Hallgassa élőben!

Vezess álomnaplót!

Jött egy tagbaszakadt, fura ember, és megállt mellettem. Így álltunk a szobámban, ő hosszú ballonkabátban, én otthoni göncben. És néztük a falat. A falon festmények voltak, azt bámultuk. Közben azon gondolkodtam, honnan lett ennyi festményem.

A tag egyszer csak megszólalt, bár akkor sem nézett rám. Azt kérdezte, nem tudom-e véletlenül, hol vagyok én. Vagyis valahogy úgy mondta, hol van ő, és rám célzott. Mondtam, hogy itt vagyok én, én vagyok én. Ekkor sem nézett rám, csak azt kérdezte: biztos ez?
Röhögnöm kellett, de nem mertem. Irtó vicces volt, hogy bizonygatnom kell, hogy én vagyok én. Aztán elment. És amikor elment, a nevethetnékem is elment, mert már egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy igazat mondtam. Hogy tényleg én vagyok én.

Fenti történet részlet az álomnaplómból. Ez az álomnapló csak olyankor bővül, ha egy kis zűr van az életemben. Ez persze helytelen, mert sokkal jobb lenne, ha akkor is írnám a naplót, amikor minden rendben van. Megfigyeltem egyébként, hogy amikor szépen, gördülékenyen halad az életem, nem is nagyon álmodom. Ami pedig nem igaz, mert az ember mindig álmodik. Ez az alvás egyik szakasza. Muszáj álmodnunk, mindig és mindenki álmodik, méghozzá egyetlen éjszaka alatt nem is egyszer, ez egészen biztos. Aki nem álmodik, belehal. Álmodunk, csak nem biztos, hogy emlékszünk is rá.

Ha szeretnénk emlékezni az álmunkra, elég elhatároznunk. Mielőtt elalszunk, és jön az a kellemes, zsibbasztó érzés, ami a tudatos és az alvó állapot közötti, úgynevezett alfa állapot, akkor kell elhatároznunk, hogy mire felébredünk, szépen emlékezünk majd minden egyes momentumra, ami az álmunkban történt. És ha már minden reggel tudod, mit álmodtál, itt az ideje, hogy álomnaplót vezess.

Mire jó az álomnapló?

Arra, hogy megtanuld megérteni álmaid üzenetét. Az álmok mindig azért jönnek, hogy elrendezzék a fejedben azt a sok zűrzavart, amit a napi események okoztak. Ha megnézed az álmaidat, megnézheted, mi okozott neked problémát, mit kellett „nyomatékosabban” feldolgozni. Azt is láthatod, a tudattalanod min munkálkodik. Milyen érzelmeket, félelmeket igyekszik eldugdosni előled. Mert szegény tudattalanunknak is muszáj kommunikálnia ám! Ezért hát az álmainkon keresztül üzenget nekünk.
És van még valami, ami érdekes lehet az álmaidat vizsgálva. Lehet, hogy míg aludtál, különös asztrálutazáson vettél részt. Lehet, hogy a tudatod elhagyva a testedet, egy másik dimenzióba utazott. Ha ez így történt, elképzelhető, hogy az álmod jósálom. Vagyis megláttad a jövőt. Hiszen ez a lineáris idősík, mely a múlt, jelen, jövő vonulatán létezik, csak a mi dimenziónkban van. A tágabb dimenziók nincsenek beszorítva ebbe az idősíkba, így előfordulhat, hogy álomutazásod során a jövődben voltál.

Persze tudni kell, hogy a jövő a jelenben érlelődik. Vagyis az ilyen álom is inkább figyelmeztetés, mint jóslat. Inkább azt üzeni, hogy vigyázz, ha így folytatod a jelened alakítását, ez és ez fog történni a jövődben. Az ilyen álmok általában utat is mutatnak, persze ezeket tudni kell értelmezni. Ezért is jó az Álomnapló.

Hogyan vezessünk álomnaplót?

Először is kell hozzá egy füzet, nem baj, ha ez a füzet se nem vonalas, se nem kockás, hanem rajzolni is lehet bele. Mert vannak olyan álmok, amiket egyszerűbb lerajzolni, mint szavakba önteni.
Reggel, amikor a fejedben megfogalmazódik a felkiáltás: Fú, miket álmodtam, fogd vissza magad és hallgass. Ne meséld el senkinek, mert abban a pillanatban elszáll belőled az a feszültség, ami épp úgy az álom üzenete, mint a szavak, a képek. Először is vizsgáld meg azokat az érzelmeket, amiket az álom keltett benned. Ezt még az ágyadban, felkelés előtt tedd meg.
Ezután, ha felkeltél, vedd elő a naplót. Először is írd le azokat az érzelmeket, amiket ébredéskor éreztél. És csak azután fogj hozzá a történés leírásához. Sok esetben csodálkozni fogsz: olyan is előfordulhat, hogy egy látszólag eseménytelen, „hétköznapi” álom fölött olyan érzelmek fognak szerepelni, mint rémület, kétségbeesés, halálfélelem.
Ne félj, nincs semmi baj. Nemsokára megfejtheted az okát. Ráadásul a „rémálmok” lélekromboló, feszültségkeltő hatása is erejét veszti, ahogy papírra mázolod őket.

A bal oldalra tehát írjuk föl a dátumot és az első érzelmeket, majd az álmot. A jobb oldalra kerülnek majd a felismerések, az asszociációk. Fontos, hogy soha ne az eszeddel, inkább az érzelmeiddel próbáld megfejteni az álmaidat.
Ha egy éjjel több álmunkra is emlékszünk, akkor mindet írjuk le, méghozzá sorszámozva, abban a sorrendben, ahogy emlékszünk rá. A jobb oldalra fel lehet jegyezni azt is, mi történt velünk az utóbbi időben, ami az álmot elindíthatta.

Miben segít az Álomnapló?

– Felismerhetőek a visszatérő álmok
– Felismerhetőek az újra és újra felbukkanó motívumok, szimbólumok
– Életünk történéseivel az álmok alakulását összevetve fantasztikus felfedezéseket tehetünk
– Megfigyelhető, az álmaink értelmezésével miként szelídülnek az emberi kapcsolataink. Kevesebb konfliktussal, több szeretetkapcsolattal lesz dolgunk.
Azért is ajánlatos álomnaplót készíteni, mert leírt formában könnyebb felismerni és észben tartani a visszatérő álommotívumainkat, melyek segítségével egy későbbi álmot értelmezhetünk a korábbiakkal, vagy esetleg éppen fordítva.

Beszélgess az álmoddal

Furcsának hangzik, de sokat segíthet, ha felteszel néhány kérdést az álmodnak, és a válaszokkal együtt (melyek szintén belőled jönnek nyilván) ezeket is lejegyzed a naplóba.
Kérdezd meg az álmodtól tehát:
– Ki vagy te?
– Miért jöttél?
– Mire figyelmeztetsz?
– Mit akarsz, mit csináljak?

Az álom, amiről fentebb beszéltem, az Álomnaplóm segítségével végül megfejtődött. Akkoriban nagyon szerelmes voltam, már-már háttérbe szorítottam önmagamat, csak hogy annak a fiúnak megfeleljek. Letagadtam, hogy festek, mert kínosnak éreztem előtte, úgy tettem, mintha nem érdekelnének a spirituális dolgok, mert féltem, hogy kinevet, és még sok másban is megtagadtam önmagam, ezeknél még komolyabb dolgokban. Ekkor jött ez az álom. Az álmomban szereplő tagbaszakadt férfi az én szigorú, felettes énem. Azt kérdezte tőlem, hol vagyok. Nevetni akartam, de arcomra fagyott a mosoly, mert valóban eltűntem önmagam számára. Kép lettem, egy-egy festmény a falon, amit meg lehet bámulni. De én eltűntem. Ezért keresett engem az a férfi, önmagam őrzője.
Nem sokkal később az a szerelem véget ért, belefáradtam az örökös szerepjátszásba.
Még ma is libabőrös leszek, ha erre az időszakra, és az álmomra visszaemlékezem.

ijesztő fenyegetés
Duplájára nőtt a felhasználókra jutó napi informatikai támadások száma
Villámárvíz / 11 perce
Látványos gyakorlatot tartottak a Dombay-tónál
A villámárvíz okozta veszélyhelyzetek elhárítását gyakorolták a Baranya Megyei Védelmi Bizottság szervezésében a Megyei Védelmi Bizottság tagjai, titkársága, munkacsoportjai mellett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalja, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete, valamint önkéntesek is.
Gyász
"Angyalok vezessenek tovább az utadon, legyen lelkednek örök béke és nyugalom." Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy KÓRA GYÖRGY erőmű nyugdijasa, 82 éves korában, 2021. szeptember 20-án elhunyt. Kérésére szűk családi körben kísértük utolsó útjára. Emlékét szívünkben őrizzük, nyugodjék békében. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk MUFICS ISTVÁNNÉ Sipos Ildikó Mária súlyos betegségben, rövid szenvedés után 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 21-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BERKES ATTILA méltósággal viselt hosszú betegség után 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 21-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Kérjük koszorút ne hozzanak, az erre szánt összeg a szertartáson kihelyezett perselyben összegyűjtésre kerül és a ,,Dél-dunántúli rákbetegek gyógyításáért” Alapítvány részére ajánljuk fel. Aki mégis szeretne, legfeljebb egy szál virágot hozzon. Gyászoló szerettei
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérünk, rokonunk DR. VARGA JÓZSEF ZOLTÁN a PTE Általános Orvosi Kara Magatartástudományi Intézetének munkatársa életének 67. évében elhunyt. Temetése 2021. október 25-én a 11.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az I. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai Osztálya dolgozóinak, ápolóinak és orvosainak, különösen kezelőorvosának a hosszú időn át tartó lelkiismeretes, empatikus gyógyító munkáért. A gyászoló család
"Az élet elmúlik, az emlékek élnek. S míg élünk mi nem feledünk Téged. Mert számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz mint a csillagok." BALÁZS PÉTER halálának 16. évfordulóján soha el nem múló fájdalommal emlékezünk. Szerető családod és a mama
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KLEIN FERENCNÉ 83 éves korában csendesen elhunyt. Temetése október 20-án 13 órakor lesz a hosszúhetényi temetőben. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága halottunkat, KAUFMANN GÉZÁT utolsó útjára elkísérték, részvételükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÓZSEFNÉ kővágószőlősi lakos 78 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 19-én, a 13.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a kővágószőlősi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MÁTÉ ISTVÁNNÉ Erzsike 90. életévében elhunyt. Temetése 2021. október 18-án 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapám, férjem VÁRNAI LÁSZLÓ kozármislenyi lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 15-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
„Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, ajka sem szól többé, mert lezárt, holt. Megállott a kéz, mely csak adott, soha semmit nem kért, és el nem fogadott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SÜMEGI ANDOR 98. évében, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 15-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. A gyászoló család
,,Értünk többé már nem aggódsz, nem fáradsz és nem dolgozol. Örök álom lezárta szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk RITTBERGER JÓZSEFNÉ Gerber Rozália 69 éves korában, váratlanul elhunyt. Temetése 2021. október 15-én 12.30 órakor lesz a pécs-somogyi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
Ezúton mondunk köszönetet a szomszédoknak, rokonoknak, ismerősöknek akik 2021. október 8-án ÁBRAHÁM KÁROLYNÉT elkísérték végső nyughelyére. Gyászoló szerettei
„Éjszaka majd fölnézel a csillagokra. Az enyém sokkal kisebb, semhogy megmutathatnám, hol van. De jobb is így. Számodra az én csillagom egy lesz valamerre a többi csillag közt. Így aztán minden csillagot szívesen nézel majd... Mind a barátod lesz.” Fájó szívvel emlékezünk a legdrágább édesanyára, CSERNÁNSZKI GYÖRGYNÉ JAKSA ILDIKÓRA halálának 20. évfordulóján. Lánya és fia
Fájdalommal tudatjuk, hogy KISS LAJOS 66 éves korában elhunyt. Végső búcsút 2021. október 15-én, 11 órakor veszünk tőle a szigetvári Turbéki temetőben. A gyászoló család