Veszélyben mutatkozik meg, ki az igazi segítőtárs

M. B. E.

Amikor jó tíz évvel ezelőtt megnyílt a Szentágothai János Kutatóközpont, volt néhány speciális laboratórium, melynél a laikus szemlélő csóválta a fejét: mi szükség van erre, csak felesleges pénzkidobás!

Emlékszem, amikor dr. Kemenesi Gábor bemutatta lapunknak szkafanderbe öltözve a többszörös biztonsággal méretezett víruskutató bázist, sokan megkérdezték utólag, mit akarnak ekkorka városban egy ennyire szuperül berendezett egységgel? Netán arra készülnek, hogy a külföldi diákok behozzák ide az ebolát, vagy valamilyen más trópusi rettenetet? Nos, a Covid-19 igen hamar igazolta a labor szükségességét, dr. Jakab Ferenc vezetésével a kutatók pedig azt, hogy nemcsak a technika, de a szakmai csapat is kiváló.

Amikor mindannyian bezárkózva rettegtünk, hogy elkerüljük az ismeretlen vészt, akkor bizony itt igen intenzív munka zajlott, és már nem tartotta senki fölöslegesnek, hogy a vírusokkal ilyen mélységben foglalkoznak. Összességében van mit köszönnünk ennek a csapatnak, akik tudományos elemzésekkel, gyógyszerfejlesztéssel is besegítettek a világ Covid-19 elleni küzdelmébe.

Persze, a legjobb az lenne, ha ezek a laborok a Szentágothai Kutatóközpontban szépen, csendben, a közvéleményt kizárva dolgoznának, s csak a szakmabeliekhez jutnának el a rendkívüli eredményeik. Ám most már tudjuk, ha kell, biztonsági szelepként is tökéletesen működnek, s képesek kiértékelni, majd leereszteni az embert fenyegető „veszélyes gőzöket”.