labdarúgás

2018.07.09. 10:24

Nagy lépés a PVSK-nak

Változások jönnek a PVSK utánpótlás labdarúgó-szakosztályának életébe, a most következő szezontól kezdve ugyanis a regionális központként működő PMFC akadémiájának alközpontjaként folytatja működését a Vasút.

Szakács Miklós

Ha esetleg eddig valakiben felmerült volna a kérdés, hogy PVSK vagy PMFC, akkor gyorsan tisztázzuk: a vagy helyett az és a használatos. Mostantól ugyanis nagyon szorosan fog együttműködni a két utánpótlásképző műhely. Olyannyira szorosan, hogy a PVSK a városi „rivális” alközpontjaként működik tovább. Sőt, amikor megkerestük Czerpán Istvánt, a PVSK elnökét, azt is gyorsan tisztázta, hogy rivalizálás helyett inkább a közös nevezők a fontosak.

– Jó másfél évvel ezelőtt merült fel először az ötlet, azóta jó pár megbeszélésen vagyunk túl, de már megvan a megállapodás – árulta el lapunknak a sportvezető. – Ez egy nagyon fontos együttműködés az egyesületünk számára, hiszen nagyon sok tekintetben van mit tanulnunk a PMFC-től, ahol kiváló szakmai munka folyik. A PVSK-ban futballozó kiemelkedő tehetségek előtt így megnyílik az út, könnyebben tudnak majd eggyel feljebb lépni, arról nem is beszélve, hogy a két klub együttműködésével az edzőképzés is kaphat egy jókora lendületet. De ami a legfontosabb, ez mind a város focijának érdekeit szolgálja, Pécs labdarúgása a legnagyobb nyertes.

Mivel a PVSK-nál éppen egy jelentős infrastruktúra-fejlesztés zajlik, kíváncsiak voltunk rá, hogy például a stadion most kezdődő bontása – erről részletesen a 15. oldalon olvashatnak –, vagy az atlétikai pálya hamarosan kezdődő felújítása mennyiben nehezíti majd az utánpótlásban lévő fiatal focisták és az ott dolgozó szakemberek munkáját.

– Természetesen a munkák ideje alatt korlátozottabbak lesznek a lehetőségeink, így sokkal több odafigyelést, szervezést igényel majd az edzések összeegyeztetése – árulta el Czerpán. – Huszonegy csapatban összesen háromszáz gyerek futballozik az utánpótlásunkban. Ez persze ilyen esetben, amikor pályahiány lép fel, nehezíti a dolgunkat, de inkább ilyen problémákat kelljen megoldani. A stadionunk centerpályáját például az építési munkák alatt is használni tudjuk majd, ott most a fű épp kitűnő állapotban van ráadásul.

Czerpán azt is hozzátette, hogy az alközponti státusztól azt várja, hogy szemmel látható fejlődés induljon el a szakmai munka mellett az eredményesség terén is.

– Azt szeretnénk, ha valamennyi utánpótláscsapatunk a következő években fokozatosan lépkedne előre – mondta a PVSK elnöke. – Ami jelenleg a Megye I.-es felnőtteket illeti, ott határozottan az NB III.-as szereplés kiharcolása a középtávú célunk.

A PVSK és a PMFC közti megállapodás kapcsán Kulcsár Árpád, a PMFC Akadémia igazgatja azt emelte ki, mennyire örömteli, hogy folyamatosan bővül azon csapatok köre, amelyekkel a labdarúgás jövőjéért dolgozhatnak közösen.

– Örülök annak, hogy a PVSK csatlakozásával újabb szereplővel erősödik a régió utánpótláscsapatainak együttműködése, és a Mohács, a Szentlőrinc, a Szekszárd és a Paks mellé egy újabb patinás egyesület csatlakozik hozzánk alközpontként – mondta Kulcsár a PVSK honlapjának nyilatkozva. – Részünkről a szakmai támogatásunkat biztosítjuk ehhez a kooperáció­hoz, és bízunk abban, hogy a mind teljesebbé váló együttműködés révén még eredményesebbé és hatékonyabbá válhat a labdarúgó-utánpótlásképzés Dél-Dunántúlon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában