Mi az, hogy fa? Nekünk van válaszunk, de az nem „szakmai”

B. M.

Emlékezetes, hogy Péterffy Attila polgármester a véleménye miatt perelte be Vicze Csillát, a Civelek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét, mert nem tetszett neki az, hogy azt mondta róla, hogy „2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban”. Aztán végül a bíróság másodfokon is a pécsi civilnek adott igazat. Akkor a perben Péterffytől megkérdezték, hogy szerinte mi az, hogy fa, aki erre azt mondta, hogy „nem értem, hogy mit jelent az, hogy fa”. És szerinte dilettáns és laikus megközelítés az, ha valaki fáról beszél, mert „a szakmában olyan kifejezések vannak például, hogy tűzifa, hengeres fa, széldeszka, erdei- és faipari apríték, fűrészpor”.

Hát igen, most a tettyei kutyafuttató mellett történt tarvágás esetében is megkérdeztük, hogy az önkormányzat szerint mégis mi az, hogy fa?
Azt álmunkban sem merjük gondolni, hogy esetleg élő növényzetnek tartanák, az meg teljesen abszurd lenne, ha kiderülne, hogy a fák és bokrok valójában még a hasznunkra is vannak. A szakma ilyesmit nem engedhet meg, Pécset pedig szakemberek vezetik.

Persze lakópark elvileg nem építhető majd a futtató mellé, „csak” szálláshely, és a kutyafuttató melletti önkormányzati telek is fent volt nem is olyan régen az eladásra szánt ingatlanok között, vagyis a szándék megvolt az értékesítésre.