Postabontás

2023.04.16. 18:54

Árcsökkentéssel trükköznek?! - mérgelődik olvasónk

bama.hu

A kép illusztráció

Fotó: voronaman

Az élelmiszer termékek árának nagy volumenű csökkentése elképesztő, mármint ami reklám-hadjáratból észlelhető, azaz amit olvashatunk újságokban, hallhatunk a tévéreklámokban, illetve láthatjuk a neten. Elképesztő mindaddig, amíg be nem megyünk a boltba.

A reklámozásra "beállított" népszerű színész beiktatásával magát hirdető áruházlánc kapcsán csak egy árucikket szeretnék kiemelni a több száz meg nem nevesített termék mellett, amelyek ára csökkent némi-nemű, de mindenképpen csekély százalékban. Ez az árucikk nevezetesen az egyik fajta ásványvíz. Ami ugyan nem alapvető élelmiszer, de a pécsi igencsak meszes, azaz kemény ivóvíz helyettesítésére kiválóan alkalmas, és népszerű. Ha hiszik, ha nem a Tisztelt olvasók (és itt értem a Nébih szakembereit is), ez a zamatos ivóvíz eredeti megjelenési ára  kb. 10 évvel ezelőtt 79 forint volt, másfél literes kiszerelésben. Azután az ára lett 99, majd 109, aztán 119, később 129 forint, és láss csodát, néhány napja 199 forintba kerül. Ezen utóbbi 70 forintos áremelés teljesen véletlenül összevágott a reklámokban megjelent élelmiszer árcsökkentés, bolti „hurrá-optimizmus-ként” értékelt eredményeként. Ugyanezen a napon, teljesen véletlenül láttam, hogy ugyanezen másfél literes termék ára 149 forint volt.

Elgondolkodtam. Lehet, hogy nyugdíjasként talán nem nekem kellene majd minden napra egy-egy hasonló „bukfencet” feltárnom az áruházláncok ár-meghatározása, közgazdasági fogalommal illetve árképzése tekintetében, amikor ott az üzlethálózatokban sokszázezer forintos fizetésért ebből a célból emberek dolgoznak. Abban az esetben, ha ezek a képzett emberek ilyen hibát nem vesznek észre, akkor miért „dolgoznak” ott? 

Véleményem szerint ugyanis az üzletlánc tevékenysége ebben a tárgykörben, a tisztességtelen gazdasági tevékenység fogalomkörébe tartozik, ami a vásárlók megkárosításához vezet.  

Dr. D.P

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában