Így lehet a Balatonon olcsón üdülni

M. B. E.

Az utcában egy hetvenes úr és a felesége él-hal a Balatonért. Nincs ugyan a tóparton sehol nyaralójuk, de amióta beköszöntött a tavasz, hetente legalább kétszer elvonatoznak az északi vagy a déli partra. Mint mondják, csak sétálnak a fövenyen, felfedezik az új építményeket Fonyódtól Balatonedericsig (Pécsről ugyanis vasúton ezek a települések érhetők el közvetlenül). És készülnek a fürdőzési szezonra, ami a magyar tengernél júniustól számítandó. 

Megtudtam tőlük például, hogy ilyenkor napfényes időben Fonyódon és Bélatelepen érdemes megmászni a hegyet, bár a kilátó csak szombat-vasárnap látogatható. Mindenesetre elkészült a fonyódi parti sétány, ahonnan a legjobb a rálátás a tanúhegyekre, de Edericsben a szőlőhegyen is csodás túrák tehetők, nem beszélve Keszthelyről, ahol ilyenkor a városnézés egészen barátságos, mert nincs tumultus. 

De már szervezik a fürdőzőutakat is. Mint kiemelték, tudni kell, hogy több parti településen egymás mellett van a strand és a vasútállomás – például Fonyódon, Györökön vagy Vonyarcvashegyen. Így a Pécsről reggel 6.22-kor induló vonattal 9.30–10.30 között érkezik meg a Balcsihoz az utas.

Nyugdíjasként a vonat ingyenes, a fizetős strand 65 fölött nem egészen 500 forint, s ha mindehhez hozzáadunk egy napi menüt az olcsóbb helyeken, akkor az további 2500 forint – mondjuk Pécsett sem kerülne kevesebbe az éttermi ebéd. Szóval 4 ezer forintból étellel, itallal el van egy nap hét órát a balatoni strandon az ember, s ha szeret olvasni, akkor az oda-vissza hat óra utazás sem unalmas. Ha meg két házaspár összeáll, akkor römivel, snapszerral is felpörgethető a nap. Így akár két hetet is eltölthet a Balatonon az ember, s megússza szállás nélkül, százezer forintból, mi több, mindig kikerülheti a rossz időt.