szponzorált tartalom

2020.06.02. 10:59

Hogyan segíthetünk fáradt szemünknek, ha számítógépes munkát végzünk

Valószínűleg mindenki ismeri a szem kellemetlen viszketését, égését vagy irritációját, amelynek nem betegség vagy allergia a kiváltó oka. A válasz egyszerű!

A számítógép a „bűnös“. Egyrészről dicsérjük korunk életünket megkönnyítő technológiáit, másrészt viszont a technológiák áldozatot követelnek tőlünk, fej- vagy szemfájás formájában. Van, amikor nincs más választásunk, a határidők köteleznek bennünket és a számítógéppel végzett munka elkerülhetetlen. Ha sok óra munka vár ránk a számítógép mögött ülve, használhatunk monitor szemüveget.

Mindennapi számítógépünk

Biztosan ismer Ön is valakit, aki időnként arra panaszkodik, hogy szemüveget kell hordania, mert a számítógéppel végzett munkánál elromlott a szeme. Lehet, hogy Önnek is vannak hasonló tapasztalatai. Hogyan tudunk legjobban segíteni magunkon annak érdekében, hogy a számítógéppel végzett munkánál a lehető legnagyobb komfortban érezzük magunkat?

Nem csak a szem az, ami a kijelző hosszú figyelése miatt elfárad, a fej, a nyaki gerinc és sokszor a vállak is terhelésnek vannak kitéve. Ilyenkor a test ezen részeit teljes mértékben bevonjuk a munkába. A tüneteket, amelyek fájdalom formájában jelentkeznek nem hagynak sokat váratni magukra és nem is szabad alábecsülni.

Szemüveg számítógépes munkákhoz – igen, vagy nem?

Ha a fentiekben említett bármely tünetet észleljük, mindenképpen tennünk kell ellene valamit. Attól függetlenül, hogy a munkában vagy otthon több órát töltünk el a számítógép előtt ülve, vagy a számítógépes játékok rajongói vagyunk, javasolt egy megfelelő monitor szemüveg beszerzése. Ezek a szemüvegek a tulajdonságaiknak köszönhetően ugyanis képesek a számítógép, mobil telefon vagy laptop kijelzője által kibocsátott ártalmas fénysugarak megszűrésére. A színezett üvegnek köszönhetően a kép telítettebb, a színek melegebb árnyalatúak és természetesebb a szemünknek. Meg kell jegyezni azonban, hogy a monitor szemüvegek nem helyettesítik a dioptriás szemüveget vagy a kontaktlencsét Amennyiben azonban gyakran dolgozunk számítógéppel, nem szabadna mellőznünk ezeket a szemüvegeket, mert a használatuknak mindenképpen van értelme.

A fotó forrása:

baranq / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában