Hallgassa élőben!

Vezess álomnaplót!

Jött egy tagbaszakadt, fura ember, és megállt mellettem. Így álltunk a szobámban, ő hosszú ballonkabátban, én otthoni göncben. És néztük a falat. A falon festmények voltak, azt bámultuk. Közben azon gondolkodtam, honnan lett ennyi festményem.

A tag egyszer csak megszólalt, bár akkor sem nézett rám. Azt kérdezte, nem tudom-e véletlenül, hol vagyok én. Vagyis valahogy úgy mondta, hol van ő, és rám célzott. Mondtam, hogy itt vagyok én, én vagyok én. Ekkor sem nézett rám, csak azt kérdezte: biztos ez?
Röhögnöm kellett, de nem mertem. Irtó vicces volt, hogy bizonygatnom kell, hogy én vagyok én. Aztán elment. És amikor elment, a nevethetnékem is elment, mert már egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy igazat mondtam. Hogy tényleg én vagyok én.

Fenti történet részlet az álomnaplómból. Ez az álomnapló csak olyankor bővül, ha egy kis zűr van az életemben. Ez persze helytelen, mert sokkal jobb lenne, ha akkor is írnám a naplót, amikor minden rendben van. Megfigyeltem egyébként, hogy amikor szépen, gördülékenyen halad az életem, nem is nagyon álmodom. Ami pedig nem igaz, mert az ember mindig álmodik. Ez az alvás egyik szakasza. Muszáj álmodnunk, mindig és mindenki álmodik, méghozzá egyetlen éjszaka alatt nem is egyszer, ez egészen biztos. Aki nem álmodik, belehal. Álmodunk, csak nem biztos, hogy emlékszünk is rá.

Ha szeretnénk emlékezni az álmunkra, elég elhatároznunk. Mielőtt elalszunk, és jön az a kellemes, zsibbasztó érzés, ami a tudatos és az alvó állapot közötti, úgynevezett alfa állapot, akkor kell elhatároznunk, hogy mire felébredünk, szépen emlékezünk majd minden egyes momentumra, ami az álmunkban történt. És ha már minden reggel tudod, mit álmodtál, itt az ideje, hogy álomnaplót vezess.

Mire jó az álomnapló?

Arra, hogy megtanuld megérteni álmaid üzenetét. Az álmok mindig azért jönnek, hogy elrendezzék a fejedben azt a sok zűrzavart, amit a napi események okoztak. Ha megnézed az álmaidat, megnézheted, mi okozott neked problémát, mit kellett „nyomatékosabban” feldolgozni. Azt is láthatod, a tudattalanod min munkálkodik. Milyen érzelmeket, félelmeket igyekszik eldugdosni előled. Mert szegény tudattalanunknak is muszáj kommunikálnia ám! Ezért hát az álmainkon keresztül üzenget nekünk.
És van még valami, ami érdekes lehet az álmaidat vizsgálva. Lehet, hogy míg aludtál, különös asztrálutazáson vettél részt. Lehet, hogy a tudatod elhagyva a testedet, egy másik dimenzióba utazott. Ha ez így történt, elképzelhető, hogy az álmod jósálom. Vagyis megláttad a jövőt. Hiszen ez a lineáris idősík, mely a múlt, jelen, jövő vonulatán létezik, csak a mi dimenziónkban van. A tágabb dimenziók nincsenek beszorítva ebbe az idősíkba, így előfordulhat, hogy álomutazásod során a jövődben voltál.

Persze tudni kell, hogy a jövő a jelenben érlelődik. Vagyis az ilyen álom is inkább figyelmeztetés, mint jóslat. Inkább azt üzeni, hogy vigyázz, ha így folytatod a jelened alakítását, ez és ez fog történni a jövődben. Az ilyen álmok általában utat is mutatnak, persze ezeket tudni kell értelmezni. Ezért is jó az Álomnapló.

Hogyan vezessünk álomnaplót?

Először is kell hozzá egy füzet, nem baj, ha ez a füzet se nem vonalas, se nem kockás, hanem rajzolni is lehet bele. Mert vannak olyan álmok, amiket egyszerűbb lerajzolni, mint szavakba önteni.
Reggel, amikor a fejedben megfogalmazódik a felkiáltás: Fú, miket álmodtam, fogd vissza magad és hallgass. Ne meséld el senkinek, mert abban a pillanatban elszáll belőled az a feszültség, ami épp úgy az álom üzenete, mint a szavak, a képek. Először is vizsgáld meg azokat az érzelmeket, amiket az álom keltett benned. Ezt még az ágyadban, felkelés előtt tedd meg.
Ezután, ha felkeltél, vedd elő a naplót. Először is írd le azokat az érzelmeket, amiket ébredéskor éreztél. És csak azután fogj hozzá a történés leírásához. Sok esetben csodálkozni fogsz: olyan is előfordulhat, hogy egy látszólag eseménytelen, „hétköznapi” álom fölött olyan érzelmek fognak szerepelni, mint rémület, kétségbeesés, halálfélelem.
Ne félj, nincs semmi baj. Nemsokára megfejtheted az okát. Ráadásul a „rémálmok” lélekromboló, feszültségkeltő hatása is erejét veszti, ahogy papírra mázolod őket.

A bal oldalra tehát írjuk föl a dátumot és az első érzelmeket, majd az álmot. A jobb oldalra kerülnek majd a felismerések, az asszociációk. Fontos, hogy soha ne az eszeddel, inkább az érzelmeiddel próbáld megfejteni az álmaidat.
Ha egy éjjel több álmunkra is emlékszünk, akkor mindet írjuk le, méghozzá sorszámozva, abban a sorrendben, ahogy emlékszünk rá. A jobb oldalra fel lehet jegyezni azt is, mi történt velünk az utóbbi időben, ami az álmot elindíthatta.

Miben segít az Álomnapló?

– Felismerhetőek a visszatérő álmok
– Felismerhetőek az újra és újra felbukkanó motívumok, szimbólumok
– Életünk történéseivel az álmok alakulását összevetve fantasztikus felfedezéseket tehetünk
– Megfigyelhető, az álmaink értelmezésével miként szelídülnek az emberi kapcsolataink. Kevesebb konfliktussal, több szeretetkapcsolattal lesz dolgunk.
Azért is ajánlatos álomnaplót készíteni, mert leírt formában könnyebb felismerni és észben tartani a visszatérő álommotívumainkat, melyek segítségével egy későbbi álmot értelmezhetünk a korábbiakkal, vagy esetleg éppen fordítva.

Beszélgess az álmoddal

Furcsának hangzik, de sokat segíthet, ha felteszel néhány kérdést az álmodnak, és a válaszokkal együtt (melyek szintén belőled jönnek nyilván) ezeket is lejegyzed a naplóba.
Kérdezd meg az álmodtól tehát:
– Ki vagy te?
– Miért jöttél?
– Mire figyelmeztetsz?
– Mit akarsz, mit csináljak?

Az álom, amiről fentebb beszéltem, az Álomnaplóm segítségével végül megfejtődött. Akkoriban nagyon szerelmes voltam, már-már háttérbe szorítottam önmagamat, csak hogy annak a fiúnak megfeleljek. Letagadtam, hogy festek, mert kínosnak éreztem előtte, úgy tettem, mintha nem érdekelnének a spirituális dolgok, mert féltem, hogy kinevet, és még sok másban is megtagadtam önmagam, ezeknél még komolyabb dolgokban. Ekkor jött ez az álom. Az álmomban szereplő tagbaszakadt férfi az én szigorú, felettes énem. Azt kérdezte tőlem, hol vagyok. Nevetni akartam, de arcomra fagyott a mosoly, mert valóban eltűntem önmagam számára. Kép lettem, egy-egy festmény a falon, amit meg lehet bámulni. De én eltűntem. Ezért keresett engem az a férfi, önmagam őrzője.
Nem sokkal később az a szerelem véget ért, belefáradtam az örökös szerepjátszásba.
Még ma is libabőrös leszek, ha erre az időszakra, és az álmomra visszaemlékezem.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi halászlé receptek
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
egyre többen betegek
Kiderült! Ez az korcsoport kapja el legnagyobb valószínűséggel a Covidot az iskolákban
jubileum / 5 órája
Európában egyedülálló a magyarországi szabadtéri színházi hálózat
Novemberi közgyűlésükön szóba került az is: 2021 nyarán összesen 450 ezer nézője volt a programjaiknak.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ARYNÉ MARTIN ZSUZSANNA életének 75. évében elhunyt. Temetése 2021. december 1-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, apósom, nagypapánk, dédipapánk, SIMON JÓZSEF esztergályos a szolgáltató üzem volt dolgozója 89 éves korában váratlanul elhunyt. Utolsó útjára 2021. december 2-án 14 órakor kísérjük a pécsi köztemető urnacsarnokából. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÁSDI GYULA 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 1-én a 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsudvardi temetőben. A gyászoló család
Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy drága szerettünk VÁSÁRHELYI MIKLÓSNÉ életének 87. évében örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2021. december 2-án 13.30 órakor kezdődik a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DÁVODI JÁNOSNÉ Matola Mária életének 87. évében elhunyt. Temetése 2021. december 3-án 10.30 órakor lesz a tésenyi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy LAKLIA JÁNOS kozármislenyi lakos 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 1-én a 10.30 órakor kezdődő gyászmise után 11 órakor lesz a kozármislenyi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett halottunk KRAMMER JÁNOS pécsváradi lakos, 74 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. november 30-án, kedden 15 órakor lesz a pécsváradi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyílvánítástól szíveskedjenek eltekinteni. A gyászoló család
"Az idő múlik, a fájdalom marad, de szívünk mélyén mindig velünk maradsz." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk BERANEK FERENC halálának első évfordulóján. Szerető családja
"Elcsitul a Szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Mi utána maradt, csak gyász és fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk NAGY-GYÖRGY FERENC patacsi lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 29-én, a 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Gyászoló szerettei
Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett hitvesem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, testvérünk és kedves rokonunk MIKÓCZI ISTVÁNNÉ Hendinger Márta hosszú betegség után 71 éves korában csendesen örökre megpihent. Szerettünket a szajki temetőben helyeztük örök nyugalomra. November 25-én 18 órakor a Székesegyházban gyászmisén imádkozunk lelki üdvéért. Gyászoló szerettei
Megtört szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. PUSZTAI JÁNOS pécsi és egykori pécsváradi lakos 93 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 29-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető oldaltermében. Gyászolja felesége: Magdi, unokái: Péter, Norbert és az egész család Drága emléke örökké szívünkben él.
„Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt testük pihenni tér." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám TAKÁCS ISTVÁNNÉ Péter Mária 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 26-án 12 órakor lesz a pécsi köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BALLA LÁSZÓ villamosmérnök 91 éves korában csendesen elhunyt. Utolsó útjára 2021. november 25-én 13.30 órakor kísérjük a pécsi köztemető díszterméből. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapám PETROVICS JÁNOS volt piskói lakos, 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 25-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy termében. Gyászoló szerettei
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS ERNŐNÉ Horváth Katalin életének 77. évében örökre megpihent. Temetése 2021. november 25-én 15 órakor lesz a pécsváradi temetőben. Kérjük az utolsó útjára kísérőket, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. A járványhelyzetre való tekintettel kérjük a részvétnyílvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei