Hirdetés

2023.11.23. 09:56

Baranyában közel húszezer fő munkaerőpiaci elhelyezkedését segítette az „Út a munkaerőpiacra” program

Közel húszezer baranyai álláskereső kapott támogatást a 2015-ben elindult, összesen 16,72 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósított „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű program segítségével. Az idei év decemberében záruló projektben elért eredményeket sajtótájékoztatón és szakmai konferencián ismertették a Baranya Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Fotó: Laufer László

A GINOP 5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt célja a 25 év feletti álláskeresők és inaktívak – különösen az alacsony iskolai végzettségűek – foglalkoztathatóságának javítása, nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása, a munkaerőpiaci eszközök hatékonyságának növelése, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés elősegítése azok esetében, akik képessé tehetők és készek munkát vállalni a versenyszférában.

A források túlnyomó hányada a célcsoport nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő program megvalósítására irányult, míg a projekt másik része a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által nyújtott különböző szolgáltatások – köztük a munkavállalói mobilitást, a hosszabb külföldi tartózkodás utáni hazatérést, itthoni munkavállalást támogató EURES-szolgáltatások – hozzáférhetővé tételét, minőségének javítását segítette.

– A projektben elért eredmények és a jelenlegi munkaerőpiaci adatok is azt mutatják, hogy Baranyában hatékonyan használtuk fel a rendelkezésre álló 16,72 milliárd forintos európai uniós forrást – hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán főispán. Hozzátette: az összes résztvevő közel egyharmada a projekt kiemelt célcsoportjának számító alacsony iskolai végzettségűek közé tartozott, ami azt jelenti, hogy egy munkaerőpiaci szempontból különösen hátrányos helyzetű rétegnek is sikerült érdemi segítséget nyújtani az elhelyezkedésben az „Út a munkaerőpiacra” projektben elérhető támogatásoknak köszönhetően.

Dr. Tigelmann Éva főosztályvezető arról beszélt, hogy a támogatási elemek közül ezúttal is a bérhez kapcsolódó támogatások voltak a legnépszerűbbek, ezekben több mint 16 ezer álláskereső részesült. Ugyanakkor több ezren kihasználták a vállalkozóvá válási támogatást és a képzési lehetőségeket is.
– A képzési szakirányok közül különösen kedveltek voltak az óvodai dajka, a személy- és vagyonőr, a szociális gondozó- és ápoló, a pénzügyi- számviteli ügyintéző, az eladó, a szakács, a cukrász, a raktáros és a gyógymasszőr tanfolyamok – emelte ki a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője.

A záró konferencián elhangzott az is, hogy bár ez a projekt az idei évben véget ér, már tervezik a folytatást, amelynek köszönhetően a következő időszakban is hasonló támogatásokhoz juthatnak majd a munkaerőpiac szereplői.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában