Az alacsonyabb ingatlanár lehetőséget is jelenthet egyben

Balikó Gergely

Ingatlanszakértők szerint nem egyedi vagy meglepő jelenség, hogy a négyzetméterárak tekintetében akár hétszeres árkülönbség is mutatkozhat a különböző települések ingatlankínálatában. Ilyen szintű különbségekkel akár a budapesti agglomerációban is találkozni, igaz ott az árak mozognak magasabb szinten. 

Ingatlanpiaci körképünkben idézzük a szakértőt, aki szerint elsőre akár rémisztőnek is tűnhetnek a vármegyén belüli árkülönbségek. Tehát, hogy vannak „hiperolcsó” települések Baranyában és maga a vármegyeszékhely is 30–40 százalékkal olcsóbb, mint a főváros. Azonban ennek akár pozitív hozadéka is lehet. 

Reményre ad okot, hogy általában a gazdaságilag nehezebb időszakokat követően azok az ingatlanok képesek felértékelődni, amelyek olcsónak számítanak. Mindez azért van – mutat rá a szakértő – mert banki hitel felvétele nélkül szinte lehetetlen ingatlant vásárolni, azonban 8, 9, vagy éppen 10 százalékos kamatok mellett nem szívesen adósodnak el az emberek huzamosabb ideig nagy összegű hitel felvételével. 

A vásárlók ilyenkor alkalmazkodnak, de nem úgy, hogy nem adnak el vagy vesznek ingatlant, mert az adás-vételek túlnyomó többségét valamilyen élethelyzet-változás „kényszeríti ki”. Ennek oka pedig, hogy Magyarországon tíz emberből kilenc saját tulajdonú ingatlanban lakik. Emiatt – vélik a szakértők – a vevők akár lokációban, vagy más dimenzióban hajlamosak kompromisszumot kötni.