sakk

2018.08.16. 21:00

Nem csak játszik, oktat is Bánusz Tamás

Nemrég a spanyol csapatbajnokságon ült asztalhoz, most pedig a szerbre készül.

Szakács M.

Almási Zoltán, a kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes nagymester a közelmúltban osztott meg a Facebookon egy érdekes történetet, amely a rapid magyar bajnokságon esett meg. A verseny végén hármas holtverseny alakult ki az élen, amelyben egyébként Almási volt a legjobb egyes számítások szerint, mégis egy oda-visszavágós, hármas körmérkőzéses rájátszás következett. Itt Almási a harmadik helyen zárt, végül mégis másodiknak hirdették ki. Baranyai szempontból azért érdekes a történet, mert a különleges végkifejletű versenynek Bánusz Tamás is részese volt – ő végül harmadikként zárta a rapid bajnokságot.

– Tényleg érdekes volt – kezdett bele a pécsi származású nemzetközi nagymester. – Én alapvetően a harmadik voltam a holtversenyes rangsorban, aztán a „szétlövésnél”, ahol mind a hárman két-két partit játszottunk egymás ellen, 2-0-ra legyőztem Almásit. Erdős Viktortól azonban kikaptam 1,5-0,5-re, így lettem a harmadik. Hogy érthetőbb legyen, azért nem előztem meg így Almásit, mert ez a rájátszás csak az első hely sorsáról döntött, azaz én csak az első, vagy a harmadik helyen zárhattam.

Ahogyan azt Bánusztól megtudtuk, a sakkozók nagy része – így persze ő is – szeret rapid versenyeken szerepelni, hiszen az ilyen megmérettetéseken a világranglistás Élő pontjaikat nem veszélyezteti semmi, ezek a partik nem számítanak bele a kalkulációba. Amikor felvetettük neki, hogy ezek szerint olyan ez, mintha az ember kimenne a lőtérre puffogtatni egy kicsit, nevetve válaszolt.

– Valóban, nagyjából megáll a párhuzam – mondta. – Annyi a különbség, hogy itt azért az ember díjakért tud játszani.

Bánusz jelenleg a világranglista 150. helye környékén áll, 2612 Élő ponttal, idehaza nagykanizsai színekben versenyez, de a közelmúltban a spanyol csapatbajnokságon ült asztalhoz.

– Elég sok versenyre igyekszem eljutni, most a szerb csapatbajnokságra készülök – árulta el. – Emellett oktatok, többnyire külföldi sakkozókat: a skype segítségével ez már könnyedén megoldható. Most van egy nagyon tehetséges indiai tanítványom, aki nagymester szeretne lenni, ehhez három normát kell teljesítenie. Egy már megvan neki, most készülünk a másodikra. És még csak tizenöt éves.

Bánuszt leginkább azok keresik meg, akik a nyitásokról szeretnének többet tudni, az ugyanis az ő specialitása.

– A sakkban a nyitások különböző kombinációinak száma olyan, mint az univerzum: folyamatosan tágul. Én ebben mélyültem el nagyon. Kezdőket nem vállalok, az ugyanis az én játékomon is rontana. Profikkal foglalkozva én is sokat tudok tanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában