Postabontás

2024.03.08. 08:20

A termőföld már inkább napelempark? – teszi fel a kérdést olvasónk

Baranyában utazgatva arra lettem figyelmes, hogy egyre több helyen jelennek meg napelemparkok a külterületeken.

Wald Kata

Fotó: Visoot Uthairam

Vármegyénkben köztudottan a termőföldek általában nagyon jó minőségűek. Nem vagyok hozzáértő, de a józan ész szerintem azt diktálja, hogy a jó minőségű földeken mezőgazdasági termelés folyjon, kár lenne ezeket a területeket napelemekkel betelepíteni. Persze az energiaellátás, a környezettudatosság szempontjából fontosak ezek az eszközök, de megkérdőjelezhetetlen, hogy a növénytermesztés is fontos az élelmiszerellátás szempontjából.  

Persze a napelemek száma nem csak a külterületeken gyarapszik. 

Falvakban, városokban egyre több épület tetején lehet megtalálni ezeket a szerkezeteket. Nagyon bízom abban, hogy hosszútávon jól átgondolt fejlesztések ezek. Mert gondolom, hogy a panelek nem örökéletűek. Biztos, hogy eljön majd az idő, amikor ezeket le kell cserélni. Kérdés, hogy a keletkező hulladéknak mi lesz majd a sorsa? Nehogy hasonló hibába essünk, mint az azbeszt palatetők esetében - a házak fedésére nagyon sok helyen ezt használták évtizedekkel ezelőtt, most pedig veszélyes hulladékként kell kezelni, ami nem könnyű feladat. Nem gondolom, hogy a napelemekből veszélyes hulladék lenne, de az biztos, hogy ha cserére szorulnak, akkor az elöregedetteknek valahol helyet kell találni. 

Név és cím a szerkesztőségben 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában