Az állatokat nem elég szeretni

Zs. K.

A felelős állattartás mostanában eléggé sokszor közbeszéd tárgya, de még mindig nem elégszer ahhoz, hogy mindenki megértse, mit is jelent. Nem elég az általunk befogadott állatot szeretgetni, ölelgetni, becézgetni, hanem gondoskodnunk kell róla, és nem csak a jelenben, hanem a jövőben is. Az örökbefogadáskor számolnunk kell azzal, hogy lesznek olyan időszakok, amikor szerényebb körülmények között élünk. Tudunk majd neki enni adni akkor is? Tudjuk fizetni az orvosi ellátását? Azzal nem mentünk meg egy állatot sem, ha egy-két év múlva kitesszük a házból. Persze a jobbik eset, amikor menhelyre visszük a kis „kedvencünket”, de annak sem szabadna megtörténnie, hiszen befogadtuk az állatot, vállaltuk, hogy gondoskodunk róla, és nem csak pár hónapra, amíg nekünk örömet okoz a közelsége.

Aki nem érti, annak – akár csak egyszer is – ajánlatos elmennie egy menhelyre, meg kell látnia, micsoda erőn felüli munkát végeznek ott az önkéntesek, akik számára minden kutya, minden állat sorsa fontos. Etetik, sétáltatják őket, játszanak velük, és igyekeznek tényleg a legjobb gazdit megtalálni számukra. Egy olyan embert, párt, családot, akik családtagként tekintenek az állatra. Akik nem csak a jelenre, hanem a jövőre is gondolnak. Akik képesek megérteni, hogy mit jelent az az állatnak, amikor befogadják, és amikor „eldobják”. 

A hétvégén az állatvédők számára is nehéz időszak következik, hiszen a tűzijátékok elől sok négylábú elszökik. Vigyázzunk rájuk, elsősorban értük!