A figyelmetlenség éppúgy bajt okoz, mint a balesetveszélyes út

Zs. K.

A Magyarürögi út biztonságossá tétele tipikusan az a beruházás, amely ha holnap kész lenne, már az is késő lenne. Hiszen amellett, hogy az autósok jóval többel mennek, mint ami a megengedett sebesség, még a gyalogosok biztonságos közlekedése sem megoldott. Most talán hamarosan elkezdődhet a fejlesztés tervezése, de olyan nagyon nem kell izgulnunk, mert mire a kivitelező felvonul a területre, az is legalább egy év.

Addig sincs minden veszve, például figyelhetünk jobban a többi közlekedőre, lelassíthatunk az útszakaszon, de nincsenek illúzióim, hogy ezek közül – tisztelet a kivételnek – egyiket sem sikerül betartani majd. Sokszor nem csak az autósok a ludasok, a gyalogosok éppúgy meggondolatlanul és önmagukat veszélybe sodorva közlekednek, függetlenül attól, hogy hol járnak.

A minap például egy olyan sajnálatos baleset történt, hogy a gyalogost a zebrán ütötték el. Erre az első megjegyzést egy hölgy adta, mégpedig azt, hogy ő már épp ezért folyamatosan keresi, hogy hol tud átfutni az úttesten, mert „már a zebrán is elütik az embert”. Értjük ugye, hogy mi a probléma? A legtöbb közlekedő, mint ez a hölgy is, fordítva ül a lovon. Ha ugyanis olyan helyen próbál átfutni, ahol nincs zebra, még jobban kiszolgáltatja magát a figyelmetlen autósoknak, de még a figyelmeseknek is. És akkor a vezetés közben sms-ezőket ne is említsük. Tegnap, a fiam iskolájánál hajtott el előttünk egy autó, amelynek sofőrje fel se nézett az útra, ahol gyerekek jönnek-mennek át. Mi figyeltünk, a sofőr helyett is.