Közös érdekek hozták össze a szereplőket

Mohay Réka

Úgy tűnik, gyakran a leghasznosabb kezdeményezések a gazdaságban, a társasdalomban mindig a „win-win” szituációk, amelyekből minden szektor profitál. Ilyen, az állam, az üzleti szféra és egy közhasznú szervezet tevékenységének metszetében megvalósult program a Máltai Szeretetszolgálat és Palatinus Grand Hotel – amely az állami Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával újul meg – együttműködése.

A beruházás várhatóan segíti a baranyai turizmus fejlődését, nagyobb komfortot biztosít a látogatóknak. A felújítandó szobák tágasabbá, az eredeti, kiemelkedő finomságú szecessziós stílushoz ismét illeszkedővé válnak. Mindez önmagában sem hiábavaló, azonban a fejlesztés kiegészül egy további lényeges szemponttal, ami a közhasznúság dimenzióját is beemeli. A szeretetszolgálat közreműködésével az egyébként jó állapotú berendezések így nem a hulladékgyűjtőben landolnak, hanem olyan helyre kerülnek, ahol valóban szükség van rájuk – ezzel a fenntarthatóság elvei is megjelennek a fejlesztés során.

A gyakran az eldobhatóság kultúrájaként emlegetett modern társadalmakban szükség lenne minél több olyan kezdeményezésre, amelyek a piaci és szakmai fejlesztéseket a kevésbé szerencsés anyagi helyzetben élők körülményeinek javításával kapcsolják össze, ezzel a környezet védelmét is szem előtt tartják – végső soron hozzájárulva egy kiegyensúlyozottabb társadalomhoz.