Sport

2012.08.10. 16:52

Nulláról építkeznek a PTE-PEAC-nál

Tizediknek befogadta a női kosárlabda NB I-be a PTE-PEAC-ot a szövetség. Vezetői szerint saját jogon az élvonalban játszik majd a másik pécsi csapat is, a PINKK-Pécsi 424.

Horváth L.

Nem is kevesen vannak, akik komolyabb összeget mertek volna feltenni rá, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége engedélyezi a PTE-PEAC indulását a női NB I-ben. Fogadni nem lehetett rá, de a jóslat bejött: szerdától élvonalbelinek tekintheti magát az egyetemista csapat, mert elfogadták a nevezését az NB I-re. Amit hivatalosan akkor nyújtott be az NB I-re, amikor kiderült, hogy csak kilenc együttes jött össze és kell egy tizedik.

Csütörtöki számunkban megírtuk, hogy mivel a bajaiaknak Bácsbasket Kft.-ként elfogadott nevezésük van (gazdasági társaságoknak lehet csak jelentkezni), de PINKK-Pécsi 424-ként akarnak indulni és Pécsett játszanák a hazai meccseiket, ennek jogszerűségét azonban megvizsgálja az MKOSZ.

– Pénteken találkozom a szövetség jogászával, vele áttekintem a függő ügyeket, így a bajaiak kérésével is foglalkozunk – mondta tegnap délelőtt Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára. – Óvatos vagyok, addig nem nyilatkozom, csak ha már túl leszünk a nevezések részleteinek áttanulmányozásán.
Korábban egyszer a főtitkár már arról beszélt, hogy a Bácsbasket Kft. szándéka a sporttörvény miatt aggályos. Ugyanis a jogszabály szerint a telephelyváltozást vizsgálni kell. Csakhogy vitatott, hogy a sportcsarnok telephely-e vagy sem.


Ha az MKOSZ úgy dönt, hogy helyt ad a Bácsbasket Kft. (amely eddig működtette a Bajai NKK-t) kérelmének, akkor Pécsett ősztől két női NB I-es csapat lesz, a PINKK-Pécsi 424 és a PTE-PEAC. Ha viszont nem, akkor ez új helyzetet teremt. (A bajnokság október 6-án kezdődik.)
– Mi úgy gondoljuk, hogy nincs jogi akadálya a pécsiekkel való együttműködésünknek – közölte Nagypál Gábor, a Bajai NKK elnöke. – Ha lett volna, akkor ezt már jelezte volna a szövetség elnöksége. Bízom a józan belátásukban, a magyar női kosárlabda érdeke azt kívánná, hogy hagyják jóvá. Baján az első számú támogató, az önkormányzat kiszállt, rajtuk kívül nincs meg az a szponzori háttér, amely a további NB I-es működéshez kell. Egyébként nagy tisztelője vagyok a pécsi női kosárlabdának.

A PTE-PEAC-nál Zseljko Djokics lesz a vezetőedző, Imreh Ajtony pedig pályaedzőként a segítője.
– Örülök, hogy így alakult, de nulláról indulunk, mindent újonnan kell felépíteni, a csapatot, a menedzsmentet, a struktúrát és így tovább – nyilatkozta Zseljko Djokics. – A következő napok egyeztetéssel telnek el, ha a végén minden összeáll, akkor sajtótájékoztatót tartunk.
Próbáltuk belőle kihúzni, hogy kikből áll majd a keret, de erre kitérő választ adott.
– Még folynak a tárgyalások, ezért nem említek neveket. Augusztus 13-án, hétfőn lesz az első edzés, akkor már okosabbak leszünk.
A leendő játékosállományt illetően találgatni azért lehet. Laczi Edit, Sarok Nikolett, Török Szilvia és Pénzes Kinga korábban már elkötelezte magát a PINKK-Pécsi 424-hez, Raksányi Krisztina Győrbe, Stephanie Murphy Franciaországba igazolt. A Pécs 2010 tavalyi keretéből nyilván rajtuk kívül többen a PTE-PEAC-nál folytatják.

– Szeretnék továbbra is Pécsett, az NB I-ben kosarazni, és ehhez szerdán megnyílt az út – újságolta a PTE-PEAC-cal kapcsolatos szövetségi döntést kommentálva Horváth Lilla. Vagyis várhatóan a PTE-PEAC-ban folytatja, de ezt sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem akarta.
Kérdés viszont, hogy mi lesz a honosított, már magyar válogatott Allie Quigley-vel. Kulcsfigura, ezért biztosan jól jönne itt is, ott is, de a zuhanyhíradó szerint nem Pécsett folytatja.

A PINKK-Pécsi 424 a dobogós helyért játszana
TEGNAP SAJTÓKÖZLEMÉNYBEN adták hírül: a saját jogon NB I-es PINKK-Pécsi 424 reményét fejezi ki, hogy a pécsi női kosárlabdát szerető szurkolók – a PTE-PEAC és a PINKK-Pécsi 424 által – színvonalas mérkőzéseket láthatnak idehaza és a csapatok közötti egészséges rivalizálás a sportcsarnok pályáján dől el. Egyben sok sikert kívánnak a PTE-PEAC-nak. A PINKK-Pécsi 424 célja továbbra is az, hogy éltesse legendás elődje, a Pécs 2010 szellemiségét, tisztességes és eredményes játékkal dobogós helyezésért játsszon a bajnokság végén.

A bajai önkormányzatnál egyáltalán nem örülnek

Vizin Tamás, a bajai önkormányzat sporttanácsnoka szerint eddig a Bajai NKK-nak adtak pénzt, velük van támogatási szerződésük.

– Nekem senki sem jelezte hivatalosan, hogy milyen lépésre készülnek, csak a szövetségtől és a sajtóból értesültem róla – mondta Vizin. – Nem örülünk annak, hogy éveken keresztül támogattuk a Bajai NKK-t, amely el akarja vinni a felnőtt csapatot Pécsre, és innen kezdve üzleti alapon folytatódik a történet. Ha ez így van, amit sejtek, akkor az önkormányzat felülvizsgálja a sportkör támogatási szerződését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!