Sport

2010.08.23. 21:39

Problémák közt alakul az új női kosárcsapat

Ez a Pécs 2010 nem az a Pécs 2010, gondolhatja mindenki, amikor kilátogat a bajnok és kupagyőztes női kosárlabdacsapat edzéseire. Krnjic és Palusna speciális programot végez, hiányzik a két amerikai, Fegyverneky sérült, és problémái vannak Raksányinak és Horváthnak is. Pozitívum: Iványi a régi.

K. Mayer András (DN)

Új koncepció, új, többnyire fiatalokból álló csapat, rengeteg munka. Valahogy így lehetne röviden összefoglalni a Pécs 2010 jelenét és rövidtávú jövőjét.

Nagyon kemény feladat előtt áll a (naná, hogy fiatal) Zseljko Djokics, Imreh Ajtony edzőpáros, ám látva rajtuk az elszántságot és azt, hogy mindent a munkának rendelnek alá, elhisszük, hogy működni fog, amit elterveztek. Persze csak akkor, ha minden klappol: például a felkészülés során. Ami most talán még fontosabb, mint korábban, amikor öt-hat klasszissal dolgozhattak együtt a szakemberek, hiszen jelenleg alig-alig akad a keretben olyan játékos, aki elmúlt huszonöt éves.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ilyesmiből szeretnénk sokat látni a következő szezonban is: Iványi (labdával) mindenkit megelőzve kosarat szerez
[/caption]

– Néhány dologgal elégedett vagyok, néhánnyal nem – vágott a közepébe Zseljko Djokics vezetőedző. – Dalma elkezdett edzeni, négy hónap pihenés után is látszik rajta, hogy mozgott a nyáron is, ami nagyon fontos, ennek örülök.

A fiatalok, Sarok Nikolett, Raksányi Krisztina, Horváth Lilla és Sara Krnjic a csapat fontos játékosai lesznek, ám ehhez dupla annyit kell dolgozniuk, mint másoknak. Épp ezért nem vagyok elégedett azzal, hogy közülük ketten, Raksányi és Horváth is sérüléssel bajlódva jöttek edzésre, így nem tudják rendesen azt a munkát elvégezni, amit terveztünk.

Sajnos ezzel még nem értünk a gondok végére. Baj van ugyanis a nyáron szerződtetett fiatal szlovák centerrel, Regina Palusnával.
– Őt nagyon vártam, úgy terveztem, hogy végigcsinálja nálunk az alapozást. Ehhez képest a Ljubljanában elvégzett orvosi vizsgálatok alapján még nyolc-tízhetes speciális munka vár rá, s csak ezután kezdhet el kosarazni. Ami azt jelenti, hogy október közepén, végén kezdhet, de miután régóta nem játszott, valószínűleg csak percekre szállhat be, így gyakorlatilag csak januártól számolhatunk vele.

Erre a problémára reagálnunk kell, mert magasposzton marad Griffin, Krnjic és Turóczi, ami viszont így kevés az Euroligában – mondta Djokics.
Ez pedig azt jelenti, hogy nincs mese, igazolni kell valakit. Ahogy a szakvezető fogalmaz, „meg kell állapodnunk Palusnával, és januárig szerződtetnünk kell egy játékost”. És ha még hozzátesszük, hogy a fentebb említett Krnjic is különmunkát végez (egyszerűen le kell adnia néhány kilót), érthető, ha Djokiccsal mostanában nem lehet madarat fogatni.

A csarnokban jelenleg a következő kerettel dolgoznak a szakemberek: Iványi, Sarok, Raksányi, Horváth, Krnjic, Palusna, továbbá három tehetség, Czirják Noémi, Szabó Flóra és Lábadi Zsófia. Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Nikolett hiányzik, ők a válogatottbeli elfoglaltságuk miatt pihenőt kapnak, s csak szeptember 6-án csatlakoznak a többiekhez, míg a Montenegró ellen lábsérülést szenvedő Fegyverneky Zsófia sorsa a szerdai orvosi vizsgálaton dől el.

A két amerikai, Alexandria Quigley és Kelsey Griffin pedig csak október elején jön (Djokics minden követ megmozgat, hogy minél hamarabb befussanak), így szinte tízfelé kell figyelniük az edzőknek.

Isztambulban is játszanak egy felkészülési tornán

A felkészülési mérkőzéseket, tornákat illetően alakul a Pécs 2010 programja. Először szeptember 10-én vagy 11-én játszik edzőmeccset Zseljko Djokics csapata: eredetileg Baján az Araddal találkozott volna (11-én), de a vezetőedzőtől tegnap megtudtuk, hogy a román együttes várhatóan nem ér rá ebben az időpontban. Szeptember 16-tól 18-ig Zalaegerszegen, a hagyományos Göcsej-kupán szerepelnek Iványiék, a házigazdák és a SEAT Lami-Véd Győr mellett valószínűleg a Sibenik lesz a negyedik résztvevő. (A horvát csapatról Zseljko Djokics elmondta, ugyanolyan harcot vív hazájában az Euroligából már ismert Gospiccsal, mint a Pécs a Sopronnal.) Már a bajnokság rajtja (szeptember 25–26.) után, október elején vesz részt egy külföldi felkészülési tornán a Pécs 2010, a Rátgéber László irányította Fenerbahce meghívására Isztambulban hangol a Riga elleni Euroliga-nyitányra.

Ezek is érdekelhetik