Postabontás

2024.04.20. 08:00

Olvasói levél: a 22-es csapdája, avagy matek, Biokom módra

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél

Kár, hogy megint elő kell venni a varjú témát, de a napokban olyan tartalmú válaszlevelet kaptam a Biokom illetékeseitől, amilyent a legöregebb székely mesemondók sem tudnának kitalálni.

Sokan és sokszor írtak arról a Postabontás rovatban, hogy mennyire zavaró a varjak elszaporodása a városban. Magam is írtam hozzászólást, illetve megkerestem a természetvédelmi hivatal, valamint a Biokom illetékeseit. A megkeresések eredménye, a fészkek eltávolításának szempontjából nulla, de szép válaszokat kaptam.

A Biokom először arra hivatkozott, hogy nem kapják meg az engedélyt a fészkek eltávolítására. Ebben igazuk volt, mert az illetékesek november végétől január végéig -  a varjak helyett - kotlottak az ügyön. Az ígéret az volt, hogy az engedély birtokában azonnal elkezdik a fészkek eltávolítását, de csak a járdák, játszóterek, parkolók felett. Az engedélyt megkapták, munkavégzés  viszont ez után sem történt. Ment a nagy sunnyogás, a varjak meg vidáman építkeztek.

Ismételt levelemre nem kaptam választ három hétig, majd amikor megkérdeztem a késedelem okát, akkor egy előző napra dátumozott levéllel leptek meg. A levél tartalma több volt, mint nevetséges. Én még sohasem láttam ilyen csavaros választ, amiben így meg tudták volna indokolni a semmittevés okát.

Az illetékesek közölték, hogy a fészkek csak akkor távolíthatók el, ha azokat azok építése közben szedik le, vagyis csak akkor, ha azokon még át lehet látni.

A varjak egy nap alatt építik meg a fészket, de sajnos a jogszabályok miatt 48 órával előbb ki kell táblázni a munkavégzés helyszínét, ami előírás. Az utakat csak így lehet lezárni. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a forgalmat minél kevésbé zavarják a munka  végzésével. A Megyeri úti, egy évig tartó indokolatlan gödörásás miatt már nem aggódnak ennyire. Ergo, itt a 22-es csapdája: a varjú egy nap alatt épít fészket, táblázás után két napot kell várni, de ekkor már nem átlátható a fészek, tehát nem lehet leszedni. Vagyis, csak nem kell semmit tenni, elég az idejét múlt, egyébként is rosszul megalkotott jogszabály mögé bújni. A matek kijön: egy nap építkezés, két nap várakozás, és dolgozni már nem is kell. Elég csak válaszleveleket írni, maszatolni sokkal egyszerűbb, mint dolgozni.

Azt is közölték velem, hogy hét különböző szintű illetékes szerv dolgozik serényen azon, hogy a varjakat jobb belátásra bírja, annak tekintetében, hogy költözzenek el a jelenlegi helyükről.

Azt szeretném tudni, hogy a hét illetékes együttesen, vagy külön-külön tárgyal a varjakkal, a tárgyalások jelenleg milyen szinten folynak, és mi a varjak álláspontja az illetékesek ajánlatára. A valószínű válaszukat a járdákon láthatjuk...

Azt is szeretném, hogy ha a hét felsorolt illetékes szerv az év végén nyilvánosságra hozná, hogy mennyi pénzt pocsékoltak el az adófizetők pénzéből az értelmetlen, látszat nélküli, eredménytelen tevékenységükkel. Szerintem a töredék összegből el lehetett volna távolítani a fészkeket, ha egy kis akarat lett volna az illetékesekben, és elvégezték volna azt a munkát, ami egyébként kötelességük - hiszen ezért kapják a nem kevés fizetésüket.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában