Az ember közelében is élelmet találnak újabban az erdőlakók

Zsigmond József

Szlovákiában a medvék, míg nálunk a vaddisznók szaporodtak el. Míg északi szomszédainknál az egyre gyakoribb medvetámadások miatt azon megy a vita, hogy a medvékből sok vagy kevés van, illetve, hogy engedélyezzék a kilövésüket, addig nálunk a vaddisznó kilövését engedélyezték nem egyszer. Korábban a Hosszúcser Vadászegylet kapott engedélyt a vaddisznók belterületi vadászatára Pécsen a Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben. 

Kijelenthetjük, a vadász feladata nem a vad elpusztítása, hanem a körforgás, a természetes egyensúly fenntartása. Ha a vad elszaporodik, akkor kárt okoz a mezőgazdaságban, például megeszik a kukoricát, de a természetes élőhelyüket is tönkreteszik. A vadász ilyenkor lép fel, az a feladata, hogy a balanszot megtalálja, vagyis a természet egyensúlya ne billenjen fel. Ne legyen túl sok szarvas, ne legyen túl sok róka, ne legyen túl sok vaddisznó, tehát a táplálkozási láncolat ne szakadjon meg, egyensúlyban legyen. A másik indok a vadászatra, ha túl sok van egy vadból, akkor az általuk közvetített betegségek is könnyeben terjednek. 

A pécsi kiskerteknél van egy másik gond. Sok kiskert tulajdonosa elhalálozott, vagy kiöregedett, emiatt a kertet nem gondozzák. Lassan benövi a kertet a gaz, ami a melegágya a vadnak, ugyanis ezeken a területeken élelmet és biztonságot talál. Ilyenformán egyes vadaknak a megjelenésében mi is aktívan részt veszünk. 

Az ember közelében is élelmet talál újabban a vad