Postabontás

2023.12.26. 19:30

Olvasónk szerint az állatok szenvednek szilveszterkor

Egyetlen jó dolog azért volt a koronavírus-járvány időszakában – bizonyára többen is emlékeznek még rá, hogy akkor szilveszterkor a tűzijáték a közterületeken nem volt megengedett, csak otthon, az udvarokban lehetett ezeket a pirotechnikai eszközöket alkalmazni. A kutyatartók legnagyobb örömére. Hiszen így is, ha a szomszéd durrogtatott, az nem volt kellemes a kutyák számára, de legalább nem egész éjjel kellett a hangzavar miatt szenvedniük. Idén megint minden kutyás gazda aggódhat, hogyan sikerül a szilveszter éjszakáját majd átvészelni. 

Mi szükség erre? Drága is, környezetszennyező is, és az állatok szenvednek miatta. Nemcsak a kutyák, hanem a vadak is. A hang nélküli rakéták is pont olyan szépek, mint a puskaropogásra emlékeztető, elviselhetetlen zajt kibocsátók. Ha csak a hangtalan eszköz lenne engedélyezett, mindenkinek nyugodtabban telne az év utolsó napja. És akkor ott van még a sérülésveszély, mint nem elhanyagolható negatívum. Nem telik el úgy szilveszter, hogy valaki ne sérülne meg, vagy valami ne gyulladna ki a felelőtlen durrogtatás következtében. 

És akkor egyetlen gondolat erejéig szeretnék visszakanyarodni a környezetvédelemre: a kerti égetés tilos, mert a füst szennyezi a levegőt. A szilveszterkor az égbe lőtt pirotechnikai eszközök pont ugyanezt teszik, csak nagyobb mennyiségben, egyszerre, hatalmas dózisban világszerte. Úgy gondolom, van itt némi ellentmondás.

Név és cím a szerkesztőségben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!