A civil összefogás erejét mutatja a Balokány-liget története

Zs. J.

Május elseje munkaszüneti nap, vagyis e napon lehetőségünk van rá, hogy sörrel és virslivel mulatva megünnepeljük a munkát, méghozzá úgy, hogy nem dolgozunk.

A rendszerváltás előtt Pécsen a Nagy Lajos király úti, majd később a Széchenyi téri felvonulást követően tömegek keltek útra, hogy a város felett ünnepeljenek, a pécsi vidámparkban. Aki csak az elmúlt években járt odafent, az el se tudja képzelni, hogy milyen élet zajlott ott. Több százan, több ezren töltötték gyermekeikkel a május elsejét a vidámparkban. Közösen dodzse­meztek, óriáskerekeztek és körhintáztak. Az idő tovaszállt, és a nagy múltú helyből egyszer csak kifogyott a szufla. Elhalványult, nem tudta felvenni a modern kor játékaival a versenyt. A vidámpark bezárt, majd az épületeiket ledózerezték, és azóta már csak az emléke maradt – most már csak a régi képeken láthatjuk.

 

Hogy nem ilyen sors várt a Balokány-ligetre, az egy lelkes civil csapatnak köszönhető, akik a területet birtokba vették, és apránként helyrehozták. A Balokány-liget azóta él, és remélhetőleg élni fog a jövőben is. A mostani rendezvény is ezt sugallja, hogy érdemes azért tenni, hogy a múltnak egy szeletét, töredékét megőrizzük a jelenkor számára.