Hirdetés

2023.11.10. 09:37

Nagyjaink évfordulói kapcsán ismét feltárul a magyarság lelki arca a XXVII. Harkányi Szabadegyetemen

November 15. és 19. között immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Harkányi Szabadegyetemet a fürdővárosban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Harkányi Szabadegyetem Alapítvány szervezésében, Balog Zoltán püspök fővédnökségével ezúttal a nagyjaink évfordulói kapcsán hallgathatnak előadásokat az érdeklődők, s persze a témák kapcsolódnak a szabadegyetem főcíméhez: „a magyarság lelki arcához”.

– Mindig olyan elődöket keresünk a történelemben, a művészetben, az irodalomban, vagy akár a politikában, akiken keresztül kirajzolódik a Kárpát medence történelmének, kultúrájának sajátos mintázata. Az idei program a különböző évfordulók kapcsán a tizenkilencedik század nagy alakjaira, alkotóira koncentrál, akik nemcsak nagy költők voltak, hanem a saját koruk társadalmi életének meghatározó személyiségei – mondta Horváth Andrea református lelkész, a Harkányi Szabadegyetem Alapítvány elnöke.

A Harkányi Szabadegyetemre a szervezők mindig olyan előadókat hívnak, akik történészként, irodalmárként, vagy épp művészettörténészként a fókuszba állított kort kutatják.

A Kiss József Művelődési Házban, a rendezvénysorozat első napján, tehát november 15-én (szerdán) 17 órai kezdettel dr. Csibi Norbert történész kezdi az előadások sorát, Eötvös József életének és munkásságának bemutatásával. Ezt követően 18:30-tól dr. Hermann Róbert történész Szemere Bertalanról, az elfeledett/elfeledtetett miniszterelnökről beszél a hallgatóságnak. 20 órától a Zengő együttes ad koncertet.

Csütörtökön 17 órától Basics Beatrix művészettörténész Zichy Mihály illusztrációit mutatja be, melyet Madách Imre „Az ember tragédiája” című drámájához készített. 18:30-tól dr. Csorba László történész Küzdelem és bizalom a döblingi Széchenyi munkásságában címmel tart előadást az érdeklődőknek. 20 órától Fábri Géza és Szokolai Dongó Balázs népzenészek adnak koncertet.

Pénteken 17 órától dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalmár, a Petőfi Irodalmi Múzeum osztályvezetője tart előadást Az ember tragédiájáról, majd 18:30-tól dr. Muity György, a Harkányi Gyógyfürdő elnök-igazgatója a gyógyvíz és Harkányfürdő 200 éves történetét ismerteti. 20 órától a Kaláka együttes zenél a közönségnek.

Szombaton 17 órakor dr. Szilágyi Márton irodalmár kezdi az előadások sorát Petőfi Sándor és az Apokalipszis nyelvi hagyománya című előadásával, azután Völgyesi Orsolya történész Kölcsey Ferenc munkásságát állítja párhuzamba a politikával. 20 órától a Fokos zenekar koncertje szórakoztatja a közönséget.

A Harkányi Szabadegyetem zárónapján, vasárnap 10:30-tól istentiszteletre várnak mindenkit a református templomba, ahol Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye

esperese hirdet igét. 17 órakor dr. Szabó Szabolcs, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium nyugalmazott pedagógusa Petőfi, Kölcsey Madách életművére fűzi fel az előadását, és a témakörhöz kapcsolódóan zeneműveket is bemutatja. Végül 18:30-tól a Pécsi „Leőwey Klára” Női Kar műsora örvendezteti meg a közönséget.

A Harkányi Szabadegyetem programjai ingyenesek, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában