Aki geresdlaki, az tudja, milyen egy jó csapat tagja lenni

Zs. J.

Egy baranyai kistelepülés, amelyet az egész ország ismer. Ha rákérdezünk, mi jut eszükbe az embereknek Geresdlakról, rögtön rávágják, hogy gőzgombóc, de sokan megemlítenék a mézeskalácsfalujukat is. Az, hogy egy kis baranyai település országos hírű legyen, sok dolog együttállására volt szükség. Kellett egy jó polgármester és egy lelkes, összetartó közösség, akik a településük sikeréért tenni is akartak.

A Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál a polgármester, Habjánecz Tibor fejéből pattant ki, hogy ha Baján van Halfőző Fesztivál, Kanizsán Dödölle Fesztivál, akkor Geresdlak számára adva van a helyi ételkülönlegesség: a sváb gőzgombóc. Az ötletet tett követte, ami egyenlő lett a sikerrel. Hasonlóan alakult a mézeskalácsfalu története is. A megálmodója Kettné Schmidt Tímea virágkötő volt, aki szeretett sütni, és karácsonykor a gyermekeinek elkészítette a saját mézeskalács házikójukat, különböző figurákkal. Úgy gondolta, ha kicsiben megy, miért ne lehetne egy egész falut kisütni. Azóta advent első vasárnapjára mézeskalácsból elkészül Geresdlak kicsinyített mása, ahol az önkormányzati épületek, az iskola, óvoda, a helyi mezőgazdasági Zrt. mellett megtalálható a focipálya is, ahol az eredményjelző 5:1-es hazai győzelmet mutat. 

Geresdlakról nem túlzás azt állítani, hogy mertek nagyot álmodni, de ehhez a sikerhez sok-sok jóember együtt akarása, együtt gondolkodása, együtt cselekvése kellett, legyen az magyar, sváb, finn, vagy ukrán.