Ilyen a fényes jövő: újra ott vagyunk a nemzetközi kultúrtérképen

Mészáros B. Endre

Sokan gondolják úgy, hogy a jövő művészete valamiféle összegző projekt, több kultúrágazatból összegyúrva, elsősorban zenéből, rajzokból és táncból, bármely nyelven elérhetővé téve. És persze rajzként itt kortárs képzőművészet értendő, a vizualitás minden újdonságával. 

Nehéz volt ezt a komplex jelleget sokáig elképzelni, aztán egyszer csak megérkezett a XXI. századi új művészet, a fényfestés, és szó szerint minden világossá vált. A fényekkel ugyanis kortárs alakzatokat rajzolnak az égre, a magas falakra, miközben éteri zene szól, és táncosok adnak érzelmi töltetet a produkcióknak. Ez az érzékelést több ponton bombázó kompozíció egyre jobban hódít az egész világon, mi pedig az országban az elsők közt találtunk rá a Zsolnay Fényfesztivállal, és ebben Európában sem akad túl sok vetélytársunk.

Az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 cím elnyerésekor valami ilyesforma jövőképet álmodtunk, és a vágyaink igen hamar beteljesedtek. Így már a POSZT elvesztése is sokkal könnyebben megemészthető, nem beszélve arról, hogy Pécs mindig is a vidéki képzőművészeti élet fellegvárának számított, és ezzel visszanyerte régi rangját. Összességében tehát közel kétezer éves világörökségi emlékeink megtekintésére várjuk ide a turistákat, miközben felrajzoljuk számukra a jelenben létező mindenféle különleges technikával a mindennél csodálatosabbnak gondolt jövőt.  Hát ezért bizonyosan érdemes bárhonnan idezarándokolni erre a négy napra!