerősökkel, meg – hála és köszönet az ötletgazdának és az adományozónak – hallgatni a meghívott ének-zenei együtteseket és újabban a spontán zongoraszót). 

Hogy kerülhetett sor a járat tartós szüneteltetésére? (Netán megszüntetésére?!) – Sok mindent hallunk az okról. Azt, hogy több tucatnyi buszsofőr hiányzik, vagy azt, hogy az utasszámlálások eredményei indokolják az intézkedést. Lehet ez is, lehet az is. Ez azonban nem vígasz az érintetteknek! 

Kérjük a 44-es járat visszaállítását a Pécsett jelenleg közlekedő legkisebb TÜKE autóbusz beállításával. Akár úgy, hogy a korábbi gyakoriságot valamelyest ritkítanák. (Tapasztalatunk szerint a gyakorta ezen a járatvonalon is indított kocsik sofőrjeinek nehézséget okozott a szűk belvárosi utcákban való vezetés!) Az is megoldás lehetne, hogy akár egy vagy két nagyobb kapacitású, 12–14 személyes mikrobusz üzembe helyezésével oldanák meg ezt a belvárosi közlekedési gondot. 

V. J. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!